Referendumul de duminică are ca obiectiv prelungirea negocierilor Greciei cu creditorii săi și nu ieșirea din zona euro, a declarat Alexis Tsipras, transmițându-le grecilor că dacă se pronunță pentru austeritate să nu se bazeze pe el pentru aplicarea acestor politici, relatează Reuters.

Într-o declarație pentru televiziunea de publică, premierul grec și-a îndemnat compatrioții să voteze masiv “NU”, subliniind că respingerea ultimei propuneri a creditorilor cu o majoritate clară va permite Guvernului să fie mai bine “înarmat” să negocieze.

Alexis Tsipras, care a facut aceste declarții în timp ce mii de greci participau la un miting în centrul Atenei susținând un “NU” la plebiscit. , le-a raspuns implict tututor celor care se întreabă în legătură cu viitorul său politic în cazul unei victorii a taberei “DA”.

“Dacă grecii vor să continue cu planuri de austeritate pentru totdeauna, ceea ce ne va împiedica să ridicăm capul, vom respecta alegerea lor, dar nu vom aplica această politică”, a declarat el.

Liderul stângii radicale Syriza, s-a declarat din nou convins de faptul că, creditorii nu doresc ieșirea Greciei din zona euro,  din cauza “costului considerabil” al unei asemenea inițiative. 

Premierul a dat asigurări că dacă creditorii prezentau luni o nouă propunere acceptabilă în ochii Guvernului său, Atena ar fi rambursat așa cum era prevăzut, marți, la termen, suma de 1,6 miliarde de euro datorată Fondului Monetar Internațional, titrează mediafax. Un oficial guvernamental elen a anunțat luni că Grecia nu va onora această plată, în contextul în care creditorii au exclus orice noua propunere sau negociere până după referendum.

“Telefonul meu rămâne deschis toata ziuă. Oricine sună, răspund întotdeauna”, a conchis Alexis Tsipras.

AUTOR: Alexandra Șaiman, reporter MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *