Regiunile vitivinicole din Republica Moldova continuă să-și dezvolte capacitatea de a produce vinuri cu Indicație Geografică Protejată (IGP), însemnul care reconfirmă și garantează calitatea, autenticitatea și trasabilitatea produselor. Pentru a familiariza consumatorul din țara noastră cu cele mai bune produse ale sale, regiunea cu IGP „ȘTEFAN VODĂ”, și-a prezentat spre degustare în premieră vinurile care poartă amprenta terroir-ului veritabil al zonei delimitate. Evenimentul a fost organizat de Asociația Producătorilor de Vinuri cu IGP „ȘTEFAN VODĂ”, cu susținerea Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV).

Participanții la eveniment au avut ocazia de a descoperi regiunea IGP „ȘTEFAN VODĂ”, vizionând primul spot video informativ dedicat acesteia, au aflat despre particularitățile regiunii de la experții ONVV și au participat la degustarea a 5 vinuri roșii excelente produse în regiune, ghidată de somelierul Snejana Zacepa. Organizatorii și-au propus să promoveze cultura consumului corect și responsabil de vin, să popularizeze vinurile cu IGP produse în Moldova, să încurajeze cunoașterea Vinului Moldovei și aprecierea calității înalte a acestuia.

Gheorghe Arpentin, director, Oficiul Național al Viei și Vinului

Dezvoltarea regiunilor cu IGP este o prioritate strategică pentru ONVV și pentru sectorul vitivinicol din trei motive principale: contribuie la ocuparea forței de muncă în mediul rural, valoarea adăugată creată în regiuni rămâne în zonele respective și, desigur, sporirea calității vinului și a notorietății mărcii regiunii cu IGP. ONVV promovează Indicația Geografică drept semn al calității, al diversității și al autenticității. După multe eforturi depuse pentru armonizarea legislației, elaborarea caietelor de sarcini, crearea asociațiilor și organizarea procesului de producție conform standardelor, în 2016 am obținut pentru prima dată în Moldova vinuri cu IGP. Este important să urmărim cerințele pieței și să răspundem exigențelor – consumatorul astăzi nu vrea vinuri anonime, el cere vinuri care au o identitate și o origine clară, iar IGP oferă trasabilitatea perfectă și tipicitatea care dezvăluie legenda locului de origine a fiecărui vin cu personalitate. Astfel sistemul IGP permite regiunilor să nu intre în competiție, ci să-și dezvolte fiecare propriul stil. Astăzi prezentăm vinurile cu IGP „ȘTEFAN VODĂ” și putem confirma stilul distinct al regiunii – vinuri roșii elegante cu o textură deosebită, care, atunci când le deguști, te transportă imaginar în valea Nistrului inferior, în biodiversitatea de acolo.  Urmează și alte activități prin care să ajungem la consumator, să-l ajutăm să înțeleagă această categorie de vinuri, nouă pentru țara noastră.

Vinurile emblematice pentru regiune, care au fost oferite spre degustare participanților sunt: Sălcuța Fetească Neagră, Suvorov-Vin Cabernet Sauvignon, Vinăria Purcari Negru de Purcari, TIMBRUS De Autor Blend #2 și Radacini Reserve 15. Toate vinurile selectate au fost roșii seci, pentru a reprezenta cel mai bine potențialul și specificul regiunii IGP „ȘTEFAN VODĂ”.

Leonora Obada, specialist IGP, Oficiul Național al Viei și Vinului

Vinurile produse în regiunea IGP „ȘTEFAN VODĂ” sunt vinuri deosebite, deoarece au o încărcătură istorică unică. Regiunea are tradiții vitivinicole foarte vechi, deoarece găzduiește una dintre primele vinării fondate în Moldova, Vinăria Purcari – 1827 și s-a evidențiat mereu printr-un nivel înalt de dezvoltare a viticulturii și vinificației. Aici se implementau și chiar se elaborau noi metode de obținere a vinurilor de calitate, cum ar fi: utilizarea drojdiilor, prelucrarea separată a strugurilor de pe diferite pante pentru a produce vinuri separate, efectuarea cercetărilor pentru a stabili care soiuri și pe care expoziții, dar și în ce condiții dau rezultate mai bune. Această regiune ne-a dus faima în lume cu vinurile de cupaj produse aici, obținând și premii la concursuri internaționale încă în secolul XIX. Acum constatăm cu mândrie că 10% din vinurile produse aici sunt cu IGP, ceea ce înseamnă vinuri de calitate deosebită, supuse unui control riguros, începând de la plantație și finalizând cu îmbutelerea și certificarea vinului. Pe viitor ne propunem să prezentăm consumatorilor și alte vinuri roșii, precum și vinuri albe și roze cu IGP „ȘTEFAN VODĂ”.

Despre Regiunea IGP „Ștefan Vodă”

Regiunea IGP „Ștefan Vodă” este una dintre cele 4 regiuni destinate producerii produselor vitivinicole cu IGP delimitate în arealul vitivinicol al Republicii Moldova, care este amplasată în partea de sud-est a țării și include 4 raioane administrative-teritoriale – Căușeni,  Ștefan Vodă, Cimișlia și Basarabeasca.

Asociația Producătorilor de Vinuri cu IGP „Ștefan Vodă” a fost fondată în anul 2011, iar Indicația Geografică „ȘTEFAN VODĂ” a fost înregistrată pentru protecție la nivel național în anul 2012 și la nivel european – în anul 2016.

Asociația are 15 membri, dintre care ONVV a luat în evidență în calitate de producători de struguri/vinuri cu IGP „Ștefan Vodă”  următoarele companii:  Agrofirma „Cimișlia” SA, „Bravo Wine” SRL, „Basarabia-Lwin  Invest”  SRL, „Bogatmos”  SRL, „Lion Gri” SRL,  „Sălcuța” SRL, ÎM „Vinăria Purcari” SRL, „Suvorov-Vin” SRL, „Clasicvinagro” SRL și  „Domeniile  Sertus” SRL.

Pentru producerea vinurilor cu IGP „ȘTEFAN VODĂ” sunt luate în evidență de către ONVV exploatarea a circa 1200 ha de plantații viticole, dintre care 60% sunt soiuri de struguri cu bob negru și 40% – soiuri albe.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *