RAPORTUL NAȚIONAL de realizare a politicii de prevenire şi combatere a traficului de ființe umane, pentru anul 2019, arată că la nivel național, 341 de cetățeni moldoveni au devenit în anul trecut victime ale traficului de persoane. Dintre ei – 109 sunt copii. Comparativ cu anul 2018, se atestă o descreștere cu 24% a victimelor adulte identificate și o creștere cu 45% a victimelor minore.

sursa: Raport  Național antitrafic.gov.md

VICTIME ALE TRAFICULUI DE PERSOANE ÎN ULTIMII DOI ANI:

anul 2018 – 365 VICTIME, inclusiv 60 COPII

anul 2019 – 341 VICTIME, inclusiv 109 COPII

Principala forma de exploatare a copiilor în 2018 a devenit, ca și pentru victimele adulte, exploatarea prin muncă (preponderent în domeniul cultural-artistic), determinat și de o cauză penală, în cadrul căreia au fost identificate cele mai multe victime. Astfel, în 2019 se a crescut tendință  de exploatare a copiilor și anume traficul în afara țării.

Principala destinație a traficului extern de copii în 2019 este Grecia cu 73 victime copii, dintre care 70 victime exploatate în scop de muncă în domeniul cultural-artistic și 3 victime minore fete exploatate în scop sexual, se arată în raport. La nivel local, 70 de copii: 59 de copii din raionul Rezina și 11 din raionul Cahul au devenit victime ale traficului de persoane, 2 persoane din raioanele Rezina și Cahul având statutul de învibuit într-o cauză penală comună gestionată de PROCURATURA PENTRU COMBATEREA CRIMINALITĂŢII ORGANIZATE ŞI CAUZE SPECIALE (PCCOCS). Acest caz, crescând de peste 4 ori numărul minorilor exploatați prin muncă de la 17  la 72.

sursa: Raport  Național antitrafic.gov.md

VICTIME ALE TRAFICULUI DE COPII  RECUNOSCUTE ÎN 2019:

2018 ……… 60 MINORI

2019……… 109 MINORI , dintre ei 73 trafic extern. Destinația GRECIA:

FORME DE TRAFIC DE PERSOANE MINORE:

70 COPII – victime exploatate în scop de muncă în domeniul cultural-artistic

                   (59 din raionul Rezina și 11 copii din raionul Cahul)    

+ ALTE 3 victime minore – fete exploatate în scop sexual

Precizăm că, postul de televiziune ELITA TV a realizat în 2018 o investigație jurnalistică la acest subiect, fiind publicată pe 30.07.2018, chiar de „Ziua mondială împotriva traficului de persoane”. 70  de copii moldoveni din raioanele Rezina și  Cahul, transportați în Grecia sub pretextul unui Festival Internațional de dans, care nu a avut loc, în schimb, au dansat, în program nocturn în alte locații,  la barul de pe o croazieră privată pentru sute de turiști,   într-un bar de pe litoral și într-un program TV, unde în prezența copiilor se servea alcool, făcându-se publicitate băuturilor alcoolice și businessului hotelier de pe litoral. Mai mult, chiar pe perioada cauzei penale,  o parte din  minorii vizați, au fost antrenați de persoana ce deține statut de învinuit în același dosar, să  danseze la evenimente politice, organizate de un partid politic. 

Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane a fost instituită în anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintate de către Comisia Europeană, pentru a atrage atenţia asupra acestei forme de crimă organizată şi pentru a influenţa în mod pozitiv deciziile şi acţiunile guvernelor, autorităţilor locale şi celorlalte instituţii publice cu privire la sclavia modernă. În egală măsură, rolul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei şi de a stimula comunicarea şi interacţiunea între organizaţiile care activează în acest domeniu.

Potrivit raportului Trafficking in Persons Report prezentat recent de Departamentul de Stat al SUA, ediția 2020, autoritățile Republicii Moldova au depus eforturi impunătoare pentru atingerea standardelor în vederea combaterii definitive a traficului de persoane, motiv pentru care și-a menținut poziția în clasament. Studiul mai arată că, în raport cu alte state europene, Republica Moldova se află la un nivel cu Germania, Italia, Danemarca, Polonia, Grecia, Islanda, Lituania ș.a. și cu o treaptă mai sus decât România,  Bosnia și Herțegovina etc.

AUTORI: Angela Zaharova, Vitalie Guțu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *