Pentru el transformarea fizică şi mentală a devenit un crez. Unul care se înrădăcinează zi de zi. Organizarea şi agitaţia îl reprezintă perfect, pentru că el ştie cum să le îmbine în formula perfectă. Vorbim despre tânărul Călin Gămurari, cel care prin propriul exemplu îi ajuți şi pe ceilalţi să-și sculpteze corpul și să găsească mijlocul de aur atunci când vine vorba de mişcare şi alimentaţie. Întreaga poveste: de unde a început, la ce etapă se află şi încotro se îndreaptă Călin, pe acest drum al transformărilor, aflaţi din interviul de mai jos.

M9: Călin, pentru început aş vrea să îmi spui de ce ai decis să treci de la un stil de viaţă agitat, la unul organizat? Şi ce înseamnă pentru tine agitaţie şi organizare?

Călin Gămurari: Vreau să încep cu aceea ca să-ți mulțumesc pentru oportunitatea de a împărtăși din experienţa mea. Iar ca să îţi răspund la întrebare: cred că mai mult în organizat versus dezorganizat, cred că totuși noi și așa avem un stil de viaţă mai agitat. Momentul de decizie pentru mine a fost acela când m-am cântărit şi am văzut că aveam un surplus de 20 de kg. Şi asta doar la 21 de ani, având un stil de viaţă cu două pachete de țigări pe zi, mâncand doar fast-food, asta fiind momentul potrivit pentru conștientizare .

M9: În ce măsură odată cu practicarea sportului, lucrurile din viaţa ta se ajustează aşa cum îţi doreşti tu?

Călin Gămurari: În primul și-n primul rând, a început totul cu corectarea obiceiurilor alimentare, fiindcă niciodată nu am fost un adept înflăcărat al sporului (mai ales pentru slabit) astfel doar după ce m-am remodelat cu primele 20 de kg. am început să mă provoc cu alergatul, în care mă regăseam perfect. Zic eu că e cel mai important să îți găseşti echilibrul, deoarece sportul în sine este un factor care generează energie, dar și e un consumator de energie, dacă nu avem grijă de câteva reguli de bază, cum ar fi: recuperarea după efortul fizic pentru a eficientiza antrenamentul curent și a întări pentru următoarele.

M9: De ce ai decis ca pe lângă faptul că tu lucrezi asupra propriului corp să vii în ajutorul şi altor oameni? Să le cultivezi şi lor respectul faţă de organismul lor: cum arată, ce mănâncă şi cum trebuie să se comporte?

Călin Gămurari: Da, așa e! Sunt de părere că orice domeniu în care vrem să fim exemple, forţa cea mai mare îți oferă propria experiența. Procesul la nivel fizic, mental şi rezultatul, în final, m-a făcut să înţeleg că nu sunt singurul care mă confrunt cu asta. Dacă eu am putut să fac această transformare, oricine poate. Şi că ai nevoie de cineva care să înţeleagă toate etapele unei transformări.

M9: „Maratonul transformării” este un stil de viaţă sau o bifă în lista ta de proiecte?

Călin Gămurari: Maratonul transformării este un proiect fenomenal pe care sunt încântat să-l dezvolt alături de o echipă de colegi minunați. Este un proiect care răspunde la toate nevoiele unei persoane care vrea să obțină un scop specific, să mențină sau vrea să aibă “like minded people” lângă ea. Maratonul prin esenţă nu este un sprint, vreau din răsputeri ca noi ca și food să renunţăm la mentalitatea acum şi repede, şi să înţelegem că “noi” suntem un proiect care este predestinat pentru succes.

M9: Cum atingem echilibrul personal în tandemul: alimentaţie – aspect fizic?

Călin Gămurari: Aici ai nevoie de o persoană din domeniu, și nu mă refer la o persoană care are o diplomă de tehnician nutriţionist. Un lifecoach poate să te ajute să găseşti acel echilibru, care în rutina și nebunia ritmului modern de viaţă ne lipseşte. Totul trebuie să fie adaptat pentru fiecare în parte, fiindcă fiecare dintre noi își are necesităţile nutriţionale, carentele nutriţionale deja înrădăcinate şi este nevoie de făcut ajustările pas cu pas.

M9: Cu ce credit vii în faţa celor care vor să înceapă o schimbare?

Călin Gămurari: Ca să fii urmat trebuie să conduci prin exemplu, asta este principiul după care mă ghidez. Lucrul zilnic si consecvent asupra propriei persoane este ceea ce face diferenţa.

M9: De ce trebuie să te aleagă pe tine în calitate de călăuză în drumul spre marea transformare?

Călin Gămurari: Cred că noi ca şi fiinte trebuie să ne regăsim cu persoanele care ne înconjoară, este despre comunitatea – mediul pe care noi îl alegem. Adevărul este că nu doar persoana mă alege, mai mult subconştient şi conştient pe mine, dar şi eu îmi aleg cu atentie persoanele cu care începem drumul. De ce? Fiecare persoană este un proiect aparte, vreau să dăruiesc fără nicio aşteptare, dar planul pe care îl ofer, este rezultat 100% dacă este urmat minim 75%, nu mai putin.

M9: Care este povestea celor 12 etaje parcurse zilnic pe jos? 

Călin Gămurari: Owwww) povestea este absolut simplă, dar una destul de lungă. Ca să povestesc doar în câteva cuvinte, fiecare dintre noi are câte o persoană sau mai multe care ne inspiră, aşa este şi la mine. Conceptul să nu găseşti scuze şi să fii comod ca să arzi un extra din caloriile ingerate zilnic este uşor de început şi chiar la îndemână, începe să alegi zilnic scările în loc de lift, e uşor nu? Învaţă creierul să faci alegeri sănătoase, treptat deprinderile sănătoase se vor reflecta şi pe celelalte domenii ale vieţii.

M9: Eşti omul challenge-urilor sportive. De ce mizezi pe ele?

Călin Gămurari: Pot zice ca îmi place să fiu provocat de persoane mai bune decât mine, scopul este unul clar ca să devin eu o persoană mai bună, vreau şi zilnic vreau să-mi descopăr potenţialul la maxim fie în sport, relaţii, depăşirea fricilor…. Provocările sunt fantastice, fiindcă sunt fun, sunt uşoare şi poţi înrola cercul tău de cunoştinţe, dacă eşti o persoană care nu iubeşte cititul. Este super, începe cu provocarea de 5 minute citit zilnic, dacă nu te hidratezi optim, începe cu un pahar de apă zilnic, declară pe social media şi prietenilor, astfel angajamentul tău o să fie mult mai mare.

M9: Care este actualul challenge şi care va fi următorul?

Călin Gămurari: Actuaul challenge este zilnic 2 min de plansa, 20 genoflexiuni şi 20 de flotări. Durează 4 minute şi se poate face oriunde. Mi-am provocat limitele şi deja sunt într-un challenge anual, la momentul actual sunt în ziua 44-a din cele 365 de zile de transformare. Mi-am propus să fac o diferenţă în forma mea fizică, deoarece mereu poţi deveni mai bun.

M9: Cum arată meniul lui Călin Gămurari?

Călin Gămurari: Sunt o personă care iubeşte să mănânce gustos 😀 cred că de asta şi am avut surplusul de 25 kg. Meniul nu este unul stabil, dar are anumite reguli de bază dupa care mă conduc, echilibru. Deoarece corpul nostru este o maşinărie performantă trebuie să oferim şi combustibil de calitate, proteine proponderent vegetale, carbohidraţi complexi, grăsimi sănătoase. Am şi soluţii la îndemână care mă ajută să îmi iau şi aportul de vitamine, minerale şi fitonutrienţi, fiindcă trăim într-un secol în care din păcate avem de toate, mai puţin una bogat nutritiv.

M9: Câte ori pe sâptămână trebuie să facem mişcare pentru a ne simţi bine, pentru a vedea acea transformare?

Călin Gămurari: În termeni de mişcare/sport fiecare trebuie să înceapă de la ceva, fiindcă lansarea este cea mai complicată parte din ecuaţie. Răspunsul meu este foarte clar, zilnic! Ca să te simţi bine, în tonus şi full de energie, plus ca să vezi rezultate ai nevoie şi de o disciplină alimentară.

M9: Cum cultivăm şi educăm atracţia faţă de sport, faţă de mişcare?

Călin Gămurari: Sunt două abordări 😀 Începe cu ce îţi place sau începe cu ce nu îţi place. Acum întreabă-te ce gen de persoană eşti. Dar îţi recomand să începi cu ce îţi place.

M9: Cu ce mesaj vii pentru cei care vor să devină mai mobili, flexibili în mişcări, dar nu au încă voinţa sau poate chiar şi curajul?

Călin Gămurari: Vreau să înţelegi că acolo undeva, în interiorul tău, este un potenţial nemărginit, nici nu îţi imaginezi de ce eşti în stare. Ai încredere în primul rând în tine şi totul în viaţa ta o să se transforme.

M9: Îţi mulţumesc pentru această discuţie.

Călin Gămurari: A fost o adevărată plăcere. Baftă.

*** Interviu realizat de Vitalie Guţu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *