Virgula între subiect și predicat este considerată una dintre cele mai grave greșeli gramaticale. Deși la școală, la lecțiile de limbă română, ni se tot spune că subiectul nu divorțează niciodată de predicat, presa din R. Moldova abundă în asemenea bazaconii lingvistice.

Iată câteva exemple spicuite de pe cele mai populare portaluri de știri:

Câteva precizări:

Bineînțeles, ca să nu comiți marea greșeală trebuie mai întâi să știi care este subiectul și care este predicatul. N-aș vrea să cred că autorii materialelor jurnalistice postate în online nu cunosc regulile elementare de gramatică și punctuație. Adesea, aceștia nu conștientizează greșeala pentru că, în vorbire, fac o scurtă pauză. Cu toate acestea, în cazul ziariștilor (și nu doar!) nu pot fi acceptate scuze de genul „cunosc regula, știu cum e corect, dar am scris la repezeală”.

Din nefericire, și jurnaliștii greșesc. Nu tot ceea ce auzim la radio sau la televizor, nu tot ceea ce citim în presă trebuie considerat literă de lege. Să nu uităm însă că mass-media se vrea a fi a patra putere în sat, iar reprezentanții acestei puteri sunt formatori de opinie, sau cel puțin ar trebui să fie. Îmi pare rău să o spun, dar presa are o mare vină în stricarea limbii române vorbite și scrise în R. Moldova. Trăsnăile lingvistice pe care le aruncă în spațiul public se propagă cu viteza luminii și sunt preluate de alții ca exemple de exprimare corectă.

Prima formă de respect pe care un jurnalist care face meserie de calitate i-o arată publicului ar trebuie să fie scrierea și vorbirea corectă, urmată de informarea corectă, imparțialitate, respectarea codului deontologic, seriozitate ș.a.

AUTOR: Ghenadie Râbacov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *