Redeschiderea școlilor în România presupune un risc enorm în epidemie, așa încât copiii de grădință, elevii și studenții nu vor mai reveni la cursuri până la finalul acestui an școlar sau universitar, a susținut președintele la finalul întâlnirii. Despre acest lucru a anunţat liderul de Cotroceni, Kalus Iohannis.
”Anul școlar se va termina pe 12 iunie. Până atunci vor continua formele de învățământ la distanță, așa cum s-au întâmplat lucrurile și până acum, și până pe 12 iunie, elevii vor avea mediile încheiate, cu notele pe care le au acum. În cazurile excepționale, sigur, se mai poate face o evaluare suplimentară. Repet: grădinițele, școlile, universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar, universitar. Se vor redeschide în septembrie, când începe noul an școlar”, a spus președintele României.
Sunt totuși câteva excepții, pe care președintele le-a detaliat.
Examenele naționale, organizate cu respectarea distanțării sociale
”Elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a, a XIII-a – unde este cazul, la profesională în anii terminali – vor putea, atenție, vor putea reveni la școală după 2 iunie, între 2-12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale. În această situație, altfel decât dacă toți s-ar fi întors la școală, normele de distanțare pot fi respectate. Vor fi maximum 10 elevi într-o sală de clasă, vom sta maximum 2-3 ore și se vor pregăti pentru examenele naționale”, a mai menționat șeful statului vecin.
De asemenea, examenele naționale – Evaluarea Națională și Bacalaureatul – se vor organiza așa cum au fost ele planificate, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distanțare.
”Vor sta la distanță mare unii de alții, vor intra pe un coridor, vor ieși pe alt coridor. Se vor face dezinfecții regulate, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală, și multe alte reguli care vor fi explicate în detaliu de reprezentanții Ministerului Educației”, a precizat Iohannis.