Locuitorii din două sate din raionul Strășeni riscă să piardă un proiect de opt milioane de lei, bani cu care urma să fie construit un apeduct. Licitația pentru selectarea firmei, care va face lucrările, a fost organizată deja de patru ori, fiind contestată de fiecare dată de mai mulți agenți economici. Aceștia nu sunt de acord că au fost descalificați pentru că au prețuri mai mici decât valoarea proiectului.

La rândul lor, membrii grupului de achiziții spun că legea nu le permite participanților la licitație să scadă radical sumele indicate de proiectanți. Procesul ar putea fi tărăgănat și mai mult din cauza că, din luna mai, contestațiile sunt examinate în instanțele de judecată, după ce a intrat în vigoare o nouă lege cu privire la achizițiile publice.

Satele Ghelăuza și Saca numără împreună cel mult 1300 de locuitori. Fântânile sunt o raritate aici, iar cele care există nu au suficientă apă, ne spune primarul Nicoleta Malai. Așa că primăria a decis să înainteze un proiect pentru construcția unui apeduct. Banii, 8,2 milioane de lei, au venit din partea Fondului Ecologic. Proiectul a fost aprobat în luna noiembrie anul trecut și prevede construirea unei conducte de aprovizionare cu apă, cu lungimea de 11 kilometri, care să conecteze cele două localități la rețeaua din satul Micăuți, Strășeni. Prima tranșă, de 2 milioane de lei, a fost acordată imediat ce proiectul a fost aprobat, iar de atunci  comisia de licitație încearcă, fără succes, să selecteze antreprenorul care va efectua lucrările. Nicoleta Malai spune că dacă agentul economic nu va fi ales până în luna noiembrie, localitatea va pierde proiectul, asta deoarece contractul cu Fondul Ecologic a fost încheiat pentru un an, perioadă în care lucrările trebuiau începute.

Ultima licitație a avut loc la începutul lunii august, iar în competiție s-au înscris șapte participanți. În final, comisia a selectat firma „Tvarița-Transgaz”SRL, motivând că aceasta a venit cu cea mai bună ofertă – aproape 7 milioane de lei cu tot cu TVA, și care trebuia să înceapă imediat lucrările. Potrivit contractului, apeductul urmează să fie construit timp de trei luni.

Detalii la acest subiect găsiți pe protalurile anticoruptie.md și investigatii.md

Natalia Porubin, Elena Moldoveanu // anticoruptie.md și investigatii.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *