Mereu în acțiune și surprinde cele mai frumoase și neobișnuite locuri ale Moldovei, ale acelei Moldove pe care nu o CUNOAȘTE majoritatea oamenilor ce fac parte din ea. Vorbim despre fotograful și reporterul Vadim Șterbate. Lucrările lui sunt apreciate nu doar de internauți și iubitorii de frumos, dar și de specialiști. Mai mult, Vadim este cunoscut ca un promotor al valorilor și cutumelor sătești, care astăzi, foarte puțini își mai aduc aminte de ele. Este autorul mai multor emisiuni de televiziune și documentare. Acum lucrează la ziarul “Observatorul de Nord” din Soroca. Echipa radionunta.com a realizat un interviu cu Vadim Șterbate și vă invită să-l cunoașteți și voi.
M9: Ce înseamnă pentru tine fotografia ?
Vadim Șterbate: Pentru mine fotografia este o pasiune pe care am îndrăgit-o acum zece ani, odată cu achiziţionarea primei camere foto digitale. Era una pentru amatori, pe care şi acum o păstrez acasă şi în primii ani o purtam mereu cu mine. Mi-a plăcut să fotografiez peisajele, animale, păsările, insectele şi crâmpeie din viaţa rurală. Peste câţiva ani am mi-am transformat pasiunea într-o sursă de venit, dar nu am uitat de fotografiile pentru suflet. Deşi vorbesc mult, căci aşa îmi este firea, încerc să spun mai multe prin fotografiile pe care le fac. Nu sunt încă un fotograf profesionist, aşa că am spre ce tinde.
M9: Cum a fost trecerea de la jurnalismul din Capitala, la jurnalismul local?
Vadim Șterbate: Uşor, poate mai uşor decât trecerea de la jurnalismul local, unde am activat în primii şapte ani la cel din Chişinău. În plus chiar şi dacă munceam în presa din Capitală, atât la emisiunea “Asfalt de Moldova” de la Jurnal TV, cât şi mai apoi la matinalul “Prima oră” de la Prime, majoritatea reportajelor le realizam mai departe de Chişinău. Nu în zadar unii colegi glumeau că lucrez după programul “Work & Travel”. Cei cinci ani cât am activat la televiziunile din Chişinău m-au ajutat să îndrăgesc şi mai mult presa din provincie, unde OM-ul şi ceea ce face bun pentru societate prevalează asupra conferinţelor de presă, comunicatelor şi a reportajelor despre actorii-comedianţi politici. Aşa că am revenit acasă, la ziarul “Observatorul de Nord” din Soroca.
M9: De ce ai decis să părăsești Chișinăul și să te stabilești în Soroca ?
Vadim Șterbate: Majoritatea cunoscuţilor mă întrebau aceasta după ce am revenit acasă. Cum am putut să schimb Capitala pe un sat amplasat la vreo 20 de kilometri de Soroca, atunci când mulţi vor să ajungă la Chişinău sau în alte capitale europene. Eu cred că Europa trebuie construită din provincie, de acasă, iar Soroca are un mare potenţial pentru aceasta. Aşa am hotărât cu soţia că ar fi mai bine pentru noi şi copii, iar dacă este sau nu aşa, timpul va arăta.
M9: Ce reprezintă fotografiile tale ?
Vadim Șterbate: Fotografiile mele sunt un amalgam de imagini pe care vreau să le surprind, fie că este vorba de locurile de la poalele cetăţii Soroca unde am copilărit sau de privelişti care sunt mai puţin cunoscute, dar nu mai puţin importante ca atracţiile turistice din lumea întreagă. Îmi place să experimentez, şi, multe dintre aceste fotografii rămân doar pentru mine sau le văd doar cei apropiaţi. Altele, le postez pe internet. Încerc în unele fotografii să îmbin trecutul şi prezentul, în altele să surprind schimbarea. Nu ştiu pe cât îmi reuşeşte, dar mai încerc.
M9: Ce alte locuri ți-ai dori să surprinzi cu ajutorul obiectivului ?
Vadim Șterbate: Mi-ar place să călătoresc prin lume, aş fotografia oameni, culturi, monumente şi peisaje. Dar mai întâi vreau să fac acest lucru acasă, fiindcă îmi doresc să descopăr mai bine Moldova de dincoace de Prut, dar şi întreaga Românie.
M9: Soroca este așa cum o cunoaștem din fotografiile tale sau este altfel ?
Vadim Șterbate: Nu cred că pot surprinde Soroca în toată complexitatea ei, iar fotografiile mele cu oraşul natal pot fi mai degrabă un imbold pentru toţi de a vizita aceste locuri şi a vedea cum este ea în realitate. Desigur că, la fel ca oricare altă localitate, Soroca are părţile ei frumoase şi mai puţin frumoase, eu mă strădui să le promovez în special pe cele din prima categorie.
M9: Ce îți dorești cel mai mult să faci: fotografie sau reporterie ?
Vadim Șterbate: Fotoreporterie. Atât timp cât am libertatea de a scrie şi nu ştiu ce înseamnă cenzură, le îmbin cu plăcere, mai ales că de multe ori fotografia şi reportajul sunt de nedespărţit.
M9: Care este fotografia la care ții cel mai mult ?
Vadim Șterbate: Nu ştiu. Cel mai mult cred, ţin la fotografiile pe care nu le postez nicăieri, cele cu familia şi copiii noştri. Îmi sunt dragi şi fotografiile care ţin de Soroca şi meleagurile noastre, dar şi cele ale personalităţilor pe care am avut ocazia să-le cunosc.
M9: În descrierea ta pe facebook scrie despre Vadim Șterbate: OM de TREABĂ! Deci, ești un OM de treabă ?
Vadim Șterbate: Sper, cel puţin aşa aş vrea.
M9: Un mesaj pentru cititorii radionunta.com!
Vadim Șterbate: Nu uitaţi că Ţara nu înseamnă doar Chişinăul, ea nu începe pe bulevardul Dacia, chiar dacă are origini dacice şi nici nu-şi are centrul în preajma Parlamentului. Ea este mult mai mare, necunoscută şi frumoasă. Ea începe la Nistru şi nu se termină la Prut…
M9: Îți mulțumim pentru interviul acordat.
Interviu realizat de Răzvan Dumirescu, reporter MOLDOVA 9