Redirecționarea afacerilor în primul trimestru al anului 2020 a fost forțată de către pandemia mondială COVID-19. Aceasta a dat peste cap o mulțime de business-uri din domeniul hotelier, al turismului, transportului atât aerian, cât și cel terestru. Pe cealaltă parte a taberei, companiile de produse sanitare și de protecție împotriva virusului și furnizorii serviciilor de livrare au înregistrat creșteri rapide. Proprietarii restaurantelor care livrează produse și bucate la domiciliu sau ai companiilor care prestează servicii de telecomunicații au de câștigat substanțial de pe urma acestei pandemii. Și aceștia nu sunt toți, descoperă în articolul ce urmează cine va câștiga de pe urma pandemiei și cum anume o va face.
De exemplu, în Marea Britanie, comenzile magazinelor online au crescut cu până la 8,7% în ultimele zile, iar platformele digitale, precum Neftlix și cele de streaming, se bucură de o popularitate crescută după numărul de abonamente care a sporit cu 12,4% în câteva zile. În același timp, vânzările magazinelor fizice au scăzut până la 2%, o cifră semnificativă pentru rețelele de magazine mari. Și totuși, panica i-a făcut pe oameni să ia cu asalt supermarketurile pentru a se aproviziona cu cele necesare.
Ne confruntăm cu o situație dificilă care a pornit o criză atât socială, cât și economică, cea de a doua având consecințe mult mai grave care influențează negativ afacerile mici și mijlocii. Așadar, ce măsuri pot întreprinde acestea și cum să se înarmeze pentru perioada de carantină pentru a evita pierderi și mai mari?
Pentru a ajuta business-urile să profite de toate oportunitățile pe care le aduce pandemia Coronavirusului, venim cu un ghid Pas-cu-Pas ce conține câteva sfaturi utile pentru și despre afaceri.
Dacă deții o afacere și nu știi cum să faci față crizei iminente, atunci fii atent aici și ia notițe. Așadar, să începem:
#1 Transformă momentele dificile în creștere
Experiențele companiilor mari ne dezvăluie o mulțime de istorii în care acestea au reușit să profite de pe urma crizelor economice din lume. Soluțiile rapide și flexibile au reușit să păstreze activitatea companiilor care nu și-au pierdut integritatea în momentele dificile. De aceea, pe timp de recesiune economică, creșterea afacerilor se bazează pe găsirea unor oportunități diferite de dezvoltare. Panica, frica de necunoscut și atitudinea de… așteptare nu vor aduce roade acelor afaceri care nu-și găsesc “locul sub soare” în această perioadă.
Deci, pilonii pe care trebuie să se țină afacerea sunt: concentrarea pe nevoile clienților și reorganizarea. În cazul de față, reinventarea afacerii și schimbul domeniului de activitate nu sunt o soluție optimă pentru perioada carantinei, ci găsirea unei metode de a veni în întâmpinarea clienților și de a le satisface nevoile tocmai când aceștia stau acasă.
#2 Adăugă servicii de livrare/servicii urgente
După cum am menționat, este evident cine profită la maximum din pandemia actuală, fără să depună efort sporit. Fabricile de dezinfectanți, producătorii măștilor de protecție, dar și producătorii de conserve și-au crescut veniturile considerabil de pe urma panicii. Între timp, unele afaceri își găsesc, treptat, sfârșitul din cauza incapacității de anticipa nevoile clienților săi și de a face față solicitărilor unor noi servicii care ar putea rezolva probleme ambelor părți.
Astfel, restaurantele care până acum nu aveau serviciul de livrare, l-au introdus rapid și l-au promovat pe cât este de posibil pe diferite canale media. Curios este faptul că ajung să fie solicitate tot mai mult și servicii urgente la domiciliu, cum ar fi: reparațiile aparatelor de electrocasnice sau serviciile de curățenie. Adăugarea acestor servicii ar putea să te salveze de criza în timpul pandemiei. Tot ce trebuie să faci e să identifici oportunitatea pe care o ai la îndemână și să profiți de ea la maximum.
#3 Dezvoltă E-commerce-ul tău
Da, aici ai de câștigat cel mai mult! Dacă încă nu ți-ai lansat afacerea și pe online, acum a venit timpul să o faci, dar nu uita că ai nevoie de mobilizare și maximă atenție asupra necesităților clienților afacerii tale. Pentru început, un website simplist și prietenos pentru clienții tăi va fi destul ca să-ți pornești E-commerce-ul – și ca – în termen scurt acesta să înflorească. Un exemplu bun de urmat în acest sens servește Alibaba care, în urma virusului SARS din 2003, a profitat de faptul că intrarea în China a fost restricționată. Înainte de această creștere masivă, Alibaba era doar o companie în prima fază de dezvoltare, însă după SARS și-a dublat veniturile. O poți face și tu! Trebuie doar să lucrezi în două dimensiuni și să dezvolți pragmatic un plan de sustenabilitate pentru anul 2020.
#4 Prezența obligatorie pe Online
Îndemnul autorităților de a sta acasă a generat o mulțime de campanii cu hashtag-ul #eustauacasă. De aici s-au pornit strategiile de marketing țintite pe oamenii care respectă regimul de carantină și rămân în domicilii. Așadar, aceștia tind să petreacă chiar 6 ore pe zi pe Internet și predominant sunt de găsit pe Social Media, încercând să fie la curent cu ultimele știri.
Vizibilitatea pe digital este cheia succesului pe care îl poți obține în timpul carantinei. Fă din prezența online o prioritate – lansează-ți sau promovează-ți mai bine afacerea în Google și Facebook.
Dacă tot publicul tău țintă s-a mutat masiv în Online, profită de această oportunitate și redirecționează-ți strategia de marketing spre clienții tăi și nevoile acestora.
O poți face împreună cu agenția de SEO și digital marketing SEOLITTE – companie care oferă soluții creative și cost-eficiente de promovare a tuturor afacerilor cu potențial de creștere în online.
Iată care sunt beneficiile tale:
- Elaborarea unei strategii de marketing personalizate și unice;
- Aplicarea celor mai noi tehnici și metode SEO existente – SEO după rigorile 2020;
- Prezentarea rapoartelor lunare cu volumul de lucru efectuat;
- Creșteri ale pozițiilor în motorul de căutare Google pe cele mai importante cuvinte-cheie de nișă;
- Creșteri ale traficului organic calitativ;
- Utilizarea instrumentelor licențiate;
- Creșteri în venituri din conversii;
- Crearea unui conținut bun și calitativ.
Toate aceste beneficii se concentrează în acțiunile pe care le prestează SEOLITTE. Iată ce oferă aceasta clientelei:
- Strategie de promovare online adaptată la afaceri (soluții personalizate);
- Audit SEO (analiză în detaliu și pe sute de criterii a fiecărei pagini în parte, prezentarea raportului cu erorile depistate);
- Servicii SEO (optimizarea site-ului pentru motoarele de căutare: SEO on-page, SEO off-page);
- Setarea campaniilor Google Ads (adresarea directă celor care doresc să cumpere sau/și produsul clientului);
- Servicii de PR online (implementarea strategiei de promovare online);
- Servicii de copywriting (advertoriale și postări text optimizate cu cuvinte-cheie);
- Social Media Management (administrarea paginilor din rețelele de socializare).
De ce ai nevoie de soluțiile SEOLITTE?
În 2019, 726 mii de moldoveni au efectuat lunar cumpărături online, iar numărul acestora crește exponențial în 2020, cu atât mai mult, în contextul pandemiei COVID-19.
Să profităm de această opțiune și să depunem efortul maximal în aducerea afacerilor pe online și să creștem în această perioadă de criză.
Nota bene: În perioada carantinei, îndemnăm oamenii să respecte cu strictețe măsurile de prevenire a virusului și să evite pe cât este de posibil ieșirea din propriile locuințe.
Dacă ai și tu o afacere și încă nu te-ai lansat în lumea digitală, sau deja ai făcut-o, dar nu faci față crizei, sună la +373 69 809 235 și află cum să câștigi vizibilitate pe online în scurt timp, dar pe termen lung.