Pablo Picasso spunea: “Arta șterge praful cotidianului de pe suflet”. Acest lucru îl susține și femeia pe care o cunoaștem astăzi. De meserie contabil, iar în suflet artist. Așa se declară a fi Daniela, cea care face magie cu și din mărgele. Gustul estetic o urmărește încă din copilărie și tot cam de pe atunci cochetează cu tot ce poate deveni o bijuterie. 

“Gustul meu estetic avuse un motiv în plus pentru a se perfecţiona”

 

M9: Cum ai descoperit această pasiune?

Daniela Caraman: Sunt contabil de profesie şi activez în acest domeniu, cu toate astea, mereu am fost atrasă de lucrurile frumoase. Când am devenit mămică de fetiţă, gustul meu estetic care mă urmărea din copilărie, avuse un motiv în plus pentru a se perfecţiona. Într-o zi mă uitam printre postările prietenilor şi văzusem o bijuterie executată în tehnica Soutache, mi-am zis atunci că trebuie să încerc şi eu. Aşa am început să creez.

M9: Ce te-a determinat să te îndrepți spre acest domeniu?

Daniela Caraman: Dorința de a crea ceva unic și deosebit. În primul rând pentru mine, însă când am primit un feedback pozitiv, m-a motivat să merg mai departe și să improvizez cu noi materiale, forme și culori!

M9: Ce presupune tehnica Soutache?

Daniela Caraman: Aceasta tehnică a fost inventată în secolul al XIV-lea în Franța. Inițial, broderia soutache era folosită pentru decorarea hainelor, cu timpul a evoluat. Acum cu ajutorul acestei tehnici, meșterițele confecționează bijuterii. Cordul Soutache este în esență, niște fire groase împletite în fire mai subțiri. Împletitura este proiectată astfel încât cordonul să fie plat.

M9: Ai menționat că gustul estetic te urmărește din copilărie. Cum ai înțeles asta?

Daniela Caraman: Se spune că ceea ce vezi în copilărie, te urmărește mereu. De mică vedeam cum mama împletea, ne cosea rochițe si eu eram fascinată de ceea ce face. Mai târziu, la școală participam la toate concursurile de creație, îmi plăce arta plastică (desenam pentru mulți colegi de ai mei…profesoara mereu cunoștea lucrările mele ). După cum spune tatăl meu: Oamenii cu înclinații spre artă, mereu văd totul altfel.

 

“Am suprapus dorinţa şi străduiţa cu filmuleţele de pe youtube”

 

M9: Știu că nu ai făcut cursuri în acest domeniu, cât de greu/ușor a fost să înveți toate aceste tehnici din mers?

Daniela Caraman: Am suprapus dorinţa şi străduiţa cu filmuleţele de pe youtube şi pinterest, iar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate. Învăț foarte repede și asta nu e doar în cazul bijuteriilor! Și dacă îmi doresc ceva cu adevărat lupt, încerc până reușesc. E o trăsătură de caracter.

M9: Care a fost prima ta lucrare și cât de mult ai lucrat la ea?

Daniela Caraman: Prima lucrare a fost un set cerceii+colier, la care am lucrat câteva zile, trebuia să merg la o nuntă și am cusut la el toată noaptea înaintea nunții. Din totdeauna am preţuit lucrurile originale şi create manual, pentru că în ele se ascunde dragoste şi o bucată din sufleţelul celui care le ceează.

M9: Când și cum ai înțeles că pasiunea ta îți poate aduce și un venit?

Daniela Caraman: Când mă aşez la locul de creaţie, evadez din lumea reală, aş putea numi această activitate o meditaţie. E o plăcere nedescrisă să vezi cum mâinile tale crează minunăţii. Venitul rămâne în umbră pe lângă aceste trăiri ale sufletului.

M9: Ce materiale folosești atunci când creezi o bijuterie/ broșă?

Daniela Caraman: Folosesc următoarele materiale: fetru, ac, ață, biser, cristale, perle, kaniteli, trunzal, pentru bijuteriile executate în stil soutache, mai folosesc și fir numit Soutache.

M9: Ce altă tehnică, afară de Soutache mai folosești în crearea bijuteriile și broșelor?

Daniela Caraman: O alta tehnica pe care o folosesc în crearea lucrărilor mele este metoda croșetatului cu biser. În ultima vreme folosesc mai des metoda cu biser și mărgele, deoarece e mai întrebată. Această tehnică se realizează cu ajutorul acului și ața, eu cos cu biser și mărgele pe lucrarea pe care urmează să o creez. Lucrările in stil Soutache sunt mai special și nu sunt pe gustul tuturor.

 

M9: Cât timp durează să realizezi o lucrare?

Daniela Caraman: Este o muncă migăloasă, dar rezultatul îşi merită investiţia, minim 8 ore investesc în ficare lucrare.

“Istoria poate este banală, dar adevarătă”

 

M9: Dacă te-aș ruga să ne povestești istoria din spatele broșei tale de suflet, care ar fi aceea? 

Daniela Caraman: Fiecare broșă, fiecare accesoriu își are istoria sa. Una din broșele mele preferate  este păpădia. Istoria poate este banală, dar adevarătă. M-a inspirat însuși natura, primele păpădii și primul picnic în natură. Ideile sunt și ele de “sezon”, pentru că  tot ce mă înconjoară sau anumite evenimente, dezvoltă  designul unei viitoare bijuterii.

M9: Cum pot comanda oamenii de la tine?

Daniela Caraman: Pe pagina mea de Facebook. Acolo puteți găsi toate lucrările pe care le realizez și tot ceea ce fac cu sufletul și din suflet.

M9: Pe pagina ta de facebook putem găsi atât bijuterii, cât și broșe. Care sunt cele mai solicitate?

Daniela Caraman: Broşele sunt mai solicitate, ele fiind mai uşor de asortat. Ele ne oferă  posibilitate să dăm culoare mai multor ţinute din garderoba noastră.

M9: Cât de mari sunt investițiile, pentru ca lucrările să prindă contur?

Daniela Caraman: Materialele de calitate costă, iar pentru efectuarea lucrărilor este necesară o gamă largă de materiale.

M9: Ce prețuri au bijuteriile? Dar broșele?

Daniela Caraman: Broșele- 300-500 lei în dependenţă de materialele folosite şi modelul care este solicitat, cerceii începând cu 200 lei , iar seturile soutache- începând cu 500 lei.

 

“Frumosul care curge din sufletul omului, aceea e artă”

M9: Ce loc crezi că ocupă lucrurile făcute hand-made în domeniul culturii?

Daniela Caraman: Din toate timpurile a fost preţuită munca manuală. Mai întâi femeile îşi făceau vestimentaţia, apoi o decorau individual. Odată cu industria textilă totul a devenit altfel, dar cine preferă să-şi evidenţieze gustul, dă culoare ţinutei sale în felul în care găseşte de cuviinţă.

M9: Cum trebuie promovată arta manuală azi, ca mâine să fie consumată?

Daniela Caraman: Consider că este destul de preţuită arta manuală în Republica Moldova. Basarabencele din toate timpurile au fost iscusite la acest capitol. O promovăm și o transmitem prin intermediul urmașilor noștri!

M9: Hand-made înseamnă artă? 

Daniela Caraman: Pentru că însăși arta e hand-made.

M9: Arta este…?

Daniela Caraman: Frumosul care curge din sufletul omului, aceea e artă!

M9: Și ce culoare are arta?

Daniela Caraman: Nu pot alege o culoarea anume, iubesc primăvara pentru verdele proaspăt.

AUTOR: Diana Botnaru

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *