Roxana are 18 și o pasiune aparte pentru gătit. Nu încetează să se joace în bucătărie și să-i suprindă pe cei dragi cu cele mai deosebite deserturi.
M9: Cum ai descoperit pasiunea pentru gătit?
Roxana Onici: Pentru început gătitul a fost o necesitate, mai apoi să se transforme într-o pasiune. Îmi place mult să gătesc, pentru că știu că pot să fac pe cineva fericit cu mâncarea preparată.
M9: Când ai învățat să gătești?
Roxana Onici: Am învățat de la vârsta de 10 ani. Pare ciudat, dar nu am învățat de la nimeni, mereu mă bazez pe intuiție, toți care mă cunosc știu, niciodată nu voi urmări o rețetă, ci o voi improviza.
M9: Cum a fost începutul pentru tine?
Roxana Onici: La început eram foarte fericită că pot să gătesc și chiar am reușit din prima încercare . Foarte ușor pot explica această fericire: e atât de satisfăcător și plăcut când înțelegi că cei care gustă din mâncarea preparată de tine cunosc noi gusturi care îi frapează.
M9: Care sunt sursele tale de inspirație? Cât de mult experimentezi în bucătărie?
Roxana Onici: Sursa mea de inspirație este dispoziția mea. Mereu citesc noi rețete, mă stărui să cunosc și să folosesc cât mai multe tehnici de a găti. Gătitul este ca un dans frumos, te lași dus de val si fără să dorești creezi ceva genial. Aceeași situație o am cu deserturile, eu știu care sunt ingredientele, însă nu știu rezultatul, aș spune că mă las în brațele pasiunii mele.
M9: Cine sunt mai buni bucătari în opinia ta? Bărbații sau femeile?
Roxana Onici: Cred că cei mai buni bucătari sunt bărbații. Nu pot spune de ce, pur și simplu am mai multă încredere. Paradox însă, mereu voi alege mâncarea gătita de mama și nu de tata. Nu mă întreba de ce.
M9: Ai câteva trucuri/ secrete pe care le folosești în bucătărie?
Roxana Onici: Cred că atâta timp cât iubești ce faci nu ai nevoie de trucuri pentru a găti mai bine. Însă ferm pot spune că bucatele au nevoie de dragoste și bună dispoziție. Secretul meu este : cât mai multă sare si cât mai mult zahăr. Nu pot spune că e un truc al meu, mai degrabă este un sfat sau chiar o regulă. În orice “dish” trebuie de adăugat sare, chiar dacă este un desert.
M9: Ce-ți place să gătești cel mai mult? Care este stilul tău?
Roxana Onici: Cel mai mult îmi place să gătesc deserturile. Mă regăsesc în acea atmosferă creatoare, să știu că amestecând doar câteva ingrediente simple voi avea un rezultat magnific.
Stilul meu este de a mă arunca dintr-o graniță în alta. Azi gătesc o simplă brioșă și cremă de unt, iar mâine o să vreau să gătesc o tortă pe bază de migdale si bezea acoperită cu mousse de zmeură. Și niciodată nu mă voi avea frică să folosesc legumele în deserturi, cred că din roșii și ceapă se pot găti deserturi minunate.
M9: Suntem deja în post. Ce rețete ne poți recomanda în această perioadă?
Roxana Onici: In această perioadă aș recomanda o supă de legume “Minestrone”. Este foarte ușor de preparat si foarte gustos.
Aveți nevoie de: 3 linguri ulei de măsline, 1 ceapă tocată, 1 tijă țelină tocată, 2 morcovi tăiați cuburi, 2 căței de usturoi tocați, 1 ardei gras roșu tocat, 1 ardei gras verde tocat, 1 mână bună de fasole galbenă păstăi, tocate, 1 cană fasole boabe deja fierte, 1 mână de mazăre congelată, ½ kg roșii tocate (proaspete dacă găsiți niște roșii cu adevărat gustoase), aproximativ 1,5-2l apă (în funcție de cât de densă doriți supa), 1 mână paste scurte, sare și piper după gust, 1 linguriță cimbru uscat, ½ linguriță busuioc uscat, pătrunjel tocat și zeama de lămâie pentru a o acri la final.
Încălziți uleiul într-o oala de supă și adăugați ceapa, țelina, morcovii și usturoiul. Sotați 2-3 minute până legumele se înmoaie. Adăugați ardeiul gras, fasolea păstăi și boabe, mazărea și roșiile, apoi turnați apa și potriviți de sare și piper. Fierbeți aproximativ 15 minute, apoi adăugați pastele și continuați să mai fierbeți încă 5-7 minute. Luați de pe foc, adăugați cimbrul, busuiocul si puțin pătrunjel tocat și turnați în boluri fierbinte. Acriți cu zeamă de lămâie după gust. Poftă Bună!
Roxana, radionunta.com îți urează cât mai multe rețete gustoase!
AUTOR: Diana Botnaru