După alegerile de pe 24 februarie, partidele politice din Republica Moldova încă nu au ajuns la nicio înțelegere cu privire la crearea unui guvern funcțional, iar cetățenii încă rămân divizați între două extreme: Uniunea Europeană și Uniunea Vamală. Despre direcțiile externe ale Republicii Moldova după alegeri, despre problemele actuale ale Uniunii Europene, dar și despre dezbinarea geopolitică a moldovenilor vorbim astăzi cu Grigore Vasilescu, doctor habilitat în Științe Filozofice, profesor universitar la Departamentul Relații Internaționale, Facultatea de Relații Internaționale Științe Politice și Administrative din cadrul Universității de Stat din Moldova, profesor universitar Jean Monnet în domeniul Integrării Europene, directorul Centrului de Studii Europene din Cadrul Universității de Stat din Moldova.

Nicolae Chicu: În prezent, drumul Republicii Moldova este spre Vest sau spre Est?

Grigore Vasilescu: Drumul nostru încă nu este determinat, încă suntem în tranziție, stăm între două opțiuni și tot nu este clar unde mergem. Mai înainte se declarase clar că se merge pe calea europeană, au mai fost și câteva Alianțe de Integrare Europeană. Acum, mai nou, după ce s-au deteriorat relațiile cu U. Europeană pe de o parte și cu Rusia pe de altă parte, partidul de guvernământ a declarat o altă orientare, calea așa–zisă a 4-a ,,pro-Moldova”. Deci, nu mergem nici într-o parte, nici în alta, stăm pe loc.

Nicolae Chicu: Din partidele care au intrat acum în Parlament, care ne-ar putea apropia de Uniunea Europeană?

Grigore Vasilescu: Din cele care au intrat acum în Parlament cu siguranță doar blocul ACUM, pentru că Partidul Democrat, deși formal se declară de orientare europeană, părerea mea este că în realitate nu este interesat la modul serios de această orientare. Aceasta ar înseamnă realizarea tuturor reformelor pe care le cere U.E. Aici vorbim în primul rând despre reformele din sistemul juridic, ceea ce nu-i convine guvernării. Partidul Socialiștilor, care are cele mai multe mandate în Parlament are cu totul altă orientare.

Nicolae Chicu: Dar blocul ACUM este construit din două partide, PAS, care a fost declarat ca fiind 100% de orientare europeană și PPDA, care este mai degrabă un partid de centru. Putem miza doar pe jumătate din blocul ACUM că o să promoveze direcția europeană ?

Grigore Vasilescu: Sunt sigur că ambele partide care fac parte din blocul ACUM sunt categoric pe poziții europene. Ele sunt o forță, dar din păcate sunt unica forță, deoarece declarațiile care vin de la celelalte partide spun clar că niciun alt partid nu va fi de această orientare și este greu de spus care direcție va prevala.

Nicolae Chicu: Sondajele de acum 3 ani arătau că mai mulți moldoveni și-ar fi dorit o apropiere de Uniunea Vamală, în 2018, însă, sondajele arătau un procentaj de 46% al celor care și-ar dori o apropiere de Uniunea Europeană și 34% de Uniunea Vamală. Cum se explică schimbarea acestui fenomen?

Grigore Vasilescu: Este interesantă dinamica aceasta a opiniei publice, pentru că în perioada guvernării comuniste, numărul celor care optau pentru orientarea europeană se ridica la peste 70%, după care a început treptat să scadă și este paradoxal că atunci când au venit la guvernare Alianțele pentru Integrare Europeană, procentul celor care optau pentru Uniunea Europeană a început să scadă și s-a echilibrat: jumătate pentru Uniunea Europeană și jumătate pentru cea Vamală. Astăzi, procentul prevalează pentru orientarea spre Uniuniunea Europeană.

Nicolae Chicu: Cât de sigură ar fi direcția noastră spre Vest în condițiile în care Uniunea Europeană se confruntă cu problema ieșirii primei țări din această familie – Marea Britanie?

Grigore Vasilescu: Problema nu cred că este în ieșirea Marii Britanii, pentru că această țară întotdeauna a avut o poziție deosebită în cadrul Uniunii Europene. Cea mai mare problemă în Uniunea Europeană este situația economică, lipsa reformelor pe care le cer cetățenii. Vedem că în statele europene dezvoltate, cum ar fi Franța, au loc numeroase proteste sociale, uneori și violente. În fiecare sâmbătă vedem protestele ,,Vestelor Galbene”, oamenii cer majorarea salariilor, locuri de muncă, pentru că se simte o mare problemă economică. Chiar și cetățenii noștri care se duc la muncă peste hotare întâmpină tot mai multe greutăți de angajare.

Nicolae Chicu:  În ce măsură ieșirea Marii Britanii ar fi un început al sfârșitului Uniunii Europene?

Grigore Vasilescu: Până la urmă, Marea Britanie nu a fost o țară fondatoare, ea a aderat la Uniunea Europeană mai târziu și a făcut-o cu multe probleme. Ieșirea Marii Britanii nu cred că va duce la destrămare, mai mult decât atât, această situație va fi o lecție pentru celelalte state, pentru că a părăsi Uniunea Europeană nu este atât de simplu. Într-un final, cred că Marea Britanie va părăsi familia europeană, dar în același timp nu o va părăsi. Inițial au vrut să părăsească U.E, acum încă se mai gândesc, procesul fiind amânat. Ei chiar dacă voi ieși, nu o vor face în totalitate, pentru că există interese economice.

Nicolae Chicu: Fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție din România, Laura Codruța Koveși este favorita Parlamentului European pentru funcția de procuror – șef european. Cum ar influența R.Moldova un eventual câștig al româncei de peste Prut?

Grigore Vasilescu: Ea va avea o misiune destul de dificilă în cadrul statelor membre ale Uniunii Europene. Este o speranță și a cetățenilor din România că Doamna Koveși va avea o influență în procesele care au loc acolo. Ceea ce ține de noi, pentru a ne putea ajuta cumva, trebuie să fie o deschidere și din partea Chișinăului, noi trebuie să avem necesitatea ca ei să ne ajute. Dacă aici o să fie reticență totală și se vor păstra aceste relații reci cu Uniunea Europeană, nu cred că ne va putea ajuta în vreun fel.

Nicolae Chicu: Cât de realist putem vorbi astăzi despre o unire a Basarabiei cu România?

Grigore Vasilescu: Ar fi o opțiune mai simplă pentru noi de a adera la Uniunea Europeană, dar sunt multe probleme. Din păcate, procentul celor care-și doresc această unire este cam mic. Trebuie să fie o masă critică, cel puțin jumătate din populație, doar aunci s-ar începe o mișcare reală. Pentru a fi înfăptuită unirea, trebuie să fie făcuți pași concreți și din partea noastră și din partea României. Deși se fac unele acțiuni concrete pentru unire, ele sunt foarte puține. Recent, partidele unioniste au decis să se unească într-o platformă, dar forțele sunt încă insuficiente pentru a putea realiza o adevărată unire. Din această cauză, nu cred că în timpul apropiat acest fenomen va avea loc.

Nicolae Chicu: Care ar fi poziția Rusiei dacă s-ar ajunge totuși la ideea de unire a celor 2 maluri ale Prutului?

Grigore Vasilescu: În general, problema Rusiei este una foarte interesantă și întrebarea este despre poziția și rolul Rusiei pe plan mondial. Vedem că această țară, mai ales după 2014 când a devenit foarte agresivă în politica externă, intervine în afacerile europene pe toate căile posibile. Rusia încearcă să slăbească coeziunea statelor europene, să influențeze această uniune a statelor europene. Se amestecă chiar și în procesele electorale care au loc în lume. Astfel, Uniunea Europeană trebuia din start să se gândească la problema Rusiei și să discute pentru a găsi un numitor comun și pentru a rezolva problemele. Părerea mea este că fără Rusia, multe din problemele europene vor fi rezolvate greu. Trebuie să se meargă pe calea negocierilor, pentru că confruntări dintre NATO și Rusia nu vor duce la nimic bun, toate acestea ne influențează direct și pe noi. Rusia niciodată nu va renunța la această zonă de Est, doarece ei considră că ar fi o zonă de interes vital. Noi ar trebui să ne păstrăm relațiile bune cu Rusia și cu celelalte țări, dar să avem și o viziune clară, să mergem ferm și să nu cedăm acolo unde nu trebuie de cedat.

Nicolae Chicu: Ce ar trebui să se schimbe în Republica Moldova pentru ca oamenii să nu mai fie divizați din punct de vedere geopolitic?

Grigore Vasilescu: Ar trebui să realizăm în primul rând prevederile Acordului de Asociere, să realizăm reformele care sunt pentru beneficiul cetățeanului. Dacă aceste reforme vor fi realizate, iar oamenii vor vedea rezultate concrete, se va ajunge într-un final la reducerea divizării. Ar mai trebui să fie creat statul de drept și funcționarea justiției, care este un domeniul cheie. Dacă se vor rezolva problemele din justiție, treptat vor fi rezolvate și cele de ordin economic, pentru că investițiile nu vor veni până nu va fi creat un climat favorabil din punct de vedere juridic. Oamenii nu trebuie să fie divizați, noi toți trebuie să știm ce vrem ca țară. Probabil este în interesul cuiva ca oamenii să fie divizați, pentru ca cei de la  guvernare să se mențină în continuare acolo.

Nicolae Chicu: Vor reuși partidele care vor fi la guvernare în următorii 4 ani să elimine această divizare a cetățenilor?

Grigore Vasilescu: Întâi să vedem cine va guverna în următorii 4 ani. Suntem deja în perioadă post – electorală și nu se întrevede crearea unei coaliții. Mă tem că noi mergem spre alegeri anticipate și vom fi încă un timp îndelungat în alegeri, mai ales că vin acuș și alegerile locale iar situația va deveni și mai complicată din punct de vedere economic. Oamenii vor fi și mai divizați pentru că ei  nu știu ce vor. În acest sens se  lucrează masiv cu ajutorul Mass-Mediei pentru a dezbina societatea, pentru a o manipula.

Nicolae Chicu: Vă mulţumesc pentru interviul acordat.

AUTOR: Nicolae Chiciu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *