Drag îi e Orheiul și toate satele din apropiere. În mare parte , lor le dedică timpul și pasiunea pentru fotografie. Dumitru Garștea s-ar spune că e fotograf de o viață sau asta ar spune oamenii care l-au întâlnit cu aparatul foto în mână.

Fotografiază liniștea acolo unde o găsește. Și nu e nevoie de schimbat obiective la aparatul de fotografiat pentru a o face mai frumoasă. Ea nu poate fi mai frumoasă decât în starea în care este lăsată de urme. De urme de soare. De urme de ploi. De urme de melci. De urme de frunze. De urme de oameni. De urme de dor.

În mijloc de codru, printre singuratici copaci, cerul cântă. E cel mai albastru și cel mai senin printre crengi din care răbufnesc în acest sezon mugurii.    E plumburiu când ei se trec. Îngândurat e atunci. Și cerul. Și codrul. Și satul pustiu de după coastă.

Iar el își scoate aparatul de fotografiat și le cu(prinde). Le cu(prinde) în starea lor normală. Fără să le adauge efecte.

Dumitru colecționează tablouri redate de natură, de timp și de oameni. Tablouri cărora le dă suflu din nou. Pentru care soarele răsare și apune zilnic. Pentru care mai murmură un izvor. Pentru care foșnește o pădure. Pentru care o veveriță amorțește pe tulpina unui bătrân copac. Ele stau locului și se uită la el. Stau locului sau își caută de treabă în continuare. Ele au încredere că el le va arăta în cel mai armonios și sincer fel de a fi.

Dumitru Garștea a schimbat o nobilă profesie pentru alta. Nobilă și aproape de suflet. De la pedagogie a trecut la fotografie. Probabil motivul i-a fost locul copilăriei și viața la sat. Câmpii, păduri, lacuri, case văruite, tradiții și obiceiuri moldovenești – toate l-au determinat să capteze amintiri. Cu gând de copil și suflet de adult, Dumitru conturează prin obiectiv pământul care l-a crescut.

Iar meseria lui se arată a fi importantă ochilor și inimii. Prin ea, lui îi reușește să promoveze frumusețea și valoarea patrimoniului natural.

AUTOR: Adriana Negru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *