Cele mai mari investiții, pe care le-au făcut, cele trei spitale raionale în ultimii trei ani, sunt pentru renovarea și izolarea termică a unor secții. Banii au fost alocați în cadrul proiectelor investiționale, cei mai mulți bani venind prin programele de creștere a eficienței energetice.

Informațiile ne-au fost oferite de către managerii instituțiilor medicale, după solicitări de informații, interviuri și precizările de rigoare. Însă doar Spitalul raional Orhei are publicate informații despre investiții pe pagina web a instituției și pe cea de Facebook.

Potrivit vice-directorului medical al instituției, Elena Palanciuc, pe parcursul ultimilor trei ani, spitalul a reușit să reconstruiască rețelele termice exterioare, să instalate puncte termice individuale, să izoleze termic etajul tehnic și subsolul maternității. De asemenea, a schimbat acoperișul instituției și au fost instalate colectoare solare la blocul chirurgical. În total au fost cheltuite 7 milioane de lei, banii fiind oferiți de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei în cadrul programului “Creșterea eficienței energetice a spitalului regional Orhei” este implementat de către ADR Centru”

Tot în perioada 2017-2019, un alt proiect  menit să micşoreze consumul de resurse energetice la Spitalul Raional Orhei a fost  finanţat din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocului chirurgical al IMSP Spitalul raional Orhei”. Valoarea acestuia a fost de aproximativ 8.7 milioane de lei, fiind cea mai mare investiție a instituției pe parcursul a trei ani.

Cu acești bani au fost izolați termic pereții exteriori ai blocului chirurgical de pe strada Constantin Negruzzi nr.85, pereții exteriori ai demisolului, izolarea tavanului din subsol şi planşeului cu panouri termoizolante;  înlocuirea  ferestrelor vechi cu geamuri noi dublu 4-16 din PVC. Investițiile făcute, potrivit Elenei Palanciuc, au dus la „reducerea consumului de energie în clădire până la 30% către anul 2021 şi implicit protecţia mediului prin diminuarea consistentă a emisiei de gaze cu efect de seră, la reducerea  cheltuielilor pentru resursele energetice în blocul chirurgical de la 375.4 mii lei pînă la 144,8 mii lei și la reabilitarea termică a clădirii”.

Spitalul a mai reușit să doteze cu echipamente și dispozitive medicale și non-medicale Unitatea de Primiri Urgențe, secția reanimare și terapie intensivă, precum și secția cardiologie. Pentru toată investiția, spitalul a cheltuit aproximativ 3 milioane de lei, pe care i-a obținut în cadrul proiectului „îmbunătățirea calității și eficienței serviciilor medicale în RM de la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și REPEMOL. Instituția a cumpărat 2 defibrilatoare cu stimulator cardiac, trei monitoare pentru pacient cu configurare avansată; două electrocardiografe cu 12 derivate; un stimulator extern (pacemaker) și un troleu de urgențe.

„Iar pentru profilaxia maladiilor asociate asistenței medicale a fost achiziționată o mașină de mare volum de spălat lenjeria bolnavilor, dozatoare pentru substanțe dezinfectante și săpun lichid pentru fiecare loc de lucru. La fel pentru diminuarea duratei medii de aflare în staționar a pacienților cu colecistite calculoase, hernii sau apendicite a fost achiziționat un dispozitiv medical pentru operații miniinvazive (cilioscopice) în valoare de 1,5 milioane lei”.

Elena Palanciuc a ținut să precizeze că investițiile operate le-au permis reducerea duratei medicii de spitalizare cu 10% a pacienților care sufereau de apendicită, colicistită acută sau hernie inghinală. S-a redus , tot cu 10%, numărul spitalizărilor repetate, letalitatea pacienților cu infarct miocardic acut și a sporit accesul la informație al pacienților tratați.

În 2018, Spitalul raional Orhei a modernizat secția de terapie intensivă. Fondatorul, Consiliul Raional, a alocat pentru renovare și replanificare, 1,3 milioane de lei. Pentru că era o secție veche, spune vice-directorul medical al spitalului, a fost nevoie de lucrări de construcții generale, fiind schimbate rețelele interioare de alimentare cu apă și canalizare, sistemul de ventilare și de aer condiționat, rețelele electrice, anti-incendiare și rețeaua de internet.

Pentru dotarea cu echipamente medicale, în cadrul Proiectului investiţional finanţat din Fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale, Compania Națională de Asigurări în Medicină a alocat aproape jumătate de milion de lei. Cu acești bani instituția a cumpărat două monitoare pentru monitorizarea funcţiilor vitale, șase monitoare pentru monitorizarea funcţiilor vitale și o unitate centrală pentru monitorizarea pacientului la pat c/c 12.

Instituția nu a avut niciun proiect investițional în anul 2019.

Spitalul Șoldănești

După ultimul interviu în care șeful Spitalului Raional Șoldănești, Veaceslav Palii, a promis că instituția pe care o conduce va avea o pagină web proprie, pe care va plasa etapizat informații de interes public pentru a asigura astfel transparența activității, l-am întrebat ce investiții a făcut pentru modernizarea spitalului.

„În 2017 am realizat lucrări de termoizolare a pereților și am schimbat geamurile blocului central, inclusiv în chirurgie cu un buget de  3.221.300 de lei din Fondul pentru Eficiență Energetică și o contribuție de 700 de mii de lei a Consiliului raional Șoldănești – fondatorului spitalului”, ne-a comunicat Veaceslav  Palii.

Alte 20 de mii de euro, oferiți de Guvernul Slovaciei în perioada 2017-2019 au fost investiți tot în reparații. Administrația a investit 5 mii de euro în reparația spălătoriei spitalului, alți 5 mii de euro – în reparația fântânii arteziene și în rețelele de apeduct, astfel încât acum spitalul dispune de un sistem autonom de aprovizionare cu apă. Alte 10 mii de euro au fost repartizați pentru reparații capitale în secția de chirurgie, renovarea cabinelor de duș și WC-urilor în  secția de chirurgie, unde anual sunt tratați peste 400 de pacienți.

Alte 400 de mii de lei, administrația i-a investit în reparația blocurilor sanitare în secția de îngrijiri cronice și în salonul de  fizioterapie. Banii au fost alocați de către Consiliul Raional.

Iar cu ajutorul Bisericii Evanghelist-Baptistă și Armata Salvării din Belgia și Suedia au fost schimbate cele 115 paturi pentru pacienți. Instituția a mai primit de la aceiași donatori lenjerie de pat în valoare de 110 mii lei și două mașini de spălat și uscat rufe în valoare de 180 de mii de lei.

Spitalul Rezina

Cele mai modeste investiții în toată această perioadă le-a avut Spitalul Raional Rezina. Cel puțin asta putem deduce din informațiile oferite de către managerul instituției, Nina Postu.

Potrivit ei, spitalul a avut cea mai mare susținere financiară, în ultimii trei ani, de la Guvernul Japoniei. Banii, de mii de dolari, au fost alocați prin programul investițional KUSANONE. Cu ei, instituția a reușit să cumpere aparataj medical performant, printre care un aparat de anestezie, aparate pentru laborator (analizator biochimic și analizator hematologic), un aparat USG, patru pulsoximetre și patru monitoare, a menționat directoarea spitalului, Nina Postu.

Totodată, în 2017, în cadrul proiectului „Termoizolarea clădirii IMSP SR Rezina”, Spitalul de la Rezina a primit de la CNAM 328 de mii 489 de lei și o contribuție a Consiliului raional în valoare de 167.544 lei, pe care i-a investit în termoizolarea blocului central al spitalului, mai exact, prin montarea straturilor de penoplast pe o suprafață de 1000 de metri de pereți.

Având în vedere că instituția nu are o pagină web și nici pagină pe rețelele de socializare, această informație, precum și altele care vizează transparența activității și cea financiară a instituției, poate fi obținută doar dacă faceți solicitări către administrație.

AUTOR: Angela Zaharova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *