La centrul de creație unde merge fetița mea, deseori văd mămici care “îşi ajută” copiii să-şi facă lucrările, colorându-le de zor după propriul plac. Unii copii, fiind obişnuiți cu “ajutorul” permanent al mamei, se plimbă pe-a acolo, se mai dau cu părerea, de care mama nu prea ține cont, continuând să facă cum ştie ea mai bine, ca într-un final să iasă de acolo cu o lucrare perfectă. Alții țopăie din picioare în jurul mamelor, cerându-şi dreptul de a se ocupa de propria lucrare.

Da, acele lucrări sunt perfect făcute, mai întâi modelate de profesoară, deoarece copilul este obisnuit că el “nu ştie să facă bine” şi nu are curajul să lucreze de unul singur, iar apoi mama terminând lucrarea. Dar a cui este lucrarea până la urmă şi care este scopul frecventării acestui centru de creație de către copil ?

Poate ar fi mai bine să se facă clase pentru mame, ca să aibă ele unde-şi manifesta creativitatea şi să-i lase pe copii să-şi dezvolte propria creativitate ? Altă dată o fetița colora o lucrare şi o făcuse cu un mix de culori aşa cum îi venise ei mai bine. Bunica a privit-o şi i-a zis că de ce a făcut-o aşa colorată, că ia priveşte la fetița de alături, ea n-a făcut-o aşa. Dragi bunicuțe şi bunici, mămici şi tătici, susțineți şi dezvoltați calitatea copiilor de a fi individuali şi nu invers, să-i copieze pe alții!

O altă mamă, dintre cele supărate pe viață, face furori pe acolo, având mereu pretenția că fiica ei lucrează puțin şi nu valorifică banii plătiți pentru orele de ceramică. Profesoara îi acorda atenție deosebită acelei fetițe, ajutând-o să-şi facă lucrările, pentru a o proteja de supărarea mamei.

Nu există şcoală de părinți şi nu există rețete ale educației copilului şi, totuşi, e bine să avem capacitatea să observăm, să mai citim, să ne autoevaluăm şi să înțelegem până unde putem să zicem că “eu sunt mama şi eu ştiu mai bine” şi în ce cazuri să-i lăsăm pe copii să facă așa cum ştiu ei mai bine, astfel încât să creştem nişte copii liberi în gândire şi exprimare, creativi şi independenți.

AUTOR: Ecaterina Meaun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *