A început din nou zarva cu bacalaureatul. Dacă în anul trecut decizia de a anula examenele de BAC a putut fi oarecum înțeleasă, atunci, după un an de pandemie, lucrurile stau altfel. În primul rând, riscul de infectare nu mi se mai pare atât de mare. În al doilea rând, nu mai suntem în fața necunoscutului și calitatea predării la distanță nu mai e cea care era acum un an.

Mai mult decât atât, clasele terminale au fost privilegiate și au avut parte de o școală autentică, cu prezență fizică. Iată de ce, a născoci acum motive că nu s-a făcut carte și că tinerii nu sunt pregătiți pentru examenul de maturitare este o aberație.Stimați părinți, care sunteți inițiatori a tot genul de petiții, nu furați viitorul copiilor dvs. și nu le tăiați aripile! Nu forțați ca, pentru al doilea an consecutiv, MECC să anuleze BAC-ul! O astfel de atitudine îi va avantaja pe restanțieri și îi va demotiva și demoraliza pe cei buni.

Ieșiți din cercul vicios al dușmanilor cărții, al celor care reduc la zero meritocrația și învățământul și murdăresc mândria de a fi un om de valoare!Îmi doresc o generație școlită, onestă, cu fruntea sus. O generație care să poată face diferența dintre performanță și lipsă de profesionalism.

Nu uitați: Copiii de azi sunt specialiștii de mâine! Ei vor fi cei care vor conduce țara, ei ne vor trata și ne vor opera atunci când vom fi bolnavi, ei vor fi în fruntea instituțiilor de drept și vor lupta împotriva fărădelegilor, ei vor pilota avioanele în care vom zbura, ei vor construi casele în care vom locui, ei vor educa copiii noștri în spiritul valorilor în care au fost formați și tot ei vor fi modele de urmat pentru succesorii lor. Avem nevoie de oameni corect pregătiți!Și nu este vorba de a defavoriza pe cineva sau de a pune bețe în roate celor mai „slabi”! Nu! Este vorba de corectitudine, transparență, obiectivitate, atitudine și concurență sănătoasă.

Cei „slabi” trebuie ajutați să fie mai buni, nu puși deasupra celor care excelează și nici pe picior de egalitate cu ei (a trata în mod egal și a pune în același paner sârguința, munca, lenea și ignoranța sunt lucruri diferite!). În caz contrar, ignoranții nu vor „crește” niciodată, fiind siguri că, indiferent de circumstanțe, vor fi promovați. Pentru că asta e politică de stat! Permisivitatea totală este la fel de distrugătoare ca și autoritarismul.

AUTOR: Ghenadie Râbacov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *