Hărțuirea și abuzul sexual este un fenomen care predomină în Republica Moldova, iar subiectele  precum violul și violență sexuală sunt tabu în societatea noastră. Luna aprilie este dedicată sensibilizării și creșterii conștientizării populației referitor la agresiunea sexuală. 

sursa foto: arhiva personală

    Pe 15 aprilie tinerele din organizația Femismd și programul Flex Moldova au organizat pe platforma Google Meet, o sesiune  informativă pe aceste teme.

     Voluntara organizației Feminismd, Oana Guțan, afirmă: ,,Luna aprilie este luna conștientizării a modului sexual. Începând cu anul 2009, când în SUA, primul președinte care a oficializat a fost Barack Obama. Țin să subliniez că acesta este un subiect complicat, destul de dificil. Conform unor statistici, 73% din femeile din Republica Moldova s-au confruntat pe parcursul vieții cu o formă de violență din partea partenerului intim; 45,5% din femei s-au confruntat cu agresiune fizică sau sexuală din partea partenerului. Republica Moldova este pe primul loc în Europa la violență fizică și sexuală. 43 % din bărbați și 33% femei din R.M., consideră că acordarea drepturilor pentru femei, înseamnă că bărbații au de pierdut”

 Codul penal al Republicii Moldova cu privire la hărțuirea sexuală, prevede:

Articolul 173. Hărţuirea sexuală

Hărţuirea sexuală, adică manifestarea unui comportament fizic, verbal sau nonverbal, care lezează demnitatea persoanei ori creează o atmosferă neplăcută, ostilă, degradantă, umilitoare, discriminatorie sau insultătoare cu scopul de a determina o persoană la raporturi sexuale ori la alte acţiuni cu caracter sexual nedorite, săvârşite prin ameninţare, constrângere, şantaj, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 650 la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 140 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani.

  ,,Scopul acestei sesiuni a fost informarea și sensibilizarea elevilor cu privire la cazurile de hărțuire și violență sexuală.  În SUA luna aprilie este predestinată promovării egalității și drepturilor femeii, pe parcurs statele din Europa și America Latină la fel au introdus aceasta campanie de sensibilizare”, susține, reprezentanta orașului Cimișlia și absolventa programului Flex 2019-2020, Marina Cobîleanschi.

  Organizații din Republica Moldova ce se luptă cu violența, în special pe bază de gen:

  1. Centrul de Drept al Femeilor (CFD): Informare; Sprijin; Asistență juridică; Asistență psihologică;
  2. La Strada: asigură respectarea drepturilor și intereselor legitime ale femeilor și copiilor din Republica Moldova la toate nivelurile – individual, legislative și executive; 
  3. UN WOMEN: egalitatea de gen în Moldova; eliminarea violenței față de femei; liderismul și participarea politicii; 

     ,,Au fost prezentate multe detalii care, personal, m-au uimit, făcându-mă să înțeleg cât de stringentă este această problemă nu doar în întreaga lume, ci și în țărișoara noastră. Toată informația a fost într-adevăr utilă și consider că ar fi bine de organizat asemenea ședințe pentru a informa pe toți, de la mic la mare. Doar în acest mod, ideile privind Feminismul vor fi corect percepute, construind împreună o societate prosperă, lipsită de prejudecăți. Mulțumesc mult fetelor!”, spune, absolventa Liceului Teoretic ,,Mihai Eminescu”, Adelina Zaiaț.

    Mișcarea feministă luptă împotriva: hărțuirii; violenței față de femei; muncii domestice neremunerate; sexismul și discriminarea în spațiul public. De asemenea,  luptă pentru: salarii egale și  muncă egală; reprezentarea politică; femeile invizibile; necesitățile speciale invizibile; 

     Amintim că Feminismd este o organizație ce are ca scop promovarea egalității de gen în Republica Moldova. Susțin  persoanele indiferent de etnie, orientare sexuală, identitate de gen sau religie.

AUTOR: Liudmila Hițuc, studentă, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *