Pe data de 31 august, la Chişinău este marcată Ziua Limbii Române. Cu această ocazie, mai marii ţării au decis să felicite cetăţenii acestui stat doar pe… facebook.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, spune că cel mai frumos monument pe care-l putem face limbii române este să o vorbim corect, să ne îmbogăţim limbajul, să citim cărţi româneşti şi să promovăm cultura românească.

Într-un mesaj pe o reţea de socializare, premierul aminteşte de cei care şi-au adus contribuţia pentru ca astăzi, noi să putem cinsti limba română şi grafia latină.

„Această sărbătoare este şi un prilej bun de a ne aduce aminte cum este să rămâi fără limba ta, iar câştigarea dreptului de a scrie cu grafie latină şi de a reveni în spaţiul limbii române a fost o restabilire a demnităţii noastre şi a identităţii poporului nostru”, se arată în postare.

Prim-ministrul îndeamnă cetăţenii să le vorbească copiilor despre limba română, să citească împreună poezii de Eminescu, Vieru, Matcovschi şi să asculte cântecele lui Doina şi Ion Aldea-Teodorovici.

Cu ocazia sărbătorii naționale „Limba Noastră”, președintele statului, Igor Dodon, le dorește cetățenilor să iubească și să prețuiască Patria și limba așa cum au fost moștenite.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Igor Dodon își exprimă dorința ca „cetățenii să fie împăcați de gândul că vorbim una dintre cele mai frumoase limbi din lume.” „Fie că îi spunem moldovenească (așa cum preferă majoritatea moldovenilor și este expres indicat in Constituție), fie că îi spunem română (așa cum preferă mulți alți concetățeni) – e aceeași limbă și e a noastră. Nu trebuie să ne dezbine limba care, de fapt, ne unește”, scrie Igor Dodon. Potrivit președintelui „contează mai mult esența ei și rostul pe care ni-l oferă: contează cum o rostim, cum gândim în limba noastră, cum reușim să dialogăm prin ea”.

Preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia Sărbătorii Naţionale ”Limba Noastră”, menţionând că această zi trebuie să ne unească şi să ne facă mai puternici. „Numele acestei sărbători a fost ales cu multă înţelepciune, pentru ca fiecare locuitor al ţării noastre, indiferent de etnie, să celebreze puterea şi frumuseţea proprii limbi şi culturi. Sunt convinsă că anume diversitatea popoarelor care locuiesc alături de noi ne defineşte ca naţiune şi ţară.”

REDACTOR: Diana Botnaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *