George Andronache este fotograful bucovinean care fiind inginer de meserie și-a găsit eul interior în fotografie. Totul a început acum șase ani din dragostea pentru natură și este convins că echipamentul tehnic reprezintă doar o unealtă și contează să ai acel ,,dar înnăscut”. Ține la imaginile imprimate pe hârtia fotografică, dar surpinde cu drona păduri, munți, oameni, mănăstiri bucoviniene. Fotografiile din toate colțurile lumii îi sunt sursă de inspirație… însă această pasiune presupune multe sacrificii.


Peisaj din Maramureș/ Sursa: arhiva personală

M9: Fotografia este o artă ce transmite culoare și ,,multe cuvinte” prin imagini… De unde vine pasiunea pentru fotografiat?

George Andronache: Totul a început din dragostea pentru natură. Iubesc ieșirile departe de agitația urbană. Acum sașe ani am făcut primul pas, achiziționând un aparat foto pentru a imortaliza peisajele deosebite. Cu timpul a devenit o dependență pozitivă și am realizat că fericirea stă în lucruri simple, cum ar fi un răsărit, un apus de soare.

M9: Staticul nu-și găsește locul în lucrările tale. Pe pagina ta personal putem observa mai multe secvențe video filmate în stil artistic. De unde atâta emoție și sentiment în aceste lucrări?

George Andronache: Limbajul naturii îmi provoacă o emoție intensă care mă face să percep o vibrație, o cromatică și sunete aparte. Până la urmă, e un stimul complex. Fotografia nu e doar o artă vizuală.

                                    ,,… fotografia este mai mult pasiune decât profesie”

M9: Spune-ne te rog,ce crezi că te diferențiază pe tine, George Andronache, față de ceilalți fotografi?

George Andronache: Pentru mine fotografia este mai mult pasiune decât profesie, îmi creează acea stare necesară pentru a-mi exprima eul profund pe care l-am descoperit mai târziu, eu fiind, de fapt, inginer. În orice caz, nu cred că aș putea renunța vreodată, oricâte sacrificii iți cere găsirea locului și a timpului dorit.

                  ,,Poți să ai cel mai bun echipament și fotografia să nu spună nimic”


Suceava, România/ Sursa: arhiva personală

M9: Arta are nevoie de investiții. Care este locul echipamentului tehnic, cât de mult influențează produsul final?

George Andronache: Asa este. Culmea, indiferent de aparatură, cel mai mult contează acel “dar înnăscut”. Poți să ai cel mai bun echipament și fotografia să nu spună nimic. Echipamentul tehnic e doar o unealtă.

M9: Ustensilele de lucru ale unui fotograf bun sunt aparatul foto și gustul estetic… Dar pe lângă cultura vizuală care este procesul de lucru pentru a surprinde  astfel de piesaje?

George Andronache: Ține de mai multe lucruri. De fiecare dată când ies spre un peisaj consult vremea, condițiile atmosferice, încerc mereu să prind fenomene cât mai wow și inedite. Asta presupune trezitul cu noaptea în cap, ca să am timp să ajung la locație și multe alte sacrificii, cum ar fi frigul, ploaia…

M9: Ai o predilecție pentru un subiect sau o tematică anume, îți plac oamenii în mișcare sau liniștea, minimalismul sau tumultul?

George Andronache: Prefer liniștea, peisajele și tot ce ține de natura pură. Cu toate acestea, am surprins de multe ori portrete care exprimă trăiri puternice sau autentice.


Munții Dolomiți, Italia/ Sursa: Arhiva personală

                                 ,,Este și va fi nevoie de fotograful profesionist”

M9: În secolul XXI care este secolul imaginilor și al tehnologiilor,  iar oricine poate avea la îndemână o camera foto… unde este plasată și la ce nivel este apreciată munca fotografului?

George Andronache: Munca fotografului este încă apreciată, în ciuda faptului că astazi se fac tot mai multe fotografii cu telefonul mobil, tablete sau alte dispozitive. Este și va fi nevoie de fotograful profesionist. Pe lângă apăsatul pe buton, el prelucrează fotografiile, stăpânește lumina și are experiența necesară pentru a duce la bun sfârșit orice proiect.

M9: Că tot vorbim despre secolul XXI, secolul digitalizării și al fotografiilor expuse în mediul online… Tu ca fotograf ții la felul cum apărea imaginea pe hârtia fotografică?

George Andronache: Sigur! Țin foarte mult! De accea monitoarele mele sunt calibrate cu un dispozitiv special, în acest fel nu am surprize când trimit ceva pentru imprimare. Culorile fiind fidele și redate corect.

,,O lume a naturii, care pare să rămână aceeași un timp îndelungat și o lume socială care se schimbă foarte repede”

M9: Cum ai putea  compara statutul de astăzi al fotografiei cu cel de acum două decenii?

George Andronache: Rolul fotografului este același ca al unui scriitor, pictor, sculptor sau orice om de artă. Marii fotografii imortalizează esența lumii în care trăiesc. O lume a naturii, care pare să rămână aceeași un timp îndelungat și o lume socială care se schimbă foarte repede. Dincolo de aparaura sofisticată rămân cei care au cu adevarat un mesaj, un punct de vedere asupra lumii. Diversitatea formelor de astăzi, selfie, poze cu telefonul, poze cu camera de acțiune nu sunt decât modalități plăcute de petrecere a timpului. Totuși fotografia trebuie să rămână o artă.

,,Îmi ascund emoțiile în cuvinte, dar nu pot să le ascund pe cele din imagini”

M9: Ai în portofoliu o mulțime de fotografii în care pulsează cele mai diverse istorii de viață… Ce înseamnă pentru tine a fi fotograf într-o țară ca România cu coline, dealuri, castele, păduri… oameni?

George Andronache: Pentru mine sentimentul care mă inspira este categoric cel al atașamentului, al iubirii pentru acest spațiu binecuvântat. Pot să fac abstracție de multe lucruri mai puțin frumoase și să mă opresc asupra specificului în primul rând bucovinean. Păduri, munți, mănăstiri, oameni care transmit senzația de statornicie. Îmi ascund emoțiile în cuvinte, dar nu pot să le ascund pe cele din imagini.

,,Urmăresc cu mare interes mulți fotografi din alte colțuri ale lumii”

M9: Fiecare fotograf își formează ,,ochiul” . Cum vezi și cum percepi fotografia de dincolo de hotarele țării?

George Andronache: Urmăresc cu mare interes mulți fotografi din alte colțuri ale lumii, în special cei care practică fotografia de peisaj și wildlife. Într-o pasiune ca asta mereu trebuie să fii la curent cu noutățile și uneori pot să fie sursa mea de inspirație.

M9: Iar acum îți propun un joc al imaginilor, eu spun câteva cuvinte, iar tu asociezi cu ceea ce îți vine prima dată în minte…

Creație – Dumnezeu;

Fotografie – Artă;

Simbol – Semn;

Putere – Cunoaștere;

Culoare – Viață;

AUTOR: Victoria Surdu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *