Sărbătorile de iarnă sunt plin de farmec. Ne delectăm privirea cu luminițele și globulețele ce însuflețesc Pomul de Crăciun, ne bucurăm din plin de cadourile mult așteptate și, mai ales, ne facem timp pentru a sta la taifas cu Cărțile. E perioada vacanței și ar fi păcat ca să nu profităm de acele câteva zile libere pentru a naviga printre rafturile bibliotecilor sau ale librăriilor, pentru a ne plimba printre paginile și rândurile unor noi sau vechi scrieri și a ne face plinul de cărți, în căutarea esențelor atât de necesare în bulversata lume în care trăim.

Iată trei cărți pe care le-aș recomanda tinerilor în zilele de vacanță:

Îmi vei zice că e o recomandare mult prea banală și poate lipsită de actualitate. Probabil ai citit-o când erai mic și ai auzit despre ea de nenumărate ori. Sau poate consideri că e vorba despre o poveste pentru copii, despre un băiețel naiv de pe altă planetă și călătoriile sale intergalactice ce te-au impresionat atunci, când erai și tu copil. Te voi contrazice, sfătuindu-te să recitești această carte poetico-filosofică care este în primul rând pentru maturi și care aduce în prim-plan valorile umane, responsabilitatea, importanța legăturii între oameni, toleranța și spiritul de aventură. Grație mesajului universal pe care-l transmite, concepției simbolice a vieții pe care o conține, simplității și purității limbajului plin de poezie, romanul lui Saint-Exupéry a devenit a doua cea mai tradusă lucrare din lume, prima fiind Biblia.

În lunga-i călătorie spre Terra, mereu în căutare de prieteni, Micul Prinț vizitează mai multe planete și, de fiecare dată, a întâlnește personaje interesante (șarpele, floarea,împăratul, vulpea ș.a.) care îl fac să redescopere singurătatea și absurditatea existenței, dar îi și oferă prețioase lecții de viață. Vulpea este cea care îi explică protagonistului termenul „apprivoiser” (a îmblânzi) și îi deschide ușa spre ceea ce înseamnă profunzimea prieteniei. Unele dintre sfaturile acesteia au devenit proverbiale. De exemplu: „Nu poți vedea bine decât cu inima. Esențialul este invizibil pentru ochi” – « On ne voit bien qu’avec le cœur. L’essentiel est invisible pour les yeux. »

Romanul este mai mult decât actual, semnalând multitudinea de probleme încă prezente în societate. Noi, adulții, suntem materialiști, obsedați de numere și mult prea ocupați pentru lucrurile esențiale vieții. Ratăm frumoasele clipe de a mirosi o floare, de a admira stelele de pe cer sau de a zâmbi oamenilor din jur. Din păcate, nu știm să prețuim importanța a ceea ce deținem și vrem mereu ceea ce nu putem avea. Ne dorim fleacuri care nu servesc la nimic, luptăm pentru ele și abia după ce le obținem ne dăm seama cât de inutile sunt de fapt. Toate aceste învățături sunt cuprinse într-o manieră originală, înțeleaptă și nepieritoare în cartea „Micul Prinț”.

Micul Prinț este un exemplu pentru generațiile tinere de astăzi, fiind un personaj curajos care a renunțat la confortul personal și a plecat în lume ca să învețe, păstrându-și libertatea și integritatea.

Nu ai nicio scuză pentru care să nu (re)citești această carte. O nouă lectură te va ajuta să vezi totul altfel. Dacă cunoști franceza, te invit să o citești în original. Dacă nu, versiunea română, realizată de basarabeanul Igor Crețu, este cea mai bună alegere.

Un roman istoric și de acțiune care-și merită popularitatea, una dintre cele mai durabile povești ale vremurilor belice care te pune pe gânduri, „o proză triumfătoare și tragică în același timp” (The Guardian) ce îți taie răsuflarea. Autorul prezintă Germania Nazistă din perspectiva oamenilor care, cu instinctele binelui și apărării aproapelui, luptă împotriva nedreptăţilor, riscând să fie şi ei supuşi terorii fasciste. Sunt descrise evenimente ce se produc în timpul celui de-al doilea război mondial și al Holocaustului în viața lui Liesel Meminger, dar și traumele prin care trece adolescenta din momentul în care, împreună cu fratele ei, este dusă de mama ei într-o familie adoptivă în afara Münchenului și până în clipa în care viața ei prinde alt contur, atunci când, lângă mormântul fratelui ei, ridică Manual Groparului, lăsat din greșeală în zăpadă. Această primă carte furată îi trezește gustul pentru lectură și puterea cuvintelor. Vor urma furturi de la incendiile de cărți provocate de naziști, din biblioteca soției primarului și din multe alte locuri. Cititul devine astfel principalul catalizator al nădejdii și al triumfului asupra morții. Fiecare carte furată se vrea a fi o nouă victorie în drumul maturizării prin lectură. Sincronizarea întâmplărilor istorice cu lumea intimă a lui Liesel – relația cu părinții, moartea fratelui, prietenii, școala și lecturile –, conferă scrierii o doză de emoții puternice, pe de o parte, și o dimensiune profund educativă și revelator, pe de altă parte.

Tinerii care vor citi acest roman captivant au multe de învățat de la Leisel, al cărei destin este un amalgam de suferință și fericire, necaz și generozitate, dragoste, frumusețe și pasiune pentru lectură pe firmamentul unor atrocități înfiorătoare. În pofida greutăților și pierderilor irecuperebile, eroina nu și-a pierdut niciodată speranța, ci a dat dovadă de rezistență și tenacitate. Acesta este un mesaj importantisim pentru adolescenții zilelor noastre, care deseori lasă mâinile în jos de disperare, aleg calea cea mai ușoară (plecarea în altă parte, tăcerea ș.a.) și renunță să militeze pentru un viitor mai bun.

Reeditat de mai multe ori, romanul a fost adapat cinematografic chiar de autor și este cunoscut, din noiembrie 2012, și cu titlul Lumea lui Charlie.

Opera îl are în centrul narațiunii pe un liceean de 15 ani, fragil și timid, pe nume Charlie. Vei fi martor al unor scrisori pe care acesta le adresează unui prieten, ascultător anonim. Băiatul trece prin momente traumatizante de anxietate și singurătate, dar, în ciuda acestora, reușește să-și depășească starea depresivă, să lege prietenii strânse și să iubească.

Prietenul lui cei mai bun, Michael, s-a sinucis. Charlie nu poate să explice ce i se întâmplă, el nu mai e în stare să discute cu familia, deoarece nimeni nu l-a înțeles vreodată cu adevărat. Singura persoană pe care a simțit-o aproape și de care era atașat a fost mătușa Helen, decedată într-un accident rutier.

După mai multe încercări dificile, datorită lui Patrick și surorii vitrege Sam, Charlie se alătură unui grup de amici. Se îndrăgostește, dar continuă să creadă că nu are nicio șansă. Patrick și Sam îi pregătesc „intrarea” în viața „normală” de tânăr, cu sex, droguri, alcool și petreceri.

Bill, profesorul de literatură, joacă și el un rol foarte important în formarea lui Charlie. După ce îi descoperă talentul, îl incită la lectură în afara orelor de clasă, îl motivează să scrie și să citească cele scrise.

Charlie crește enorm de la prima până la ultima scrisoare și se schimbă pe parcursul cărții, iar spre final îl vedem integrat în viață și mult mai sigur pe sine, așa cum l-a povățuit Bill.

Romanul lui Chbosky este ca o poartă ce ți se deschide pentru a pătrunde în mintea și sufletul unui adolescent și a înțelege frămâtările acestuia. Cred că nu greșesc dacă spun că avem de a face cu unul dintre cele mai realiste și mișcătoare romane pentru teenageri.

Lectură plăcută!

AUTOR: Ghenadie Râbacov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *