Elena Chioru are 20 de ani și este studentă la Facultatea de Medicină Veterinară a Universității de Stat din Moldova. Dragostea pentru nevorbitoare a făcut-o să știe sigur că acolo vrea să ajungă. Doar că, atunci când într-un sigur om încap mai multe pasiuni, și drumu lui este altul. De mai bine de 5 ani, Elena a scos de pe raft pasiunea pentru fotografie și o cizelează zilnic.

sursa foto: arhiva personală

„Fotograful nu trebuie să fie mai superior decât clienții săi”

M9: Elena, cum ai înțeles că fotografia este despre și pentru tine?

Elena Chioru: Această pasiune e cu mine, presupun eu, din clasele gimnaziale. Pe atunci fotografiam frunzulițe, floricele și orice alte detalii a naturii cu ajutorul telefonului mobil al mamei mele. Un pic mai târziu părinții mi-au dăruit primul meu telefon mobil și de atunci fotografiam absolut totul.

M9: Ce înseamnă noțiunea de fotograf? Cum trebuie să arate el?

Elena Chioru: Cred că fiecare fotograf are noțiunea sa. Viziuniile sale. Însă pentru mine, fotograful e cel ce poate arăta cât de frumoși sunt oamenii atunci când sunt sinceri, când zâmbesc nu doar cu buzele dar și cu ochii. Cu siguranță fotograful nu trebuie să fie mai superior decât clienții săi (în cazul unei sesiuni comerciale), e nevoie să fie liber, simplu și foarte confortabil moral pentru ei. Doar în acest caz va avea loc conexiunea fotograf-model și doar atunci el va putea reda prin prisma fotografiilor adevărata istorie a modelului.

M9: Știu că îți place cel mai mult să fotografiezi străzile si ușile vechi. De unde aceste plăceri?

Elena Chioru: Da, cu siguranță. Am o dragoste aparte pentru Chișinăul vechi și multe sesiuni foto le realizez anume pe străzile lui. Să fiu sinceră, cu ceva timp înainte să îmi încep studiile eram sigură că nu mă voi îndrăgosti atât de mult de Chișinău. Acum însă, mergând în transport analizez orice străduță, orice ușă de lemn și înțeleg cât de frumos e orașul nostru. Aș mai zice că  fotografiile mele și arhitectura orașului se află într-o continuă simbioză.

M9: Cât durează procesul unei sesiuni foto?

Elena Chioru: Dacă să vorbim în cifre, sesiunea foto decurge 1-2h, însă puțini știu cât timp stă în spatele ei. Cu ceva timp înainte discutăm toate detaliile, locațiile și traseul pe care îl vom parcurge, vestimentația, accesorii, lumină etc. Totul este discuat preventiv și dacă să sumăm aceste discuții iarăși vom primi aproximativ 1-1,5h. Editarea este procesul cel mai așteptat și totodată complicat. Aici e etapa când creativiatea ta nu are limită, când poți vedea unele culori, însă după ceva timp să o iei de la început, pentru că nu ești mulțumit. Sunt unele sesiuni foto care îndată aplici un preset și gata, e ideală. Însă sunt unele când câteva zile nu mă pot decide. De obicei exediez fotografiile în decurs de 3 zile, însă când sunt asemenea cazuri îmi este foate complicat să mă încadrez în termen.

sursa foto: arhiva personală

„Să fii fotograf asta înseamnă să fii gata sa-ți faci munca gratis”

M9: La moment fotografia pentru tine este pasiune. Te gândești să devin și job-ul tau? De ce?

Elena Chioru: Sunt foarte recunoscatoare Univesului că mi-a dăruit un hobby ce-mi poate aduce venit. Și de aceea nu aș zice că e doar o pasiune, însă să zic că e job tot nu. E ceva de la mijloc. Apropo, să fii fotograf asta înseamnă să fii gata sa-ți faci munca gratis. Cred că o bună parte din propriile lucrari sunt efectuate gratuit, doar pentru a-mi realiza ideile și a primi încă o doză de inspirație.

M9: Pentru fotografii bune, cine trebuie să “aibă prioritate” fotograful sau aparatul foto?

Elena Chioru: Cu siguranță voi afirma ceea ce afirmă și ceilalți fotografi. Aparatul foto nu te face fotograf. Fotograf devii tu prin muncă, experiența, viziunile si desigur stilul tău. Cu siguranță aparatul foto joacă și el un rol major, însă nu cel definitiv. Personal, aparatul meu foto este Canon 700d, este un aparat perfect pentru începători, doar că faci treabă bună dacă știi cum să te folosești de el.

M9: Care ședință foto a fost o adevărată provocare pentru tine? De ce?

Elena Chioru: Cred că a fost primul meu LoveStory. Mereu aveam dorința să fotografiez dragoste, de aceea rugasem niște prieteni să-mi fie de ajutor. Găsisem locația perfectă, imediat am și identificat ideea noastră. Procurasem flori, lumânări pentru o atmosferă mai romantică și am început să creem. Mi-a fost complicat întucât era prima mea sesiune foto de cuplu, când în fața obiectivului meu era nu doar o persoană, dar două. Însă a decurs totul destul de ușor și liber, a devenit seria mea preferată de fotografii.

M9: Cum ți-ai descrie personal fotografiile?

Elena Chioru: Deseori în rețelele de socializare afirm că fotografia mea este despre sinceritate și dragoste. Nu e despre poziționări fixe și destul de complicate, nu, deloc. Stitul meu e despre oameni și istoriile lor.

sursa foto: arhiva personală

M9: Ce planuri de viitor ai în acest sens….fotografia?

Elena Chioru: Ca obiectiv am sa mă dezvolt, să descopăr fotografia din toate punctele de vedere. Să îi aflu istoria. Să călătoresc fotografiind. Și nu este exclusă varianta deschiderii unui studiou foto. Ceva nou pentru Moldova.

sursa foto: arhiva personală

„Niște ochi triști pot vorbi mai multe decât un zâmbet larg”

M9: Cât de important este să imortalizăm momente? Nu e totuși mai important să le trăim?

Elena Chioru: Exact. Noi le trăim. Mereu când am în fața obiectivului meu un cuplu sau o familie, le transmit idea că acest moment trebuie să fie trăit: „Uitați de mine, eu doar o să vă ajut când va fi cazul!”, astfel fotografiile devin vii, iar emoțiile care sunt transmise prin prisma lor sunt de nedescris.

M9: Pentru tine ca și fotograf ce contează cu adevărat?

Elena Chioru: Pentru mine contează individualitatea. Să am propriul meu stil și nu vorbesc anume despre culorile fotografiilor. Vorbesc despre modul de lucru, despre momentele captate și despre mesajul pe care vreau să-l transmit. Totodată este important să pot inspira lumea să vadă frumusețea care ne înconjoară.

M9: Atunci când pornești la o sesiune foto, ai deja un concept. Cum creezi istoriile din spatele eroilor tăi/ din spatele fotografiilor?

Elena Chioru: Pornind la o sesiune foto știu doar locația și vestimentația, însă ce va urma nu pot ști. Istoriile se formează iarăși când eroii mei sunt sinceri cu ei înșiși, nu le este rușine să zâmbească, să mă lase să descopăr istoria lor. Cel mai frumos este să fii martor a unei iubiri, mereu ai și tu emoții alături de ei.

sursa foto: arhiva personală

M9: Este oare fotografia o mimare a fericirii?

 Elena Chioru: Nu știu sigur răspuns la această întrebare. Nu aș putea fi deacord cu idea că “trebuie” să zâmbim în fața aparatului foto. Desigur îmi plac fotografiile vii, zâmbitoare, doar că atunci cand zâmbetul vine din suflet, nu pentru ca eu îi rog. Uneori niște ochi triști pot vorbi mai multe decât un zâmbet larg.

M9: Care este principiul pe care-l respecți cu strictețe în fotografie?

Elena Chioru: Cu siguranță sunt unele reguli de care țin cont în fotografie, ca de exemplu: regula treimilor (personalul meu trebuie să fie amplasat la intersecția celor 2 linii, astfel cadrul va prinde volum și mai mult interes ), asortarea culorilor (nu ar fi bine să existe mai mult de 3 culori în cadru), liniile drepte (orizontul). Cu timpul am început să țin cont de ele chiar dacă o fac intuitiv.

sursa foto: arhiva personală

„Fiecare om al artei are ce vorbi lumii”

 M9: Ce vezi/auzi/simți când spun:

M9: Fotografie?

Elena Chioru: Ceea ce definește. Uitându-te la fotografiile unui om îl descoperi, poți vedea ce iubește, ce caracter are, ce vede el. Uitându-te la fotografiile unui fotograf vezi lumea lui interioară.

M9: Culoare?

Elena Chioru: Sursa de atmosferă!

M9: Non culoare?

Elena Chioru: Estetica, adevărata lume, fără măști și culori în plus. Cu toate că iubesc culoarea din fotografiile mele, ador și fotografiile estetice, sunt parcă mai simple și în același timp transmit și ele o istorie.

M9: Artă?

Elena Chioru: Mod de exprimare. Fiecare om al artei are ce vorbi lumii.

M9: Tu?

Elena Chioru: Studentă a Medicinii Veterinare care nu poate trăi fără căței, pisici si fotografie.

AUTOR: Diana Botnaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *