Dintotdeauna și-a dorit să trăiască într-o altă țară decât în Republica Moldova. Visul ei s-a realizat, chiar dacă a fost nevoită să dea mită pentru a obține viza spre Spania. Vorbim despre Elena Nazarova, basarabeanca care mai bine de un deceniu este ghid turistic prin Barcelona. Acum, eroina noastră a revenit în Republica Moldova pentru a face cunoscută baștina ei spaniolilor și portughezilor prin intermediul proiectului “DESTINO MOLDOVA”. Amănunte, din interviul de mai jos.

M9: Ce înseamnă pentru spanioli și portughezi proiectul “Destino Moldova” ?

Elena Nazarova: “Destino Moldova” este o sugestie spre o destinatie turistică și în același timp, atât în spaniolă, cât și în portugheză, îți sugerează ideea de soartă, pentru că asta mai e semnificația cuvântului “destino”, fie într-o limbă sau alta. Atât în Spania, cât și în Portugalia, pentru mulți e important să cunoască nu doar o rută turistică, dar și de ce se întâmplă unele sau altele evenimente în această țară, care e originea unor tradiții, de unde ni se trag obiceiurile, de ce procedăm într-un mod sau altul. Pentru cei din afară suntem o țară care ne-am pierdut undeva în timp, undeva printr-un trecut sovietic si un prezent nu chiar clar.

M9: Cine a venit cu această idee de a arăta străinilor ce reprezintă Republica Moldova ?

Elena Nazarova: Atât Simion Croitoru, cât și eu aveam idei de a arăta străinilor Republica Moldova si chiar făcusem câte ceva la acest capitol. La Simion aceasta idee era legată de vinuri și importanța lor în promovarea Moldovei, pe când idea mea era legată de informare, de difuzare a materialelor în limba spaniolă despre țara noastră, deja eram pornită spre crearea blogului “Destino Moldova”. Când a fost anunțat numărul de granturi la ProgramulDiaspora Engagement Hub, si anume la subprogramul Parteneriate Regionale Tematice, l-am contactat pe Simion si i-am propus să depunem cerere. Blogul din WordPress a fost lansat înainte de a finaliza evaluarea cerererilor depuse, iar cu diferența de câteva zile s-a activat și contul din Instragram.

M9: Care au fost impresiile celor care au fost antrenați în acest trip de excepție ?

Elena Nazarova: În urma acestui tur informativ prin Republica Moldova, toți am ajuns la concluzia că avem potențial turistic, ai ce vizita și prezenta străinilor, inclusiv și cetățenilor noștri. Cartea noastră de vizită cred că ar fi în primul rând vinăriile: avem beciuri sau crame cu un specific aparte în toată lume, multe dintre ele se găsesc în foste cariere de piatră, sub pământ și apoi mai toate sunt dotate cu restaurante și zone de odihnă. Avem vinuri gustoase și chiar, aș zice, exclusive. Peisajele Moldovei sunt de demne de filme. Relieful și clima țării predispun pe perioada aprilie -s septembrie, aproximativ, spre drumeții în familie, cu persoane mai în vârstă și călătorii cu bicicleta.

https://www.facebook.com/elena.nazarova.cozma/videos/10212768786767117/

M9: Povestiți-ne mai mult despre acest proiect: cum a început totul, cât a durat și care este finalitatea lui ?

Elena Nazarova:  Așa cum am menționat mai sus, de fapt totul era început încă înainte de a depune cererea la grant. Programul Diaspora Engagement Hub a fost cel care a unit ideile noastre într-un proiect comun. Sunt prevăzute trei luni pentru realizarea acestui proiect si al nostru este încă în proces de realizare. Acum suntem în faza de prelucarare a informației și de editare a materialelor video. În fiecare zi completăm contul de pe #instagram cu fotografii însoțite de anumite informație și,deja, după procesarea a peste 3000 de fotografii. În cazul meu, începem pregătirea articolelor. În Portugalia, deja a fost publicată prima emisiune despre frumusețile și bogăția Republicii Moldova. De asemenea, pregătim spre editare un ghid turistic cu informația necesară, de bază, despre țara noastră în limbile spaniolă și portugheză. Finalitatea proiectului nostru este ca să facem mai cunoscută Republica Moldova ca destinație turistică în spațiul penisulei Iberice și nu doar, adică să ajungem la toti vorbitorii de spaniolă și portugheză. Din păcate, în acest spațiu există foarte puțină informație despre Republica Moldova. Și dacă este, atunci această este una sumară și, uneori, este incorectă. În cazul spaniolilor, care sunt puțin cunoscători de limba engleză, se face ca ei trec cu vederea tot ce ține de Republica Moldova ca destinație turistică. Astfel, prin toate căile care ne permit rețelele de socializar și spațiul virtual încercăm să oferim cât mai multă informație despre Republica Moldova fie prin fotografii, materiale video sau articole. Pe data de 30 iulie, concomitent în Spania și Portugalia s-au făcut campanii de promovare despre Republica Moldova ca destinație turistică. Spre exemplu, în Spania, la Barcelona am ales Parcul Ciutadella care este mult vizitat și am vorbit trecătorilor despre Republica Moldova. Conaționalilor noștri care s-au apropiat le-am vorbit despre descoperile mele în Moldova și le-am oferit Pașaportul Turistului. În Portugalia, Simion Croitoru împreună cu soția lui Viorica au ales să meargă la aeroport, acolo unde au distribuit Pașaportul Turistului călătorilor de pe cursa Lisabona-Chișinău, unde erau atât conaționalii noștri, cât și portugezi care îi însoțeau sau urmau să meargă în Republica Moldova.

M9: Câte localități ați vizitat și care au fost atracțiile turistice ale Moldovei care au impresionat străinii ?

Elena Nazarova: Am avut un program destul de încărcat în cadrul infotrip-ului nostru. Am încercat să cuprindem destinații turistice cât mai variate și în diverse zone ale țării. Am vizitat atât nordul, cât și sudul, centrul Moldovei si desigur Capitala. În general, le-au plăcut toate locurile pe care le-am vizitat. Am făcut degustări de vinuri de la vcrame, 8 nemijlocit le-am vizitat. Cred că și toți cei de acasă măcar o dată în viață trebuie să meargă la o degustare de vinuri. Suntem o țară cu profunde rădăcini ale viticulturii și vinificației, dar puțin cunosc despre vinuri, toți puțin, decoamdată, sunt și din cei care au o cultură a consumului de vin. Am venit cu oaspeți din țări unde vinul își are deja locul lui câștigat pe piața internațională și rămâi flatat atunci când afirmă că dacă nu o să găsești un vin pe placul tău în Republica Moldova, atunci nu știe unde în altă parte l-ai putea gasi. Am avut contact cu gastronomia noastră și arta populară. Fără să avem programat acest fapt, am nimerit la defilarea din centrul Chișinăului a participanților la cea de-a 25-a ediție a Festivalului “Întâlniri Bucovinene”, care pentru prima oară a fost organizat la noi. Să vezi vreo 19 colective de adulți și copii îmbrăcați în straie tradiționale, care cântă și dansează prin oraș e o experiență extraordinară. Să auzi cum răsună buciumul pe viu e ceva de neuitat. Oaspeții noștri au fost împăctați nu doar de vizite în diferite locuri, dar și de oamenii noștri, de istoriile lor, de amabilitatea și ospitalitatea noastră ca popor. Ei au menționat că aceste lucruri fac să treacă cu vederea multe neajunsuri pe care le avem în sectorul turistic. Bucătăria noastră seduce și îndrăgostește.

M9: MOLDOVA pentru ei ce reprezintă? 

Elena Nazarova: O țară care se află în spațiul geografic european, dar necunoscută de marea majoritate de oameni. O țară care este bogată în resurse turistice și foarte interesantî, cu o cultură vinicolă și gastronomică remarcabilă, dar din păcate cu o lipsită de o strategie și de o campanie de promovare a acestor bogății. În statele avansate acum este tendința de a aduce sustenabilitatea în sectorul turistic, pentru ca așa orașe ca Barcelona, Venezia sau Dubrovnik sunt suprasaturate de turiști si acum se cauta soluții și strategii de a redirecționa și de a reorganiza acest flux de persoane. Republica Moldova la acest capitol se gasește în cealaltă extremă: noi nu avem turiști în țară. Dezvoltarea sustentabilă a localităților ar crea într-un fel și dezvoltarea turismului, precum s-a întâmplat în multe regiuni din Mexic, Columbia sau Marroc. De exemplu, când vorbim cu prieteni de-ai noștri spanioli, în special cei mai în vârstă și le povestim despre cum este în Moldova, cum sunt satele noastre, cum e situația în țară, la multe aspecte ei spun așa era și Spania până la Jocurile Olimpice, însă după asta a început un proces intens de migratie din sate spre orașel mari, si, DA, acum ei nu mai folosesc căruța pentru a se deplasa, dar sunt câte 3-4 sate care au o singură primărie, și un singur punct medical, si o școală, și că s-au pierdut multe sate sau au rămas “congelate” în timp cu vreo 2-3 locuitori și acum puțin s-a inviorat situatia, deoarece în ultimii 10-15 ani s-a pus mult accentul pe dezvoltarea turismului rural.

M9: Și dvs., deopotrivă cu ei ați descoperit meleagurile natale. Care au fost emoțiile personale de la fiecare locație vizitată ? 

Elena Nazarova: E prima dată când am practicat turismul propriu-zis în Moldova. Acum 12 ani când am plecat de acasă, se vorbea de turism, dar referință era la cel din exterior, si nicidecum la turismul receptor. Am descoperit o altă Moldovă, o Moldovă unde poți să te deconectezi și să te contopești cu natura, o Moldovă în care timpul are o altă valoare și unde poți să te întorci în timp. Venind dintr-o metropolă suprasaturată cu turiști, apreciezi în mod deosebit această ofertă de liniște, degajare sufletească pe care o emană câmpiile și pădurile noastre, podgoriile cu viță-de-vie și beciurile pline cu nectarul Zeilor. Știam multe despre Moldova, dar una e să vezi un reportaj, să citești un articol sau să privești niște imagini și alta e când te alfi în mijlocul acelor frumuseți și afli istrorii de la oamenii de acolo și despre oameni care au lăsat amprenta în acel loc. Despre unele locuri, pur si simplu, nu știam că de fapt ele există. Adevărul e ca noi nu știm ce avem acasă.

M9: Unde este Moldova: aici, acasă. Sau acolo, în străinătate ?

Elena Nazarova: Republica Moldova este oriunde n-ai fi! Când revenim acasă trăim Moldova într-un mod, când suntem la altă “casă” o trăim altfel. Atât timp cât cântăm Moldova, creștem busuioc sau îl ținem la icoană, coacem plăcinte și ne dorim, economisim pentru un covor moldovenesc autentic, atât timp Moldova e cu noi. Noi suntem Moldova de fiecare dată când tresărim la auzul graiului nostru, ni se umezesc ochii de la imnul Moldovei, când cineva urcă pe un podium, ne prindem în horă când auzim muzica noastră, când spunem unui străin cât de frumoasă e țara noastră, când ne înfuriem și avem emoții pentru cei de acasă, când doare pentru sărăcia și nelegiuirile prin care sunt nevoiți să treacă cei rămași acasă. De îndată ce nu mai are patrie, omul încetează de a mai fi, spune J.J. Rousseau. Moldova e acasă și e în străinatate, e peste tot unde sunt omuleni plămădiți din tăria Codrilor și dulceața de gutui!

M9: Ce trebuie să facem pentru a DESCOPERI cu adevărat MOLDOVA și a o PREȚUI ?

Elena Nazarova: Să ne schimbăm toți chipul, atât cei de acasă, cât și cei plecați. Trebuie să încetăm să vedem Moldova ca pe o victimă a sistemului socialist pe care am avut nenorocul să-l trăim și să începem a valorifica potențialul a ceea ce ne oferă locul nostru de origine. Trebuie să renască tradițiile noastre de odinioară când se făcea hora în sat și erau șezători, și se cânta. La fel, nu trebuie să se facă acest lucru doar cu speranța că o să vină turiști, ci pentru că asta ar fi confortabil și benefic pentru locuitorii satelor, pentru toata lumea, în general. Nu trebuie să așteptăm ca statul să facă reforme, investiții și să cerem să termine cu furatul că nu mai este de unde, pentru că aceste lucruri e o datorie a guvernaților și a deputaților. Statul e fiecare cetățean, sunt toți locuitorii unui sat, a unei regiuni, care de asemenea într-un anumit mod sunt responsabili de ceea ce îi înconjoară și trebuie să înceapă prin a-și uni toți forțele și să se întrebe de ce au încetat să se întrunească la cânt și voie bună, de ce nu mai fac hore ? Dacă ar începe să facă puțin câte puțin, aceste lucruri și să se invite unii pe alții în ospeție, să se bucure de viață și să înceapă a-și iubi țara, atunci lucrurile ar lua o altă întorsătură. Oamenii noștri nu mai zâmbesc, și când ajung să spună ceva despre Moldova o fac prin prisma problemelor create de proștii guvernanți care îi avem. Dacă oamenii ar începe a se prețui reciproc, atunci ar descoperi că lumea e la fel de frumoasă acasă, în Moldova. Oriunde în lume nu ai merge ai să vezi lucruri frumoase și interesante, dar e așa și nu altfel pentru că oamenii și-au dorit-o, pentru că au vrut să păstreze, să puna în valoare ceea ce aveau în jurul lor: o câmpie, o piatră, un râu, o biserică sau un zid. O țară e frumoasă nu doar prin lucrurile pe care le are, dar și prin oamenii ei. Peste tot sunt pietre, pământuri, ape, vinuri, covoare și ornamente, dar oamenii și istoriile lor sunt ceea ce le dă valoare, le crează o istorie, le dau farmec și mister, fac diferența între așa se face la noi, așa noi spunem, așa procedăm și restul lumii.

M9: Vă mulțumim pentru interviul acordat și să fiți în continuare purtătoarea “Desitnului Moldova”.

Elena Nazarova: Să ne bucurăm împreună de tot ce ne oferă această țară frumoasă a noastră.

***Interviu realizat de Liviu Damian, jurnalist radionunta.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *