Șeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a primit joi seara noile propuneri de reforme promise de Grecia, în speranța de a obține un al treilea program de asistență financiară și de a rămâne în zona euro. Anunțul a fost făcut de Michel Reijns, purtătorul de cuvânt al președintelui Eurogrupului, după cum transmite AFP, preluat de Agerpres. 

“Noile propuneri ale Greciei au fost primite de președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. Este important ca instituțiile (creditoare) să le ia în considerare în evaluarea lor” privind viitorul program de ajutor pentru Atena, a indicat Michel Reijns pe contul său de Twitter. Aceste propuneri de reformă urmează să fie transmise creditorilor Greciei — UE, BCE, FMI.

Creditorii vor să analizeze ‘imediat’ aceste documente, a declarat o sursă europeană, după care ele vor fi prezentate sâmbătă miniștrilor de finanțe din zona euro, înainte de summitul extraordinar al celor 28 de state ale Uniunii Europene, convocat duminică la Bruxelles. Cu aceste propuneri pe masă, creditorii vor putea evalua ‘suma programului de ajutor’ pentru Grecia, a indicat o altă sursă europeană, citată de AFP.

Statul elen solicită un nou împrumut pe trei ani, care va fi folosit pentru achitarea datoriilor şi asigurarea stabilităţii sistemului financiar, după cum sună cererea trimisă către Bruxelles.

Pentru a primi banii, Atena se angajează să facă reforme credibile, care ar însuma, potrivit presei elene, 12 miliarde de euro pe următorii doi ani şi nu 8 aşa cum anunţase iniţial.

Propunerile grecilor se referă la:

– creşterea impozitului pe profit la 28%

– creşterea TVA la produsele de lux la 13%

– dublarea TVA pentru domeniul hotelier

– creşterea TVA pentru mai multe sectoare private la 23%

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a dezvăluit pe Twitter că a discutat la telefon cu premierul elen şi s-a declarat încrezător că Atena va trimite un plan realist de reforme care ar putea duce la un acord cu creditorii ţării.

Totodată, Tusk a cerut şi din partea creditorilor o propunere realistă privind sustenabilitatea datoriei greceşti. Propunerile vor fi trimise vineri și Parlamentului grec pentru a aproba măsurile în cauză, potrivit agenției elene ANA.

AUTOR: Alexandra Șaiman, reporter MOLDOVA 9

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *