Un număr record de aproximativ 2000 de pasionați de vinuri și profesioniști din domeniul vitivinicol au luat partea la cea de-a XV-a ediție a Vernisajul Vinului, tradiționalul eveniment care celebrează Vinul Moldovei. Peste 2600 de pahare cu logo-ul brandului vinicol de țară au fost puse la dispoziție pentru degustarea celor peste 250 de vinuri roșii, albe, rose și spumante oferite de cei 66 de vinificatori reuniți sub umbrela brandului de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” și a celor 30 de divinuri produse de cele de 12 companii vinicole prezente la eveniment. Cu genericul „Iarna revelațiilor divine”, cea de-a XV-a ediție a Vernisajului Vinului s-a desfășurat în data de 14 decembrie, în incinta Palatului Republicii, fiind dedicat vinurilor rafinate și, în premieră, Divinului – licoare creată pentru zei.

Nicolae Ciubuc, ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și al Mediului

Vernisajul Vinului consolidează întreaga ramură vitivinicolă prin prezența a zeci de producători care fac front comun, uniți sub brandul de țară “Vinul Moldovei. O legendă vie”. Evenimentul reprezintă o platformă unde producătorii și consumatorii se întâlnesc, fac schimb de păreri, oferă feedback. Este și un prilej de a trece în revistă rezultatele în domeniul vitivinicol pentru anul 2018. A fost un an de succes în care eforturile vinificatorilor au fost răsplătite prin cca 500 de premii și distincții pe care Republica Moldova le-a obținut pe parcursul anului la concursurile specializate. De asemenea, în acest an am reușit să creștem volumul exporturilor până la 134 mln litri.

Gheorghe Arpentin, director, Oficiul Național al Viei ș Vinului

Vernisajul Vinului este un eveniment foarte important pentru industria vitivinicolă și mai ales pentru consumatorul care caută calitate. Vă mulțumim că ați ales să veniți astăzi aici, să descoperiți iarna revelațiilor divine. Este o ediție specială, una aniversară, de aceea ne-am propus să vă oferim mai multe descoperiri și suprize care să vă schimbe percepția față de Vinul Moldovei. Veți avea ocazia să savurați tot ce are mai bun țara noastră, esența Moldovei, întruchipată nu doar în vinuri, dar și divinuri unice și alese.Premiate la cele mai importante concursuri internaționale și aflate pe mesele consumatorilor din cel puțin 65 de țări aici învățați să îl savurați corect, dar și moderat, în cantități mici.

Vernisajul Vinului cuprinde și o latură de responsabilitate socială, iar o parte din suma acumulată din vânzarea biletelor a fost donată în scopuri caritabile. În acest an, beneficiara  darului a fost o viorista din Glodeni, Nancy Sandu, care a susținut un recital în cadrul Vernisajului Vinului. Mai mult, cei doi brazi imenși care au completat atmosfera magică a evenimentului vor fi donați către Gimnaziul-Internat nr.3 și către Casa Comunitară pentru copii cu dizabilități din Chișinău.

Ediția a cincisprezecea jubiliară a marcat și o premieră, oferindu-le posibilitate vizitatorilor să evalueze vinurile preferate și să aleagă câștigătorii trofeelor tradiționale ale ediției prin intermediul unei platforme digitale.  În urma totalizării voturilor au fost oferite trofeele ediției: premiul „Vernisajul în roșu” a fost obținut de vinul „Negre” de la vinăria Fautor,  „Vernisajul Efervescent” i-a revenit vinăriei Cricova pentru spumantul „Cricova Pinot Meunier”, iar premiul „Vernisajul Divin” a fost obținut de divinul „Speranța XO” de la vinăria Barza Albă.

Ediția jubiliară a Vernisajului Vinului a fost organizată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului. Partener instituțional: Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Asociaţiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”. Parteneri strategici ai evenimentului: Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Despre Vernisajul Vinului

Vernisajul Vinului este un eveniment select, dedicat promovării culturii vinului și a consumului vinului de calitate în Republica Moldova, sub egida brandului de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”. Evenimentul a fost organizat pentru prima dată în 2011 și are loc în mod tradițional de 2 ori pe an, în ediții de primăvară și de iarnă. Vernisajul Vinului își propune următoarele obiective: stimularea pieței interne a vinurilor de calitate produse în Moldova, creșterea culturii de consum a vinului de calitate, precum și oferirea unei platforme de comunicare între vinificatori și consumatori, unde se lansează noi produse și trenduri de consum.

Despre Oficiul Național al Viei și Vinului

ONVV este expertul nr.1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator. Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

REDACTOR: Liviu Damian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *