Anastasia Chirică, psiholog de profesie, a venit cu inițiativa de a fonda o organizație neguvernamentală, cu scopul de a preveni violența în familie și traficul de ființe umane și pentru a acorda ajutor psihologic victimelor acestora. Tânăra a aplicat la programul de granturi “Youth Emprovement Media pentru Tineri”, unde a câștigat suma de 25.000 de lei – bani care o ajută, prima perioadă, să-și dezvolte ONG-ul său. Anastasia Chirică, împreună cu Daniela Baba, Elena Enache, Aliona Budescu și Lidia Dolga, au deschis pentru prima oară ușile Asociației Obștești „Viitor. Integrare. Perspectivă – VIP Centru” la începutul acestei veri. Despre dorința și misiunea Anastasiei de a ajuta alte vieți aflați în interviul de mai jos.

M9: Anastasia, cum ți-a venit ideea de a crea anume un centru pentru victimile violenței în familie și a traficului de ființe umane? Care a fost acel imbold?

Anastasia Chirică: Eu am fost victimă a violenței domestice timp de 4 ani și nimeni nu m-a ajutat și nu m-a informat cum să acționez ca să ies din acel calvar. Atunci am decis că trebuie să mă salvez singură și să-i ajut și pe alții să o facă. Dorința de a salva omenirea de la durere și suferință, numărul sporit de cazuri de violență în familie și nu numai, m-au determinat să i-au atitudine și atunci a apărut ideea de a crea un ONG, ce va veni să promoveze drepturile omului și să prevină cazurile de violență și trafic.

M9: Vreau să te întreb dacă deja ați depistat cazuri de violență în familie și trafic de ființe umane?

Anastasia Chirică: Avem deja 10 cazuri, dintre care 2 sunt abuz sexual față de un copil și o femeie. Din păcate, violența a devenit un fenomen tot mai des întâlnit la noi, în Republică. Ne dorim foarte mult ca prin intermediul nostru, vocea victimelor să fie auzită și să știe fiecare că noi ne gândim la ele, că nu sunt singure și că le putem ajuta. Important este să solicite ajutor la timp.

M9: Anastasia, ce servicii sunt prestate în cadrul acestei organzații?

Anastasia Chirică: Oferim consiliere psihologică, psihoterapie, sesizăm Instituțiile Publice din Cantemir, Direcția de Asistență Socială din raion, Autoritățile Publice Locale – conform legii 270 și140 cu referire la protecția victimei. Totodată, inform victima despre măsurile de protecție și despre centrele de reabilitare de care pot beneficia.

M9: Cu ce mesaj vii pentru persoanele care au suferit în urma violenței în familie și a traficului de ființe umane?

Anastasia Chirică: Dacă ești victimă a violenței, nu te teme să ceri ajutor. Fă acest lucru cât mai rapid pentru a-ți salva viața ta și a celor apropiați. Nu tolera violența, vorbește despre ea și nu uita că violența – NU este iubire!

 

Dacă ești victimă a violenței în familie sau a traficului de ființe umane, sună gratuit și cere ajutor la numerele: 112, 116111 – Telefonul Copilului, 080088008 – Telefonul de încredere pentru Femei și 067351591 – AO „Viitor. Integrare. Perspectivă – VIP Centru” . Un caz Sesizat – o Viață  Salvată!

***Interviu realizat de Adriana Negru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *