Noul post vamal „Sculeni”, care urmează a fi reconstruit în cadrul unui proiect finanţat de UE şi cofinanţat de Guvernul Republicii Moldova, va fi extins cu încă 1,3 hectare şi se va întinde pe o suprafaţă totală de 3,6 hectare. Un teritoriu mai mare înseamnă şi mai multe piste de control.

Noul punct vamal va avea 16 piste, comparativ cu opt, câte sunt în prezent. Atât pe sensul de ieşire din ţară, cât şi pe cel de intrare, vor fi câte trei artere pentru autoturisme, câte una pentru autocare şi câte una rezervată corpului diplomatic. Pentru autocamioane sunt prevăzute câte trei benzi, dintre care două vor fi destinate deţinătorilor statutului AEO.

Noua construcţie va include şi o clădire administrativă modernă, cu birouri pentru angajaţii agenţiilor de control din post, spaţii pentru controlul bagajelor călătorilor, precum şi încăperi pentru persoanele reţinute sau solicitanţii de azil. Totodată, clădirea va fi dotată cu rampe de acces şi alte utilităţi necesare pentru persoanele cu dizabilităţi.

Spaţii de control vor fi construite şi pe teritoriul postului. Acestea vor dispune de toate dotările necesare efectuării unui control vamal calitativ.

Amintim că, postul vamal Sculeni urmează a fi extins şi modernizat în cadrul proiectului de reabilitare a posturilor de frontieră „Sculeni-Sculeni”, „Leuşeni-Albiţa” şi „Giurgiuleşti-Galaţi”. Proiectul este implementat în cadrul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, finanţat de Uniunea Europeană (64,28%) şi co-finanţat de Guvernele celor două state (35,72%). Bugetul acestuia este de 10 milioane de euro, dintre care 5 milioane de euro sunt destinate Republicii Moldova.

70% din fondurile alocate părţii moldoveneşti vor fi direcţionate reconstrucţiei şi extinderii postului vamal „Sculeni”, care, odată renovat, îşi va dubla capacitatea de perfectare, devenind şi cel mai modern post de la frontiera moldo-română.

De asemenea, este important de precizat că, postul va rămâne funcţional pe toată perioada lucrărilor de reabilitare. Astfel, la prima etapă, toate formalităţile de control vor fi concentrate în zona unde se află pistele de pe sensul de intrare în ţară şi cele pentru autocamioane, urmând a fi construite încă două piste suplimentare. Totodată, instituţia va diminua din inconvenienţele create de lucrările de reconstrucţie, prin darea în exploatare, în luna mai curent, a  noii zone de control vamal (ZCV), construită din surse proprii.  Aceasta se va afla la circa 200 m distanţă de post, fiind prevăzută pentru controlul autocamioanelor.

Postul de frontieră Sculeni reprezintă al doilea cel mai traversat punct vamal din ţara noastră, înregistrând constant unele dintre cele mai mari valori de trafic, în special, în perioada estivală şi a Sărbătorilor Pascale şi de iarnă. Potrivit datelor, în asemenea perioade, acesta este traversat zilnic de peste 2.000 de unităţi de transport, dintre care până la 250 sunt autocamioane.

Următoarele acţiuni presupun semnarea contractului de finanţare, lansarea şi desfăşurarea tenderelor, precum şi demararea propriu-zisă a lucrărilor de reabilitare. Potrivit estimărilor, acestea ar urma să înceapă cel târziu în toamna acestui an. Durata de realizare a proiectului este de 36 de luni din momentul semnării contractului de finanţare.

Aacesta este deja al doilea mare proiect de modernizare a posturilor de frontieră finanţat de UE, cu contribuţia semnificativă a Guvernului ţării noastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *