Colectivele de părinți ale copiilor dintr-o clasă sau dintr-o grupă la grădiniță sunt deosebite de orice alt fel de colectiv. Aici este vorba despre florile vieții şi ce nu face un părinte pentru florile vieții lui ?! Totul, numai floricica vieții lui să înflorească. Acum, fară ironie, toți părinții doresc binele copiilor lor, doar că diferă căile de atingere ale acestul obiectiv nobil.

Din observațiile personale, am identificat câteva categorii de părinți, după modelul de comportament în cadrul grupului:

– Grupul nevestelor de gen feminin, care, mai rar, dar are şi câte o nevastă de gen masculin. Aceşti părinți sunt cei mai activi, cei mai săritori la nevoie, ei sunt cei mai prezenți în grupurile online ale clasei, ei dau cele mai multe like-ri, ei fac cele mai multe aprecieri şi aplaudă anticipat chiar şi atunci când învățătoarea strănută, cerşind astfel atenția învățătoarei față de copiii lor. Un lucru le scapă – atenția învățătoarei nu-i face pe copiii lor să fie mai deştepți şi mai descurcăreți în viață, ci doar le crează nişte iluzii care le denaturează realitatea. Mai mult ca atât, aceşti părinți îşi educă copiii, prin propriul exemplu, să fie servili până la pământ, pentru a atrage atenția asupra lor. Dar din poziția aceasta aplecată, copiii lor nu pot să vadă decât doar la nivelul pantofilor.

– Grupul unei singure persoane care poate să aiba o opinie separată, care are capacitatea şi curajul să spună “nu” acolo unde este cazul. Aceasta este, de obicei, o persoană informată, iar o persoană informată sesizează şi respinge încercările de manipulare ale celor “şmecheri”. Şi, desigur, această persoană devine inamic public. Şi, da, trebuie să fie puternică ca o stâncă, pentru a rezista valurilor de țunami ale grupului nevestelor. Rar se întâmplă să fie mai mult de o persoană în această categorie.

– Grupul celor care sunt de acord cu grupul unei singure persoane. Aceştia se revoltă acasă, pe facebook şi-ntre prieteni, dar niciodată n-au curajul să se alăture grupului unei singure persoane, nici atunci când aceasta vine cu o părere cu care ei sunt de acord şi nici atunci când această persoană este atacată de grupul nevestelor. Maximum ce pot ei face, e să-şi manifeste acordul şi susținerea printr-un mesaj privat sau în cadrul unei întâlniri ocazionale. Este şi acesta un model de educație al copiilor lor prin propriul exemplu.

– Grupul celor care acceptă totul ce decid alții pentru copiii lor.

AUTOR: Ectareina Meaun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *