Angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI participă în perioada 11 -16 iunie 2019 în exerciţiul de amploare “EU MODEX BG” desfăşurat în apropiere de oraşul Montana, Bulgaria.

Peste 50 de salvatori şi pompieri din diverse echipe de intervenţie vor acţiona într-un exerciţiu de teren care va dura 36 de ore continuu, iar misiunea lor este să intervină în toate situaţiile tactice simulate  de lichidare a consecinţelor situaţiilor excepţionale.

Echipa salvatorilor moldoveni a fost încurajată de şeful IGSU general – maior Mihail Harabagiu, care a îndemnat ofiţerii să facă faţă situaţiilor dificile şi să se implice în misiunile exerciţiului. Oficialul a menţionat faptul că astfel de aplicaţii testează nivelul de pregătire a celor care intervin şi oferă posibilitatea de a acţiona încrezător în situaţii reale. Potrivit scenariului echipa Republicii Moldova va interveni ca suport pentru lichidarea situaţiilor de risc în urma unui cutremur, care a avut loc în Bulgaria.

Salvatorii vor acţiona în diverse situaţii pentru salvare, evacuare, deblocare şi descarcerare. Echipa Republicii Moldova este una autonomă şi odată cu implicarea în exerciţiu se va desfăşura într-o tabără de câmp, iar acţiunile angajaţilor vor fi apropiate condiţiilor reale de realizare a misiunilor în teren. Salvatorii sunt însoţiţi de echipe chinologice cu câini, care vor efectua operaţiuni de căutare şi salvare.

Pe lângă cei peste 50 de angajaţi IGSU la misiune sunt îndreptate 11 unităţi de tehnică, necesare pentru intervenţii. Scopul exerciţiului “EU MODEXBG” este de a testa capacităţile ţărilor implicate în acordarea asistenţei conform Mecanismului de protecţie civilă al Uniuni Europene. La aplicaţii vor participa echipe din România, Grecia, Bulgaria dar şi Republica Moldova.

REDACTOR: Diana Botnaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *