Programul de reabilitare şi modernizare a drumurilor din Republica Moldova, care urmează să fie implementat în anul curent, a fost prezentat vineri, 24 ianuarie, de Anatol Usatîi, ministrul Economiei şi Infrastructurii. Potrivit oficialului, în total, în 2020, sunt planificate licitaţii pentru efectuarea lucrărilor în valoare de aproape şase miliarde de lei, transmite MOLDPRES. 

Conform ministrului, în anul curent au fost lansate licitaţii pentru lucrările de reabilitare şi modernizare a traseului R13 Bălţi-Floreşti (40 km), estimate la 704 mln de lei; reabilitarea porţiunii G50 Floreşti- Nicolaevca-Sângerei, cu valoarea de 150 mln de lei; reabilitarea traseului R26 Mihailovca – Cimişlia (65 mln de lei); reabilitarea şi modernizarea drumului Căuşeni – Ştefan Vodă (132 mln de lei); reabilitarea şi modernizarea porţiunii de drum R31 Tudora – Palanca (100 mln de lei); reabilitarea sectorului R36 Tvardiţa – Ceadâr-Lunga (100 mln de lei); modernizarea M2 primei centuri de ocolire a municipiului Chişinău  (410 mln de lei); reabilitarea şi modernizarea conexiunii G98 Lozova – M1 (90 mln de lei); reabilitarea porţiunii G109 Delacău – Bulboaca (120 mln de lei); reabilitarea sectoarelor Mihailovca – Valea Perjei şi Cimişlia – Iargara, cu un cost de 145 şi respectiv 165 mln de lei, precum şi reabilitarea şi modernizarea porţiunii Baurci – Congaz (45 mln de lei).

„Este vorba de drumuri, cu o lungime totală de aproape două sute de kilometri, şi lucrări cu un cost de peste 2,2 miliarde de lei, pentru care de la începutul anului au fost deja lansate licitaţiile pentru dreptul de a efectua aceste lucrări”, a explicat oficialul.

Totodată, ministrul a precizat că pe parcursul lunilor următoare vor fi lansate licitaţii şi pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a tronsonului Criva – Bălţi, cu lungimea de 133 de km, pentru care se vor cheltui aproximativ 2,5 miliarde de lei; modernizarea drumului R21 Morozeni M5 (110 mln de lei); modernizarea sectorului 2 al drumului de centură al municipiului Chişinău (615 mln de lei); construcţia drumurilor de ocolire a oraşelor Cimişlia (230 mln de lei) şi Vulcăneşti (170 mln de lei).

„Sunt lucrări necesare, preconizate pentru reconstrucţia a 170 de km de drumuri, estimate la circa 3,6 miliarde de lei, or, licitaţiile de rigoare planificăm să le organizăm până la primăvară”, a specificat Anatol Usatîi.

Potrivit ministrului, per ansamblu, în ceea ce ţine de reconstrucţia şi reabilitarea drumurilor naţionale echipa Ministerului Economiei şi Infrastructurii (MEI) are un program bine determinat. „Pentru anul curent avem un program mare, provocator, dar suntem siguri că vom reuşi”, a conchis Anatol Usatîi.

Reţeaua totală de drumuri publice din Republica Moldova constituie mai mult de zece mii de kilometri, dintre care peste şase mii de kilometri sunt gestionaţi de MEI, prin intermediul Administraţiei de Stat a Drumurilor. Peste trei mii de kilometri sunt drumuri locale, gestionate de autorităţile publice locale şi aproximativ 30 de mii de km sunt drumuri comunale şi străzi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *