Iana Bețișor este meșteșugărița care s-a împrietenit cu lemnul și hârtia cu aproximativ cinci ani în urmă și este de părere că talentul crește prin muncă… Lucrările ,,Nuielusha” nu numai că sunt hand-made, dar sunt lucrate cu atenție, migală și dăruire, iar cel mai important este că sunt făcute acasă, în Republica Moldova. Pandemia i-a afectat semnificativ activitatea, însă  iscusința și pozitivitatea nu lipsesc din agenda zilnică a creatoarei.

Lucrări hand-made realizate de Iana Bețișor. Sursa: Arhiva personală

M9: Oamenii s-au obișnuit să prelucreze materiale încă din cele mai vechi timpuri, de unde vine pasiunea dumneavoastră pentru ceea ce faceți?

Iana Bețișor: Pasiunea a apărut în jur de cinci ani în urmă, cu o întâlnire ,,neașteptată” cu una dintre lucrările create din nuiele de hârtie. Acest lucru m-a fascinat și așa am început.

M9: Tehnica și arta prelucrării materialelor din lemn a rămas o frumoasă moștenire până în prezent… în procesul creației pe ce puneți cel mai mult accent – muncă sau talent?

Iana Bețișor: Ambele sunt foarte importante, talentul crește prin muncă. Cred că sunt la același nivel.

M9: Prin ce se deosebește stilul Ianei Bețișor de ceilalți meșteșugari?

Iana Bețișor: Lucrările ,,Nuielușha” sunt o combinație frumoasă între lemn și hârtie, lucrate cu atenție și dăruire. Ne deosebim prin eleganță și rafinament, culori pastelate, personalizare.

M9: Aveți în portofoliu o mulțime de lucrări… pentru cine sunt concepute acestea?

Iana Bețișor: Noi creăm pentru persoanele care apreciază lucrările cu o valoare înaltă, originale și rezistente în timp. Pentru cei care contează materialele din care sunt făcute și că sunt făcute aici în Moldova.

M9: Cum a afectat pandemia activitatea dumneavoastră?

Iana Bețișor: Am fost nevoiți sa stăm acasă și să combinam mai multe activități în același timp… Plus comenzi mai puține, magazine de accesorii închise, nu puteam procura materiale pentru decor.

M9: Fiecare om de artă are nevoie de spațiu… Cum este să ai un atelier de creație?

Iana Bețișor: Este foarte bine, deși sunt cheltuieli pentru arendă. Aici am uitat sa menționez, că deși am stat acasă, am fost nevoiți să achitam arenda pentru spațiu.

M9: Cât de greu este să faceți rost de materiale pentru lucrări?

Iana Bețișor: Am avut situații când am așteptat aproape o lună pentru a putea face comandă de materia primă, era puțin stresant deoarece cea pe care o aveam deja se finaliza… acum fac aprovizionare din timp.

Lucrări hand-made realizate de Iana Bețișor. Sursa: Arhiva personală

M9: În spatele creațiilor dumneavoastră se ascunde o muncă migăloasă… Cât timp vă ia realizarea unui produs?

Iana Bețișor: Da, corect. Mult depinde de complexitatea lucrării, dar în general de la 2 zile și mai mult.

M9: De ce factori depinde produsul final?

Iana Bețișor: Deoarece sunt produse create manual, factorul principal este iscusința și starea emoțională cât mai frumoasă.

M9: Din experiența dumneavoastră cum sunt apreciate la noi în țară meșteșugurile?

Iana Bețișor: Mă bucur că sunt din ce în ce tot mai apreciate.

M9: Ce susținere au meseriașii din acest domeniu,  este greu pentru meșteșugari să-și vândă lucrările?

Iana Bețișor: Cred că dacă lucrul este făcut cu dăruire și îndeplinește careva cerințe sau necesități ale oamenilor, nu este greu. Important de înțeles ce își doresc oamenii și cum se poate face asta.

M9: Dincolo de talent și răbdare care sunt cuvintele-cheie în artă… Ce calități trebuie să posede o persoană pentru a practica acest meșteșug?

Iana Bețișor: Ca și în alte meșteșuguri și activități, cred că cele mai importate calități sunt bunăvoința,  sinceritatea și încrederea. Doar omul plin de lumină o poate transmite mai departe prin lucrările sale.

M9: Ținând cont de aspectul ECO la nivel global… Cât de mult apreciază oamenii din Moldova lucrările hand-made?

Iana Bețișor: Numărul persoanelor care apreciază lucrările hand-made sunt în creștere, inclusiv a celor ce duc un mod de viață sănătos, care folosesc produsele Eco.

M9: Ce mesaj ați transmite publicului iubitor de artă și creație?

Iana Bețișor: Celor ce creează – să devină maeștri în domeniul său, celor care le procură – să le aleagă doar pe cele veritabile.

AUTOR: Victoria Surdu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *