Pe data de 24 ianuarie 2014, Cultura Cerească, Pacea Mondială, Restaurarea Luminii (HWPL) a oferit reprezentanților locali, inclusiv liderilor politici și religioși, să semneze un acord de pace pentru conflictul care dura de 40 de ani din Mindanao. În prezent, se implementeaza acordul de pace condus de grupul civil și aceasta a contribuit la crearea unei atmosfere de pace pentru un acord de pace între guvernul din Filipine și poporul Moro.

HWPL a organizat diverse evenimente și activități în Filipine incepand din iunie 2013, printre care  crearea unei relatii pasnice intre vecinatati, conversații cu liderii religioși pentru armonie interconfesională, precum și inaugurarea  unei asociatii de tineret pentru pace.

HWPL a găzduit primul festival si mars al păcii pe data de 24 ianuarie 2014 la Mindanao, General Santos, in Filipine. La eveniment au participat peste 1.000 de persoane, incluzand credincioși din ambele religii, care fusesera in conflict pana atunci, studenți de la Universitatea de Stat din Mindanao, precum și membri ai Grupului Internațional pentru Pace al Tineretului..

În aceeași zi, persoane  representative, printre care Esmael G. Mangudadatu, guvernatorul Maguindanao, cat și arhiepiscopul catolic, au semnat un acord pentru crearea păcii și încetarea războiului. Potrivit HWPL, acordul de pace din Mindanao a propus o abordare a păcii bazată pe „îmbunătățirea conștientizării societatii civile și acțiuni aferente”.

În conformitate cu această abordare, organizația cooperează cu grupuri locale pentru a realiza inițiative de pace centrate în jurul societății civile, inclusiv educație, religie, tineret și femei, pentru a elimina factorii care sunt surse de conflict și, de asemenea, pentru a consolida principalele valori care stau la baza unei dezvoltari pașnice.

La vârsta sa de 84 de ani, președintele Man Hee Lee al HWPL, când s-a ținut de mâna cu liderii care au semnat acordul, a amintit urmatoarele: „În timp ce avea loc semnarea acordului pentru pace, acesta  a fost arătat participanților, iar moderatorul a explicat care este  continutul acordului , care a si fost, de asemenea si înregistrat video si s-au facut si fotofrafii. Mulțimea a izbucnit în urale și aplauze de bucurie și încântare ”.

Acum din nou, El planifică o călătorie de pace în Filipine și în Europa de Est, inclusiv în Moldova și Africa, imediat după încheierea pandemiei.

(Președintele HWPL Lee Man-hee (la mijloc), ES Fernado Robles Capalla, DD, arhiepiscop emerit al arhiepiscopiei Davao (stânga), și Esmael G. Mangudadatu, guvernator al Maguindanao (dreapta), semnează acordul civil de pace pe 24 ianuarie 2014 .)

Soldații filipinezi care  au participat la Marsul Păcii desfășurat după cea de-a 2-a Comemorare Anuală a Declarației Păcii Mondiale din Maguindanao, in  Filipine, la 25 mai 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *