#DORfest – unicul festival din Nordul Republicii Moldova se apropie cu pași rapizi. Ce trebuie să știi despre acest eveniment de mare amploare, care va dura două zile și două nopți, și care sunt atuurile unui astfel de festival ne povestește într-un interviu organizatoarea #DORfestului, ILINCA AVRAM.

M9: De ce DORfest şi de ce anume în Nordul Republicii Moldova ?

Ilinca AVRAM: Pentru că Dorul este cuvântul-împărat al limbii române, un cuvânt al Inimii și al Visului… cum ne spune Constantin Noica “un cuvânt al știutului și neștiutului, al limitației și nelimitației, al concretului și abstractului, al atracției de ceva determinat și al pierderii în ceva indeterminat.”

Noi asociem DORUL cu Dorințe și Emoții, două lucruri vitale pentru a trăi cu adevărat. Uite de aia și #DORfest! Am ales să facem festivalul în Nordul Moldovei pentru ca este locul copilăriei mele. Este casa bunicii, si de fapt o parte din festival va fi în minunata curte a mamicai Olia care m-a facut să vreau și să-i conving pe altii să aducă o doză de trăire adevărată și oamenilor din această regiune. Ne-am propus să le facem o sărbătoare, să îi adunăm pentru a se cunoaște și să le facem o mini-vacanță accesibilă cu muzică, târg, activități și bunătăți gastronomice.

M9: Prin ce se deosebeşte DORfest-ul de celelalte festivaluri care promovează autenticul basarabean şi valorile naţionale ?

Ilinca AVRAM: altceva, e un festival poveste, un festival de sărbătorire a Nordului și a oamenilor din Nord.

Ne dorim ca tinerii din Moldova și străinătate să cunoască zona și oamenii ei, ne dorim ca locuitorii nordului să se bucure 2 zile de frumos. Noi promovam stingerea de doruri și sărbătorirea lucrurilor bune lăsate moștenire nouă de ai noștri străbuni. Dacă vorbim despre lucruri frumoase pe plaiul basarabean noi ne gândim la pământ fertil, aer curat și tradiții moștenite.

În ideea eliberării și redobândirea libertății pure și native, timp de 2 zile la festivalul nostru, participanții se bucură de lucruri simple, frumoase și de bază, se bucură de Libertate și sărbătorirea ei așa cum o făceau și ai noștri când “A fost odată…“.

M9: Două zile de voie bună, invitaţi de calibru şi multă comunicare. În ce măsură, DORfest-ul contribuie la reliefarea unui altfel de eveniment de cultură ?

Ilinca AVRAM:  Noi visam mult la acest festival, ne-am adunat o mână de oameni cu foarte multe idei. În această editie vom “testa” multe lucruri noi și, sincer, sperăm să nu judecați prea tare pentru ca sigur vor aparea surpirze. Am avut parte de deschidere faină din partea presei și  a oamenilor cu care am comunicat și au ales să ne sustină în această ediție.

E un eveniment cultural care nu poate fi încadrat într-o nișă, are de toate! Un mix de muzică, gastronomie și activități. Pe viitor ne propunem să facem ediții din ce în ce mai puternice și să pozitionăm DORfest pe lista festivalurilor internaționale drept un festival emblemă a zonei de NORD al Republicii Moldova.

M9: Care este profilul publicului de la DORfest ?

Ilinca AVRAM: Noi considerăm că DORfest este un festival al tuturor. Totuși, dacă ar fi să detaliem, sambată e ziua DOR-ului și stingerii lui la o super petrecere cu rug și un afterparty, ne asteptam la mulți tineri dornici de libertate și natură, care vor campa în #DORmitorul de vară.  Duminică e o zi de înfrățire prin cultură strămoșească, unde ne-am dori să avem tot Nord-ul alături pentru a întâmpina frumos invitații din Ucraina și România.

M9: La ce feedback vă aşteptați de pe urma organizării acestui festival ?

Ilinca AVRAM: Noi speram să vă placă și să primim cât mai multe încurajări în a acumula nopți nedormite pentru o noua editie DORfest. Vom accepta tot ce e constructiv din partea tuturor și vom mulțumi tare pentru ca au venit, trăit și simțit spiritul #DORfest. Pana atunci, sa ne vedem cu bine pe 9-10 Septembrie J Va fi fain oricum, sunt 2 zile muzică, mâncare, joc, stat pe iarbă verde și făcut nimic. Ce poate fi mai fain de atât.

M9: Un  mesaj pentru cei care mai stau pe gânduri ?

Ilinca AVRAM: Noi îl facem oricum și vă așteptăm în NORD cu mare drag! Dacă ești un spirit liber, suntem siguri că o să îți placă. Vino, relaxează-te, simte, trăiește și stinge un DOR la #DORfest.

***Interviu realizat de reporterul radionunta.com LIVIU DAMIAN

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *