Se ştie că insecuritatea economică ar putea duce la probleme de sănătate mintală. Astfel, economiştii stabilesc o legătură cu obezitatea. Este concluzia unui studiu realizat de profesorul Lars Osberg și de unul dintre foștii săi studenți, Barry Watson, care lucrează la Universitatea din New Brunswick din Saint John.

Potrivit rezultatelor cercetării, mâncarea junk, care este mai puţin costisitoare decât alimentele sănătoase, este în măsură “responsabilă” de apariţia obezităţii.

Cercetătorii mai adaugă că produsele, cum ar fi – alcoolul şii ţigările – sunt acum prea scumpe pentru persoanele cu venituri mici. Mâncarea necorespunzătoare este mai accesibilă. În plus, alimentele bogate în grăsimi şi zahăr eliberează hormoni, serotonină, care ajută la echilibrul stării de spirit.

foto: Reuters/Lucas Jackson

Dacă o persoană suferă de insecuritate economică, atunci, automat, se confruntă cu stres, anxietate și tinde să se întoarcă la mâncare nesănătoasă pentru a umple un gol, potrivit cercetătorilor.

Trei din cele patru provincii atlantice – New Brunswick, Insula Prince Edward și Newfoundland și Labrador – au cele mai mari rate ale șomajului din țară. Newfoundland și Labrador au cea de-a doua rată înaltă de obezitate din Canada, iar New Brunswick este al treilea cu 33,2% din populație, mai arată datele studiului. 

“Când ne uităm la diferiții factori determinanți ai sănătății, vedem că toate departamentele sunt implicate”, susţine Linda Dalpé, medic de familie. Potrivit dr. LindaDalpé, astfel de rezultate subliniază necesitatea ca profesioniştii din domeniul sănătăţii să nu lucreze de unii singuri, ci cu mediul şi economia. 
REDACTOR: Vitalie Guţu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *