Cerul s-a făcut roșu deasupra unor zone din sud-estul Australiei, duminică, în timp ce oamenii încercau să fugă din calea incendiilor, relatează CNN, citat de libertatea.ro.

Un pompier a descris ultimele 24 de ore drept „una dintre cele mai grave zile ale noastre vreodată” Imaginile ca din infern surprinse în Eden și Pambula (statul New South Wales), arată un peisaj plin de fum, cu străzi pustii, iluminate doar de un cer roșu aprins. Aproximativ 30 de kilometri spre sud, cerul roșu ca sângele a coborât peste orașul Eden. Acolo, sute de persoane căutau adăpost pe plajă, la sfatul Poliției, a declarat un localnic pentru CNN.

Multe case au fost distruse, iar oficialii spun că se tem că vor exista și victime. 146 de incendii ard în tot statul, conform Serviciului de pompieri, iar duminică aproximativ 2.700 de pompieri se luptau cu focul. Comisarul de pompieri Shane Fitzsimmons a declarat duminică, într-o conferință de presă, că ziua precedentă a fost „una dintre cele mai proaste zile ale noastre”. Fitzsimmons a spus că un „număr considerabil” de proprietăți au fost distruse de foc în New South Wales, unde un bărbat de 47 de ani a murit în urma unui stop cardiac în timp ce lupta cu flăcările care amenințau locuința prietenului său din Batlow.

El este cea de-a 24-a victimă a incendiilor din Australia. Fitzsimmons a spus că, duminică, condițiile ar putea fi mai favorabile, pentru că temperaturile scad, dar situația se poate înrăutăți din nou în zilele următoare.

Patru pompieri au fost spitalizați din cauza inhalării de fum, a epuizării căldurii și a arsurilor la mâini, dar între timp eu fost externați. În statul vecin, Victoria, trei focuri s-au combinat pentru a forma unul singur, mai mare decât Manhattan.

La Canberra, sâmbătă după-amiază s-au înregistrat 44 de grade Celsius (111 grade Fahrenheit), un record al ultimilor 80 de ani, în timp ce la Penrith, la vest de Sydney, au fost 48,9 grade Celsius, conform Biroului de Meteorologie. În statul Victoria a fost declarată stare de dezastru, iar în New South Wales este stare de urgență. Este pentru prima dată când în statul Victoria este decretată stare de dezastru de la incendiile din 2009, când Australia s-a confruntat cu cele mai puternice incendii. Atunci, 173 de oameni au fost uciși de flăcări, iar alți 500 au fost răniți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *