Renumitul actor și regizor Petru Vutcărău, revine în scenă în calitate de actor după o pauză de mai bine de 20 de ani. Așadar, Stagiunea XXXI se deschide cu spectacolul Regele Lear de William Shakespeare, în regia lui Mihai Țărnă, iar Petru Vutcărău va interpreta rolul Regelui Lear.

Petru Vutcărău a montat peste 80 de spectacole, atât în Republica Moldova, cât și în România, Japonia, Rusia, Italia, Azerbaijan etc. În calitate de actor este cunoscut pentru interpretarea rolurilor Estragon (Gogo) în ,,Aşteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett, Domnul Smith în ,,Cântăreaţa cheală” de Eugene Ionesco, Dorn în ,,Pescăruşul” de Anton Cehov,  Regele Berenger I în ,,Regele moare” de Eugene Ionesco, Felice în ,,Strigătul” de Tennessee Williams, regia Volia Vaha (Rusia), Fred Vasilescu  în filmul ,,Patul lui Procust” regia – Sergiu Prodan  şi Viorica Meşină. El este fondatorul Teatrului “Eugene Ionesco” și Directorul artistic al Festivalului Internaţional de Teatru BITEI – Bienala Teatrului “Eugene Ionesco”.

Petru Vutcărău este deținătorul mai multor premii și distincții, dintre care: ARTIST AL POPORULUI, LAUREAT AL PREMIULUI DE STAT AL REPUBLICII MOLDOVA, Premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale, pentru montarea spectacolului „Căldură în noiembrie”. GALA PREMIILOR ÎN DOMENIUL CULTURII, Premiul Forumului Cultural European, KulturForum Europa, pentru organizarea și desfășurarea Festivalului Internațional al Artelor Scenice BITEI, Premiul pentru cel mai reuşit proiect teatral şi manifestare artistică de excepție, Premiul anual VIP – pentru organizarea Festivalului Internaţional de Teatru “Bienala Teatrului Eugene Ionesco” cu tematica: “Teatru fără frontiere”, Diplomă de Excelenţă, acordată de Ambasada României în R. Moldova, Premiul “Interferenţe”, acordat de către Fundaţia Culturală Româna pentru integrarea valorilor culturii româneşti în circuitul universal, Premiul Naţional al Republicii în domeniul literaturii, artei şi arhitecturii etc.

Premiera va avea loc pe data de 11 septembrie, biletele sunt deja în vânzare, iar actorii în plină repetiție. Regizorul spectacolului ne povestește următoarele: „Acum 3 ani, pentru prima data vorbisem cu domnul Petru Vutcărău despre montarea Regelui Lear la TNEI.

TNEI… Petru Vutcărău, care nu călcase de vreme buna pe scenă. O trupă de excepție, dar necunoscută … și desigur Regele Lear, piesa de vârf a lui Shakespeare. Toate elementele acestea adunate la un loc trebuie să creeze un singur gând, o singură dorință, o plăcere unică și desigur o nebunie adevărată … frica naște curajul. 22 iulie 2021 – prima repetitie, prima întâlnire cu trupa, cu teatrul, cu sala, cu privirile și gesturile invizible, așteptările și gândurile echipei de creație… The readeness is all … disponibilitatea e totul … așa este Petru Vutcărău, așa este trupa lui.”

Vom reveni cu mai multe detalii, dar deocamdată vă invităm pe pagina noastră de facebook – https://www.facebook.com/teinational,  unde veți putea urmări cum decurge procesul de montare, veți face cunoștință cu fiecare personaj și veți fi la curent cu toate evenimentele noastre.

P.S.: Spectacolul se va juca în datele de 11/12/18/19 septembrie, ora 18:30

Link către bilete – https://iticket.md/event/premier-regele-lear

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *