În cadrul bugetului federal, guvernul canadian a anunțat noi măsuri: autoritățile vor ajuta canadienii care cumpără proprietăți imobiliare pentru prima dată.

Bugetul pentru anul 2019 a scos în evidență programul “Inițiativa pentru primii cumpărători de bunuri imobiliare”, care vizează îmbunătățirea accesibilității locuințelor. Guvernul canadian federal va aloca 1,25 miliarde de dolari peste 3 ani pentru a ajuta tinerii să cumpere locuințe. Canadienii care achiziționează locuințe pentru prima oară, guvernul va plăti 10% din costul unui împrumut ipotecar. Dacă ipoteca a fost deja emisă, executivul va plăti 5% din suma totală a costat.

Pentru a participa la noul program, familia trebuie să câștige nu mai mult de 120.000 de dolari pe an și să aibă o plată în avans de 5% din prețul proprietății achiziționate – aceasta este cerința minimă. Prețul locuințelor, care poate fi împrumutat, este limitat la o limită de 480.000 $. Acum, datorită prețurilor exorbitant de mari ale locuințelor, mulți canadieni (în special tinerii) nu pot cumpăra case din cauza creșterii prețurilor pe piață și a introducerii testelor de stres. Apropo, în ultimii 5 ani, valoarea imobiliară din Vancouver a crescut cu 64%, în Toronto – cu 56%, scrie portalul nashvancouver.com..

Se așteaptă ca programul să înceapă în septembrie 2019. Conform estimărilor guvernului, acest plan ar putea crește numărul de noi cumpărători pentru prima dată cu 100.000 pe parcursul a trei ani. De exemplu, un cumpărător care achiziționează un apartament în valoare de 400.000 de dolari, cu o reducere de 5% în valoare de 20.000 $, se poate califica pentru 10% (40.000 $).

Noile măsuri venite din partea Guvernului nu sunt pe placul tuturor. De exemplu, unii critici consideră că inițiativa va duce la creșterea prețurilor în continuare pe piața imobiliară rezidențială. Încă un pas din partea Guvernului – canadienii care cumpără pentru prima dată locuințe vor putea retrage bani din economiile la pensie (suma a crescut de la 25.000 $ la 35.000 $).

REDACTOR: Vlăduț Cobzaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *