Ne revoltăm pe partidele de la guvernare şi desigur că am vrea să avem alternativă politică. Dar nu vom avea noi nicio alternativă politică. Cerem schimbare de la politicieni, dar nu ne schimbăm noi. Preferăm să stăm în zona noastră de confort şi să criticăm, dar fără a veni cu soluții. Criticăm corupția, dar continuăm să dăm mită; criticăm taxele ilegale în şcoli şi grădinițe, dar continuăm să le plătim; criticăm partidele politice, dar mergem la votare pentru a vota contra cuiva în favoarea incompetenței altcuiva.

Puțini am mai rămas în Republica Moldova şi totuşi mai sunt oameni care gândesc, dar ei nu se implică în politică. De ce ? Răspunsuri pot fi mai multe. Poate de aceea că noi toți considerăm politica à priori murdară şi atunci, cum va merge un om cu demnitate într-un mediu unde va fi împroscat cu ouă clocite şi cu zoi, nu pentru că a facut ceva rău, ci doar pentru faptul că a decis să intre în politică ? Cum va merge acel om cu demnitate acolo unde el ştie că va fi etichetat “porc, hoț, neghiob” doar pentru faptul că a decis să se implice în viața politică, ştiind cu toții că bunăstarea statului depinde direct de politic ? Cum îndrăzneşte cineva nou să apară în spațiul politic, inclusiv din rândul tinerilor ambițioşi, este neapărat terfelit şi atacat cu intrebări de genul “Cine mai eşti şi tu ? De unde te-ai luat ? Cine te plăteşte ? Ce-ai facut tu pentru țara asta ?”.

Partidele politice mici nu au nicio sansă de dezvoltare, pentru că ele nu au bani pentru promovare, iar televiziunile, chiar şi acelea relativ independente, nu invită la emisiunile lor reprezentanții partidelor mici, pentru că aceştia nu crează audiență. Astfel tot partidele cu bani ajung în creierele noastre prin cablurile TV. Ar fi o alternativă partidele finanțate din cotizațiile de membru, dar de unde, nu e moldoveanul atât de prost să plăteasca cotizații şi să-si obțină microfonul pentru a-şi face cuvântul auzit, ci preferă să fie deştept plătind miliardele furate tot din buzunarul lui.

Ce-ar fi să ne schimbam atitudinea din a critica în a veni cu inițiative şi soluții ? Ce-ar fi să se mobilizeze intelectualitatea pentru a crea un partid din oameni care “nu sunt pentru politică”, dar fără de care statul nostru nu are nici o şansă de dezvoltare ? Este o idee aproape utopică. Atunci, rămânem la varianta existentă, în care partidele cu finantare serioasă externă şi/sau de la persoane cu interese economice se bat între ele pentru putere, cheltuind bani mulți, pe care trebuie să-i recupereze şi sa-i înmultească când ajung la cârma puterii. Astfel, lingaii şi oportuniştii, care deseori nici măcar să scrie o propoziție de trei cuvinte fără greşeli nu sunt capabili, îsi tot schimbă culorile politice şi-i conduc pe cei inteligenți, integri si cu demnitate care nu se implică în politică, dar care suferă şi critică în continuare şi vor alternativă politică.

AUTOR: Ecaterina Meaun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *