Pe lângă diferite complexe funerare medievale, atribuite orașului Hoardei de Aur din sec. XIV, în anul 2019, la Costești (r-nul Ialoveni) a fost descoperit și un mormânt de înhumație datat în perioada de început a epocii marilor migrații. Mormântul, marcat cu nr. 22, se afla în partea superioară a versantului nordic al văii râului Botna, la mică distanță de cuptorul de ars piatra de var cercetat în 2016, lângă malul vestic al fostei lutării, afectat puternic de eroziune.

Mormântul avea groapa de formă aproximativ recangulară, cu dimensiunile de 65×200 cm, orientată pe direcția nord-sud și adâncimea de 60-65 cm de la nivelul actual de călcare a solului. Scheletul, aparținând unui individ matur, a cărui determinare antropologică urmează a fi efectuată de dna dr. Angela Simalcsik, era depus pe spate, cu picioarele și mâinile întinse, având palmele așezate pe oasele bazinului. S-a putut observa că femurul stâng fusese fracturat în timpul vieții, având o formă mai arcuită și fiind mai îngroșat în locul fracturii. Deasupra scheletului, dar și dedesubt, mai ales în zona bazinului, au fost semnalate resturi de materiale organice de culoare cafenie.

Drept inventar, în partea inferioară a abdomenului și a bazinului scheletului au fost găsite două piese ornamentale mici din foiță de aur, încrustate cu granate roșii. Piesele, dintre care una prezenta la exterior multă rugină, se aflau peste resturile unui cuțit mic de fier, puternic corodate. Un alt cuțit sau pumnal, prost conservat, cu urme de lemn de la teacă (?), a fost descoperit în partea stângă bazinului și a femurului stâng. Sub oasele bazinului au mai fost găsite un ciob de vas lucrat cu mâna din pastă grosieră și resturi mici de la un obiect inform de fier.

Pe baza pieselor ornamentale de aur, încrustate cu pietre prețioase, mormântul respectiv se datează în epoca hunică, mai degrabă la sfârșitul secolului IV și la începutul veacului următor. Menționăm în context că mai multe aplici de aur, încrustate cu granate roșii, au fost descoperite în faimosul mormânt princiar din epoca hunică de la Concești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *