Pentru prima dată, femeile din UTA Găgăuzia care suferă de violenţă în familie vor putea beneficia de sprijin la un centru de asistență care va fi deschis pentru ele în această regiune. Pentru completarea bugetului necesar reconstrucţiei clădirii şi dotarea instituţiei, Executivul din UTA Găgăuzia şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare au lansat astăzi o campanie de colectare de fonduri.

Centrul va găzdui femeile şi copiii acestora până la identificarea unei soluţii optime pentru asigurarea protecţiei lor. Totodată, femeile vor beneficia de consilierea psihologilor, asistenților sociali, juriștilor şi vor fi ajutate să își găsească un loc de muncă sau să lanseze o afacere.

Iniţiativa face parte din proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, care este implementat în perioada 2018-2020 de PNUD cu sprijinul Republicii Coreea.

„În UTA Găgăuzia, la fel ca pe întreg teritoriul Republicii Moldova, statisticile cu privire la violenţa în familie sunt alarmante. Până acum nu a existat niciun adăpost pentru supraviețuitoarele violenței în bază de gen, femeile fiind nevoite să rămână acasă, alături de partenerii violenţi, sau să caute refugiu la părinţi şi rude. Noul centru va oferi femeilor  protecție, găzduire și consiliere”,  susţine Olesea Tanasoglo, vicepreședinta Comitetului executiv pe probleme sociale din UTA Găgăuzia.

„Serviciul este destinat femeilor care se găsesc într-o situaţie de violenţă fizică, psihică sau sexuală şi care au nevoie de ajutor pentru a le fi respectate drepturile. Prin aceste intervenţii vor fi reduse consecinţele grave care pot interveni în urma violenţei, probleme de ordin emoţional şi psihic, imposibilitatea de a se autoafirma şi chiar moartea. Contribuţia PNUD la crearea acestui serviciu vine să sprijine eforturile autorităţilor locale care vor să prevină şi să combată violenţa în bază de gen în această regiune”, afirmă Olesea Cazacu, coordonatoare de programe la PNUD Moldova.

Pentru amenajarea centrului de găzduire, autorităţile din UTAG vor oferi un edificiu, care va fi expertizat din punct de vedere tehnic, iar ulterior, renovat din temelie cu sprijinul Republicii Coreea şi PNUD. Campania de colectare de fonduri va completa bugetul pentru renovarea şi dotarea centrului. Donaţiile vor fi colectate prin intermediul platformei www.sprijina.md la acest link.

Totodată, în cadrul proiectului implementat de PNUD în una din localităţile din UTA Găgăuzia, satul Chirsova, va fi dezvoltat un mecanism intersectorial de intervenţie în cazurile de violenţă. Din luna decembrie aici a început să funcţioneze o echipă multidisciplinară din care fac parte poliţistul de sector, medicul, directorii şcolilor din sat, care vor examina şi interveni rapid în toate cazurile de risc pentru femei şi copii. Totodată, echipa se va implica şi în prevenirea violenţei prin dezvoltarea unor  programe locale de informare a populaţiei. Întreaga comunitate participă în prezent la elaborarea unui plan de acţiuni pentru următorii doi ani, prin care rata de violenţă să fie redusă până aproape de cota zero. Modelul de intervenţie care este dezvoltat la Chirsova va fi ulterior replicat şi în alte localităţi din ţară.

În UTA Găgăuzia nu există niciun adăpost pentru supraviețuitoarele violenței în bază de gen. Potrivit statisticilor, în Moldova fiecare a patra femeie este supusă unei forme anumite de violență.

REDACTOR: Alexandra Şaiman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *