Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 constată din totalul de 520 de incidente raportate de către observatorii Promo-LEX până la 22:00, 1 noiembrie, de către echipa centrală a Misiunii Promo-LEX au fost prelucrate 439, dintre care în prezentul comunicat sunt incluse 73 de incidente:

Ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului:

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 constată,

Întreruperea procesului de filmare a operațiunilor electorale privind deschiderea secției de votare sau a procedurilor de numărare a buletinelor de vot – 6 cazuri.

Intimidarea observatorilor sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare– 2 cazuri.

Votarea problematică cu urna mobilă – 2 cazuri.

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m – 4 cazuri

Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 2 cazuri.

Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 3 cazuri.

Acte de violență sau intimidări ale alegătorilor, sau altor persoane – 1 caz.

Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 2 cazuri.

Agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta  secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 2 cazuri.

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 3 cazuri.

Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 3 cazuri.

Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) – 11 cazuri.

Încetarea/suspendarea nejustificată a votării în secția de votare – 1 caz.

Nerespectarea măsurilor de protecție și prevenire COVID -19 – 5 cazuri.

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 1 caz.

Deconectări energie electrică – 3 cazuri.

Aspecte problematice în procesul de numărare a voturilor – 8 cazuri.

Altele – 14 cazuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *