Afecțiunile respiratorii reprezintă cea mai frecventă cauză de adresare la medic în cazul copiilor de până la 5 ani. Pentru că o simplă rinită sau laringită să nu dezvolte complicații, este necesară intervenția rapidă a medicilor pediatri. Despre noile tendințe în triajul micilor pacienți la urgențe, în acordarea asistenței medicale copiilor și nou-născuților, dar și despre manevrele de resuscitare cardio-pulmonară a acestora sunt informați medicii din spitalele raionale din țară. Până în prezent, au fost instruiți peste 130 de medici pediatri, neonatologi, anesteziologi și asistenți medicali din 19 raioane ale țării. Instruirile se desfășoară cu genericul „Atenție: urgență pediatrică!” și sunt organizate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Organizația Mondială a Sănătății.
Personalul medical este informat și exersează practic cum să reacționeze rapid în situații de urgență, cum să identifice semnele prioritare în caz de infecții bacteriene și probleme respiratorii severe, traumatisme, intoxicații, șoc, dar și alte afecțiuni depistate la copii și nou-născuți. Totodată, fiecare participant primește câte un exemplar al Ghidului de buzunar „Asistența spitalicească oferită copiilor (ghid de conduită pentru cele mai răspândite afecțiuni la copii)”, elaborat de OMS, precum și o sinteză a 12 protocoale prevăzute pentru cele mai frecvente urgențe.
Dorina Savoschin, specialist, Laboratorul Științific Pediatrie, Institutul Mamei și Copilului, formator: „Instruirile la care participă colegii din sistem îi vor ajuta să evite erorile în catalogarea și diagnosticarea pacientului pediatric. La această etapă, rata mortalității în Moldova pentru maladiile tratabile este mult mai mare decât în Europa, iar tendința noastră este de a o scădea cel puțin până la nivelul statelor Uniunii Europene. În cadrul instruirilor, medicii sunt învățați cum să utilizeze Ghidul de buzunar, care îi va ajuta mult în activitatea lor practică, întrucât conține informații despre abordarea celor mai frecvente maladii pediatrice. De asemenea, în cadrul activităților practice exersează algoritmul de acțiune a lucrătorului medical în caz de febră, diaree acută, infecții respiratorii etc. Am simulat și anumite situații-problemă care reflectă procesul de triere pediatrică. Toate acestea le vor permite sa ia decizii mai rapide în timp cât mai scurt. Protocoalele spun că personalul medical are la dispoziție doar 30 de secunde pentru a decide dacă se confruntă cu o urgență pediatrică.”
Pe parcursul unei zile, angajații spitalelor raionale și ai unităților de asistență medicală urgentă sunt informați de specialiștii din Chișinău despre standardele internaționale legate de îngrijirea, monitorizarea și consilierea copiilor. Participanții vor transmite aceste cunoștințe colegilor, dar și părinților, pentru a asigura o colaborare eficientă dintre medici și părinți.
Oxana Turcu, conferențiar universitar, Departamentul Pediatrie, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”: „Cele mai frecvente cauze de adresare de urgență la medic în cazul copiilor de până la 5 ani, de obicei, sunt problemele respiratorii. Este și febra, dar în cadrul problemelor respiratorii. Ca să nu riscăm viața copiilor aflați în stare gravă și să pierdem timp prețios, dar nici să hiperbolizăm și să spitalizăm pacienții care pot fi tratați la domiciliu, atât personalul medical, cât și părinții, trebuie să cunoască semnele de urgență, când trebuie să cheme ambulanța. Febra de 40°C nu este o urgență, dar este un semn de prioritate, iar copilul trebuie să fie văzut de medic. O febră însoțită de dificultăți de respirație este însă o urgență și părinții trebuie să cheme ambulanța. Când este vorba despre urgențe, copilul trebuie tratat aici și acum, nu cândva.”
Organizarea acestor instruiri în spitalele raionale a fost impulsionată de rezultatele unor evaluări desfășurate în perioada 24-30 septembrie 2019 de către un grup de experți naționali și internaționali. Aceștia au evaluat calitatea serviciilor pediatrice spitalicești din Drochia, Sângerei, Comrat, Cimișlia și Chișinău și au scos în evidență unele probleme legate de calitatea asistenței medicale destinate copiilor de la 0 la 5 ani. Pentru că au acces la astfel de instruiri foarte rar, angajații din spitalele raionale au participat cu plăcere și au fost deschiși să afle informații noi. Printre ei se numără inclusiv medici cu experiență de zeci de ani în spate, care s-au arătat interesați să-și îmbunătățească cunoștințele.
Natalia Schipschi, șef secție neonatologie, Spitalul raional Hâncești: „La spitalul raional Hâncești au loc frecvent sesiuni de instruire, dar pe acest subiect sunt organizate în premieră și sunt extrem de utile. Personalul medical trebuie să facă un triaj corect la copii, în funcție de gravitatea și necesitatea tratamentului. Activez în domeniu de 25 de ani, este evident că medicina a evoluat și s-au schimbat multe lucruri, iar aceste instruiri sunt necesare pentru a-mi îmbunătăți cunoștințele.”
Savelii Iepure, șef, Centrul de Sănătate din orașul Căușeni: „Pentru mine ca medic, pentru că fac și ture de gardă în calitate de pediatru, aceste instruiri sunt foarte importante, deoarece am posibilitatea să aflu care sunt ultimele tendințe și noutăți în ceea ce privește urgențele pediatrice, recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Am studiat în școala sovietică, dar cerințele de astăzi sunt altele. Informațiile utile pe care le-am aflat le voi împărtăși cu toți colegii, medicii de familie și asistenții medicali, pentru că împreună facem o echipă și trebuie să fim pregătiți să face față oricărei situații.”
Nadejda Balanețchi, pediatru, medic de familie, Spitalul raional din orașul Ștefan Vodă: „Instruirile sunt binevenite atât pentru medici, cât și pentru asistenții medicali. În primul rând, ne oferă posibilitatea să aflăm informații noi, de ultimă oră, și să ne reconfirmăm ceea ce știam, ca să nu uităm. Este important să le împărtășim cu mămicile sau cu alte persoane care au grijă de copii, fiindcă ele observă primele simptome și trebuie să ne anunțe la timp atunci când suspectează ceva. Și, cel mai important, să nu ceară ajutorul vecinilor sau a buneilor, dar să se adreseze la medic. Le-aș sfătui, totodată, să nu se informeze de pe internet, ci să se adeseze direct medicului pentru sfaturi.”
Seria de instruiri „Atenție: urgență pediatrică!” va continua în Orhei, Soroca, Ungheni, Ceadîr-Lunga și Chișinău. Până în prezent la instruiri au participat angajați ai spitalelor raionale din: Bălți, Fălești, Glodeni, Râșcani, Sângerei, Hâncești, Leova, Cimișlia, Basarabeasca, Edineț, Briceni, Ocnița, Dondușeni, Căușeni, Ștefan Vodă, Anenii Noi, Cahul, Cantemir și Vulcănești.