În anul aniversării a 30-a a Convenției cu privire la Drepturile Copilului, au fost plantați 30 de brazi. Copiii și tinerii din cel mai ambițios proiect de incluziune socială prin muzică La La Play Voices au plantat ieri 30 de brazi în parcul Dendrarium, pentru a contribui la reducerea amprentei de carbon, astfel celebrând și aniversarea a 30-a a Convenției cu privire la Drepturile Copilului.

Costurile acestei inițiative educaționale inovative au fost acoperite integral din vânzările de bilete la concertul Pop Simfonic 6, care va avea loc în această sâmbătă, 21 decembrie, cu participarea corului La La Play Voices.

”Ne bucură și apreciem mult astfel de inițiative sociale ce vin sa cultive un mod frumos de a trăi. Susținem cu ardoare astfel de activității ce vin să educe și să încurajeze copiii să se implice în viața comunității,” a remarcat Andrei Chistol, Secretar de Stat Cultură al Ministerului Educației. ”Ministerul Educației, Culturii și Cercetării apreciază cât de mult s-au schimbat eroi proiectului de incluziune prin muzica La La Play Voices, devenind mai deschiși și mai curajoși.”

Membrii corului incluziv – de etnie moldovenească, rusă, ucraineană, bulgară, armeană, găgăuză și romă, din diverse grupuri sociale, precum și copii cu nevoi speciale – fiind din toate localitățile țării, au posibilitatea să practice împreună și să socializeze doar de câteva ori pe an.

Deși îi unește pasiunea pentru muzică, idea proiectului este de a construi un model de comunitate cu scopuri nobile comune.

”Arta corală și cântatul împreună este una dintre cele mai eficiente metode de a consolida coeziunea socială a unui grup,” spune mentorul celor 130 de copii, dirijorul Andriano Marian. ”Ne propunem să organizăm în fiecare an câte o acțiune de acest gen, și iată de ce lansăm azi și noua noastră inițiativă de colectare a fondurilor – Pușculița Voices.”

Cei 130 de coriști s-au întâlnit la Chișinău pentru a se pregăti de concert, a participa la diverse acțiuni comunitare, dar și pentru a se cunoaște mai bine.

Participarea copiilor la problemele care îi afectează este unul din drepturile lor fundamentale. Copiii din corul incluziv La La Play Voices sunt cei care vor da un exemplu și adulților din comunitățile lor, devenind tineri ambasadori ai unui stil de viață prietenos climei și mediului,” spune Desiree Jongsma, Reprezentanta de Țară UNICEF în Moldova.

“Vrem să vă ascultăm cântând, dar și să vă auzim opiniile. Vocile voastre contează!” a adăugat Desiree Jongsma.

Acțiunea de astăzi este prima de acest gen și vine să transmită un mesaj despre stilul de viață prietenos climei și mediului. Pentru că absorb dioxidul de carbon din atmosferă, copacii contribuie la limitarea încălzirii globale.

“Felicitări pentru o inițiativă atât de frumoasă împreună cu eroii de La La Play Voices. Considerăm că acest eveniment de plantare de copaci este unul dintre modurile cu adevărat tangibile de a contribui la maximum în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice în Moldova,” afirmă Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

Amintim că aproximativ două miliarde de copii trăiesc în zonele în care nivelul poluării aerului depășește standardele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății – care îi determină să respire aer toxic și le pune în pericol sănătatea. În fiecare an, peste jumătate de milion de copii sub vârsta de 5 ani mor din cauze legate de poluarea aerului.

Mișcarea globală pentru climă a demarat ca un protest individual al Gretei Thunberg. Tânăra suedeză de 15 ani a inițiat o amplă acțiune de protest pentru mediu din istoria omenirii, mobilizând peste 1,4 mln de oameni din 123 de țări, care au pledat pentru politici mai bune pentru reducerea amprentei de carbon.

Seceta, inundațiile, înghețurile și furtunile sunt frecvente și în Republica Moldova în ultimii ani, iar ninsorile din 22 aprilie 2017 au demonstrat încă odată cât de vulnerabilă este țara noastră la schimbările climatice.

Despre corul La La Play Voices

***Corul La La Play Voices întrunește 130 de copii de la 10 la 16 ani din toată țara. Participanții proiectului de incluziune socială La La Play Voices, care este la cea de-a doua ediție, au fost selectați din 400 de candidați la nivel național. La La Play Voices există grație susținerii partenerilor strategici ai Moldovan National Youth Orchestra: UNICEF Moldova; Suedia, Fundația Est-Europeană; Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *