Gara centrală din Chișinău esta una din cele trei autogări din municipiul Chișinău, situată în sectorul Centru al capitalei, pe strada Mitropolit Varlaam, 58. Aceasta deservește atât traficul intern de pasageri din Republica Moldova, cât și o serie de destinații internaționale. Amplasarea acesteia stârnește deseori nemulțumirile oamenilor care sunt veșnic nemulțumiți de zecile de autobuze ce creează ambuteiaje groaznice începând cu pornirea din autogară și terminând cu ieșirea de pe străzile centrale. În primăvara anului 2018, Ion Ceban, reprezentant PSRM, a spus că intenționează să scoată autogara centrală la marginea orașului, fapt care nu a fost realizat nici până în prezent. De asemenea, ambuteiajele se formează şi din cauza şoferilor care-şi parchează maşinile în zona autogării de-a lungul carosabilului. Vladimir Ceba este cel mai experimentat șofer și unicul care are în spatele său aproape 30 de ani de activitate la autogara centrală din Chișinău, de aceea, nu există nimeni mai indicat decât el pentru a ne spune ce nemulțumiri au ceilalți șoferi în raport cu autobuzele lor și care sunt consecințele aduse circulației.

M9: Care este numărul aproximativ total al autobuselor funcționale din autogară?

Vladimir Ceban: Nu pot spune cu precizie, cred că sunt cîâeva sute, Gara Auto este destul de mare, numai pe ruta mea sunt vreo 20 de autobze.

M9: În ce zile observați cel mai mare flux de pasageri?

Vladimir Ceban: Cele mai încărcate zile sunt vineri și sâmbătă, atunci când oamenii stau de la 7 dimineața deja în gară să ocupe loc ca să plece acasă.

M9: Cum puteți comenta acuzațiile aduse la adresa autogării în contextul ambuteiajelor create?

Vladimir Ceban: Nu Gara Auto este de vină, ci drumurile extrem de înguste din cauza mașinilor parcate bucluc neregulamentar pe marginea carosabilului. Totodată din cauza că vizavi este piața centrală, oamenii se adună zilnic ca mușuroaiele de furnici în acea zonă iar din cauza faptului că trec drumul pe unde le cade, noi trebuie să fim prudenți și să le cedăm sau ocolim cu o viteză foarte mică, ceea ce din nou crează ambuteiaje.

M9: Ce credeți că s-ar schimba dacă autogara ar fi divizată și amplasată în altă parte?

Vladimir Ceban: Nu s-ar schimba nimic deoarece fluxul de oameni și mașini pe marginea drumului oricum va fi cum și a fost mereu, oamenii ori vin la auto gară, ori se duc la piață.

M9: Cât timp vă ia din momentul pornirii pîna la ieșirea din zona centrală?

Vladimir Ceban: Numai ca să ieși din zona gării ai nevoie de cel puțin 10-15 minute, uneori pot ajunge până la Ștefan Cel Mare abia și în jumătate de oră.

M9: Dacă ați fi șeful autogării, ce schimbări ați face pentru a fi toată lumea mulțumită?

Vladimir Ceban: În primul rând aș face regulă în transport, tare bine este când în zilele de sărbătoare străzile ce înconjoară gara sunt dirijate de poliție, de o plăcere să mergi.

AUTOR: Cătălina Ceban, reporter stagiar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *