De 1 iunie am mers cu copiii şi ne-am plimbat prin oraş, dar mai puțin ca în alte zile. Centrul oraşului şi parcul central erau pline de comercianți cu prețuri la produse şi servicii de 3-4 ori mai mari decât de obicei. Totul făcut astfel încât copiii să te tragă de mâini de la o tarabă la alta.

Totul este lăsat la voia comerciantului, banul conduce parada. Copiii asociază orice sărbatoare cu cumpăratul a “nu conteza ce”. Mi-ar plăcea ca municipalitatea să organizeze ziua copilului prin diverse ateliere de creație, acțiuni sportive, activități artistice şi teatrale anunțate preventiv cu participarea la dorință a oricărui copil, cu acțiuni comune cu copiii din orfelinate şi centre de plasament. Să fie distribuite activitățile în diverse locații ale oraşului, în diverse locuri ale parcurilor şi să fie o hartă plasată online şi un orar al acțiunilor şi evenimentelor, astfel încât să se evite aglomerările şi să ai plăcerea de a savura sărbătoarea.

Şi FĂRĂ NICI UN COMERCIANT, ci să se organizeze târguri doar cu lucrările create de copii, anunțându-se preventiv prin mediatizare online a orarelor de înscriere la târgurile şi evenimentele respective. Mi-ar plăcea ca guvernanții să înțeleagă semnificația zilei copilului şi responsabilitatea lor pentru protecția şi bunăstarea copiilor republicii noastre mai mult decât afişarea pozelor personale cu copiii lor fericiți. De politicile lor depinde prezentul în fiecare zi a copiilor noştri (nu doar ai lor!) şi viitorul acestui stat.

Noi ştim că ai lor copii au de toate: şi maşini, şi avioane, şi studii peste hotare, şi şampanii de 5000 euro, şi uşi deschise de ei cu piciorul şi toate acestea le au din gura multor copii pentru care chiar şi o mâncare caldă este o delicatesă… Mi-ar plăcea ca Ziua Copilului să fie în fiecare zi şi-n fiecare casă. Fiul meu (17 ani), văzând forfota şi învălmăşala care era, n-a mai vrut să stea acolo, zicând urmatoarele: “Ziua de 1 iunie, precum şi cea de 8 martie, sunt sărbatorite cu ieşiri, flori şi cadouri anume în aceste zile de acei care uită că au copii, mame şi soții în restul zilelor anului.”

AUTOR: Ecaterina Meaun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *