Nicoleta Popa este studentă în Timișoara. Am hotărât să o luăm la întrebări și să aflăm cum este să-ți faci studiile în o altă țară.
M9: De ce ai decis să faci studiile în altă țara și nu în Republica Moldova?
Nicoleta Popa: Fiind de prin clasa a 8-a am avut un schimb de experiență în România. Discutând despre felul în care își fac studiile aici, am înțeles că mă reprezintă pe mine cel mai mult și aș dori să fac Universitatea aici. Din păcate eu consider că la noi din clasele primare până în liceu, nivelul studiilor este foarte înalt, ceea ce ține de universitate am unele dubii. Plus la asta, profesia pe care urmează să o am în viitor la noi nu este prea dezvoltată, slab plătită și rar întâlnită. Aici am mult mai multe oportunități.
M9: De ce ai ales anume România? Ai avut și alte opțiuni?
Nicoleta Popa: Știam că vreau în România în urma acelei experiențe. Destul de aproape de casă, dar nivelul studiilor și oportunităților diferit. Alte opțiuni nu am avut. Și anume într-un singur oraș am vrut – Timișoara.
M9: Deși te afli în România (aproape acasă) te rugăm să ne spui care e partea cea mai grea a studiilor peste hotarele Republicii Moldova?
Nicoleta Popa: Probabil partea cea mai grea este faptul că profilul liceelor de la noi din țară diferă de profilul liceelor de aici. Majoritatea colegilor mei, știind din gimnaziu unde vor să activeze mai departe au ales profilul liceului. Astfel, multe lucruri noi pentru mine, ei le-au studiat în liceu.
M9: Cum ești tratată de colegii tăi? Simți că se comportă diferit cu tine?
Nicoleta Popa: Am niște colegi foarte receptivi și prietenoși. Niciodată nu am simțit diferență sau o anumită reacție negativă din partea lor că sunt din Republica Moldova. Chiar aș spune că sunt privită favorabil de către ei, ca fiind “frate de peste Prut”.
M9: Cât de greu din punct de vedere financiar îți este?
Nicoleta Popa: Probleme financiare nu întâmpin. Bursa oferită îmi permite să trăiesc fără restricții. Prețurile comparativ cu cele de la noi pe alocuri sunt mai ieftine, iar bursa de 1300 MDL. este suficientă pentru o singură persoană.
M9: Ai avea curajul să revii acasă definitiv? De ce?
Nicoleta Popa: Din păcate nu îmi văd viitorul la noi. După cum am mai spus, viitoarea mea profesie (arheolog sau psiholog, încă stau la dubii ) la noi încă nu e dezvoltată.
M9: Povestești colegilor/ profesorilor despre țara noastră? Cum reacționează?
Nicoleta Popa: Făcând facultatea de istorie, îți dai seama că din partea colegilor și a profesorilor primesc o mulțime de întrebări despre țara noastră. Când le povestesc despre locurilor turistice de la noi, arătându-le și fotografii, rămân pur și simplu fascinați. Mă întreabă foarte mult despre teritoriul din partea stânga a Nistrului și rămân surprinși de informația aflată. De asemenea se interesează despre tradițiile noastre. Cu toate că avem un trecut comun, unele tradiții diferă, iar ei sunt curioși să afle cum se desfășoară și la noi.
M9: Dacă ar fi să-ți dai un sfat ție, cea din liceu. Care ar fi el? Ai alege același drum?
Nicoleta Popa: Cu siguranță aș alege același drum! Sfatul pe care mi l-aș da: Să îmi aleg 2-3 specialități la care să aplic! Nu de alta, dar am avut o supriză neplăcută la începutul admiterii.
AUTOR: Diana Botnaru