Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), promovează libertatea de exprimare, accesul la informație, presa independentă și jurnaliștii liberi, onești și fideli principiilor deontologice ale jurnalismului.
La aniversarea celor 25 de ani de activitate, CJI a decis să stimuleze și să motiveze (și) studenții/studentele la jurnalism să practice una din cele mai interesante, captivante și responsabile meserii oferind o bursă de performanță,  în valoare de 1000 de Euro, pentru studenții/studentele dedicați/dedicate atât studiilor în jurnalism, cât și meseriei. Câștigătoarea bursei este Ilinca Televca, studentă la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM. 

 

M9: Cât de greu a fost să obții această bursă de performanță? 

Ilinca Televca: Greu este un cuvânt ciudat în acest caz. Nu știu dacă a fost neapărat greu, pentru că, să zicem, nu este un examen dificil pe care trebuie să-l susții, aici totul vine în tandem cu reușita la facultate, colaborările pe care le-ai avut și pur și simplu imaginea ta care într-un fel sau altul proiectează ipostaza în care tu te vezi în jurnalism sau nu.

M9: Cât de accesibilă a fost bursa pentru studenți?

Ilinca Televca: Bursa este absolut accesibilă pentru orice student care face jurnalism și care a avut o colaborare, sau mai multe cu diferite redacții și platforme mediatice, tot ce a trebuit să facă e să adune un dosar cu informația necesară care au stat la baza selecției de concurs.

 

“Biletul meu de călătorie în jurnalism”

 

M9: Ce perspectivă de viitor îți oferă bursa pe care ai reușit să o obții?

Ilinca Televca: Cum și am mai spus în seara decernării premiilor, această bursă este „biletul meu de călătorie în jurnalism”, deoarece e foarte important să știi că visurile tale, planurile tale de viitor nu rămân a fi schițate doar în cap, ci au câmp fertil pentru a putea fi realizate, știind că ai în fond oameni care cred în tineri și le oferă șansa să rămână acasă.

M9: În ce îți propui să investești suma de bani pe care ai câștigat-o?

Ilinca Televca: Mi-aș dori să mai învăț o limbă străină, cred că asta va fi primul lucru în care voi investi.

“Câștigul meu adevărat sunt oamenii de la care zi de zi învăț jurnalism adevărat”

 

 

M9: Așteptările au coincis cu realitatea?

Ilinca Televca: Nu mi-am făcut așteptări privind câștigul bănesc, e mai simplu așa să nu îți faci așteptări grandioase, ca mai apoi să ai remușcări. Câștigul meu adevărat sunt oamenii de la care zi de zi învăț jurnalism adevărat, și sunt ferm convinsă că asta este premiul meu cel mai mare.

“Viața mea va continua la fel”

 

M9:  Cât de acerbă a fost competiția?

Ilinca Televca: Nu m-am gândit nici o secundă la oamenii care au mai depus dosare pentru bursă, pentru că sunt convinsă că pe lângă mine mai sunt tineri buni, ambitioși, de perspectivă. M-am gândit doar la faptul că nu mi-e teamă să fiu printre ei, în rest viața mea va continua la fel, voi merge să cunosc oameni, să fac materiale jurnalistice, să suțin examene și să-mi caut treabă de alte activități.

“Din fiecare fișier a fost câte un detaliu esențial care a făcut ca bursa să vină la mine”

 

M9: Care a fost punctul forte din dosar, după părerea ta?

Ilinca Televca: Probabil din fiecare fișier a fost câte un detaliu esențial care a făcut ca bursa să vină la mine. Jurnalismul nu sunt eu la singular, ci toți oamenii care mă ajută să cred că nu am făcut alegere greșită, am fost firească, evitând patetismul.

 

 

“Nimic nu se obține pur și simplu”

 

M9: Ce mesaj ai transmite tinerilor studenți din Republica Moldova, care vor să obțină o asemenea performanță?

Ilinca Televca: Nu vă fie teamă de verticalitate, știu, materialul mereu tentează, dar ce satisfacție desăvârșită aduce rezultatul muncii voastre. Nimic nu se obține pur și simplu. Lucrați conștiincios asupra voastră, peste ani o să vă ziceți mulțumesc pentru că ați ales onestitatea.

AUTOR: Diana Botnaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *