Guvernul Streleţ a fost demis. Era o minune să nu se întâmple aşa ceva. A fost acuzat de suspiciuni de corupţie. Gaburici a fost acuzat că diploma lui era falsă. Acesta şi-a dat demisia. Toate acestea după ce fiecare au început să se lege de nişte subiecte supărătoare.  Acestea sunt concesionarea aeroportului şi furtul miliardului.  
Streleţ a mai fost acuzat azi  că îşi apără fostul şef. E adevărat că aici greşeşte. Filat nu e sfânt. Este mai mult o greşeală politică. Electoratul să-l judece pentru asta. Problema este că l-a acuzat Marian Lupu. Adică omul lui Plahotniuc. Acesta este mult mai corupt decât Filat. Aici, în mod clar, nu vorbim de justiţie. Vorbim de o răfuială.
Justiţie ar fi fost dacă şi Plahotniuc era arestat. Însă acesta e liber. Nu se poate ca arestaţii să fie doar dintr-o parte a eşicherului politic. Se observă apropierea dintre PLDM şi Platforma Civică Demnitate şi Adevăr. Aceştia nu prea strigau lozinci contra lui Filat. În sediul Guvernului, la negocieri, erau nişte mieluşei blânzi.

Marea problemă este continuarea vectorului european al Moldovei. În afară de grupul parlamentarilor neafiliaţi, conduşi de Iurie Leancă, singurele opţiuni pentru formarea unui nou guvern sunt comuniştii lui Voronin sau socialiştii lui Dodon. Majoritatea în Parlamentul Republicii Moldova o au socialiştii lui Dodon. Este clar că aceştia nici nu vor să audă de Uniunea Europeană. Comuniştii sunt foarte ciudaţi. Ba vor, ba nu vor. Până acum câţiva ani urlau că vor Uniunea Vamală. Apoi au schimbat macazul. Se discută despre posibilitatea revenirii în forţă a lui Iurie Leancă. Un prim- ministru cu bune şi rele.În timpul mandatului său au fost făcuţi paşi mari spre Uniunea Europeană. Tot în timpul mandatului a fost concesionat Aeroportul unei companii din Rusia.

Este clar că şansele Republicii Moldova, ca stat independent, să intre în UE, sunt foarte mici. Tema Republicii Moldova, cu bune şi cu rele, trebuie să fie din ce în ce mai discutată în România. Nu mă refer aici doar la nivel oficial. Mă refer şi la nivel de mass- media. Această temă ar trebui abordată şi explicată populaţiei. Fiindcă marele risc este că  dacă nu va exista o altă variantă decât unirea cu România, populaţia să nu fie pregătită. La fel trebuie făcut şi la ei în cazul României. Adică să începem să ne cunoaştem.
AUTOR: Paul Szasz Sebes pentru MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *