Ce este scrisul? “Scrisul este glasul inimii care vorbește în liniște”, spunea Juliana Mallart. Despre scris, dragoste și relații de succes am discutat cu Natalia Cavcaliuc, o tânără scriitoare ambițioasă, care se bucură deja cu două romane lansate. Pentru a afla mai multe despre personajele create de Natalia, ecranizarea romanului și problemele tinerilor scriitori, vă invităm să citiți interviul ce urmează.

“Fiecare carte este o lume aparte”

M9: De ce scrisul?

Natalia Cavcaliuc: Pentru oamenii de artă modul de exprimare a sentimentelor, trăirilor, chiar și exprimarea ideilor este diferită; la unii e prin muzică, la alții prin pictură, la mine… e prin scris. Scrisul m-a ajutat să trec peste o perioadă mai sumbră din viața mea, prin intermediul acestei arte am discutat cu mine însumi la început, apoi cu oamenii din jur. De ce scrisul? Nu cred că am un răspuns concret la această întrebare, or unele lucruri nu necesită a fi explicate, ci realizate, trăite.

M9: Cum ai convinge pe cineva să citească?

Natalia Cavcaliuc: Niciodată nu aș convinge pe cineva să facă ceva anume, mai ales dacă această persoană nu își dorește acest lucru. I-aș spune doar că fiecare carte este o lume aparte. Este lumea unui om.

M9: Ce trăsături ar trebui să definească un scriitor?

Natalia Cavcaliuc: Elocvență. (dacă e să fac referire și la cum ar trebui să fie opera acestuia). Tolerant, într-atât de tolerant încât să accepte criticile și să le transforme în cărămizi pe care mai apoi le-ar clădi la temelia succesului său. Să fie #openmind. Să aibă puterea de a absoarbe tot ce îl înconjoară, ca ulterior să facă artă din ce-a depozitat în suflet și gând. Să fie perseverent. Poate să fie și visător, lucrurile extraordinare se întâmplă la cei care sunt destul de nebuni ca să creadă în acestea. Să fie sinceri, să nu pară ce nu sunt de fapt. Cititorii, oamenii văd asta. Să fie inspirați.

M9: Ce cărți te-au făcut să plângi?

Natalia Cavcaliuc: Cărțile-suflet, cărțile-lumină, scrise de oameni-lumină. Așa cărți sunt și așteaptă a fi citite.

M9: De ce?

Natalia Cavcaliuc: Deoarece te ating, te ademenesc frumos în lumea lor și te face să trăiești o adevărată aventură.

“Scrisul îmi oferă un feeling aparte”

M9: Cu ce ai compara actul artistic?

Natalia Cavcaliuc: Cu creșterea și înflorirea unei flori. Un proces atât de greu uneori, însă atât de minunat la final.

M9: Cum are loc acesta la tine?

Natalia Cavcaliuc: Eu nu sunt persoana care să se așeze la masă și să spună „Gata, eu azi scriu!” Eu analizez minuțios tot ce mi se întâmplă în viață, trăiesc totul la maxim. Eu iubesc viața, eu merg cu zâmbetul pe buze și de acasă până la serviciu pot să trăiesc un amalgam de emoții, deoarece mă conectez la viață, la ceea ce se întâmplă în jur.  În urma celor întâmplate îmi vine o idee, un gând. Pe care îl coc în minte cât este nevoie, îl dezvolt. Când simt că gândul meu e gata de așezat pe foaie, eu o fac. Mai greu e procesul de scriere, aici depun un efort mai mare.

M9: Ai fost vreodată epuizată din cauza scrisului?

Natalia Cavcaliuc: Scrisul îmi oferă un feeling aparte.

M9: Primul tău roman este intitulat “Camelia”. Numele Camelia este de origine latină si este corespondentul numelor “Camillus” si “Camilla”. În Roma Antică aceste nume făceau parte din sfera religioasă – legate de fondul sacrificiilor făcute la temple, însemnând enoriaș sau ajutor de preot. În acest context doresc să te întreb dacă ești o persoană religioasă?

Natalia Cavcaliuc: Sunt o persoană religioasă. Cu siguranță, nu suntem doar noi pe această lume, este cineva care ne ghidează și așează lucrurile spre bine.

M9: Ce înseamnă Dumnezeu pentru tine?

Natalia Cavcaliuc: Dumnezeu este puritate pentru mine, este liniște sufletească, este frumusețe.

“Sunt născută ca să iubesc”

M9: “Camelia” este un roman psihologic despre dragoste, suferință și oameni. Acesta reflectă istoria de dragoste dintre Ștefan și Camelia. Această istorie are anumite tangențe cu viața ta?

Natalia Cavcaliuc: Nu, această istorie nu are tangențe cu viața personală.

M9: La baza prototipului personajelor din roman au stat persoane reale?

Natalia Cavcaliuc: Personajele au calități a diferitor oameni pe care îi cunosc.

M9: Volumul II al romanului l-ai anunțat prin intermediul unui trailer. Te-ai gândit vreodată să ecranizezi romanul?

Natalia Cavcaliuc: Da, de multe ori. Și se va întâmpla, inevitabil. Doar trebuie să fie un produs bun, bun.

M9: Ce înseamnă dragostea pentru tine?

Natalia Cavcaliuc: Dragostea … este totul. Fără dragoste eu nu exist. Și dacă aș exista, nu aș rezista mult. Eu sunt născută ca să iubesc. Și o fac.

M9: Care este cheia unei relații de succes?

Natalia Cavcaliuc: De fapt, sunt 3 elemente: apropierea spirituală, pasiunea și fidelitatea. Acestea, la rândul lor, cuprind alte elemente și valori, cum ar fi: comunicarea, încrederea, respectul, sinceritatea etc.

M9: Cu ce se confruntă în prezent tinerii scriitori din Republica Moldova?

Natalia Cavcaliuc: Cu ei înșiși. Acum am ajuns în timpuri când totul este posibil dacă îți dorești cu adevărat și muncești mult.

M9: Dacă nu scriam…

Natalia Cavcaliuc: … făceam muzică. Dar niciodată nu e târziu.

Din chestionarul lui Proust:

M9: Mulțumesc pentru interviu.

***Interviu realizat de Anatol Fornea, stagiar, student Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *