Nașterea prematură este cea mai importantă cauză a mortalității bebelușilor, determinând la nivel mondial mai mult de un milion de decese anual. 75% din acești bebeluși ar putea fi totuși salvați cu ajutorul echipamentelor medicale performante. Azi am discutat cu Rodica Popescu, cea care acum zece ani a adus pe lume o fetiță la doar 32 săptămâni de sarcină. Află-i povestea.

M9: Cum te simți în această zi? Ce emoții te încearcă când îți aduci aminte de ziua când ai născut prematur?

Rodica Popescu:  În această zi am emoții de bucurie, că acum este totul bine, dar și de frică și tristețea prin ce am trecut cu 10 ani în urmă.

M9: Cum ai reacționat când ai aflat că fetița va veni mai devreme de termen?

Rodica Popescu: Când am aflat că o să am o naștere prematură, primul gând a fost: copilul să se nască sănătos, slava Domnului, așa a și  fost. Nu știam cât e de greu să îngrijești un copil cu masa corporală mică, fiind atât de firavi și neajutorați. E ceva greu de scris în cuvinte.

M9: De câte luni s-a născut puiul de om?

Rodica Popescu: Fetița mea s-a născut la 32 săptămâni de sarcină. Copilașul afară de masa corporală mică s-a născut cu pneumonie și a primit antibiotice, multe alte medicamente care să o întărească și să adăugăm mai repede ăn kg. La o lună avea 1kg. și 800g.

M9: Când ai văzut că e atât de mică, cum ai reacționat?

Rodica Popescu: Primul care a văzut fetița a fost tăticul, eu fiind după operația de cezariană nu m-am putut deplasa până în sala de reanimare. El venit fericit și mi-a zis că e foarte frumoasă și că totul o să fie bine. Bărbații sunt mai optimiști. Eu am reușit să o văd a doua zi.

M9: Cum a fost nașterea?

Rodica Popescu: Nașterea a fost una de urgență, neplanificată, medicii au observat că sunt câteva  probleme în procesul respirator și au făcut operația de urgență pentru a salva fătul.

M9: Care a fost cel mai greu moment?

Rodica Popescu: Cel mai greu moment au fost zilele când ea stătea în incubator și nu o puteam eu ingriji. Când am revenit în salon mă simțeam stăpână pe situație și eram sigură că totul o să fie bine.

M9: Cum este fetița acum?

Rodica Popescu: Fetița este foarte bine. Este clasa a patra, are succese mari la învățătură, e ageră și foarte bravo.

M9: Ce sfaturi ai putea da mamelor care au născut prematur?

Rodica Popescu: Aș vrea în primul rând să le sfătui să fie foarte puternice, pentru că o să aibă nevoie, multă sănătate, răbdare, să-și vadă puișorii mari și doar cu gânduri pozitive să meargă înainte.

M9: Mulțumim pentru aceste sincerități.

AUTOR: Diana Botnaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *