Naționalul „Eugene Ionesco” (TEI) a marcat cea de a 30-a aniversare, alături de actori, invitați speciali și prieteni ai teatrului. Cu ocazia jubileului, teatrul a adunat pe aceeași scenă actorii de ieri, de azi și pe cei de mâine.

Până a ajuns să-l cunoască lumea ca Teatrul Național „Eugene Ionesco” (TEI), cel din urmă avea în spate 13 actori tineri, proaspeți absolvenți ai școlii de teatru „Șciuikin” din Moscova, în frunte cu Petru Vutcărău.

Am început în perioada când alte teatre au apărut prin semnături, noi am pornit prin pasiune. Eram o echipă de tineri talentați, hliziți și „smintiți” în sensul bun, credem că asta și ne-a făcut să rezistăm. Făceam repetiții afară, acasă, câte unu, câte mai mulți. Până a ajunge aici, noi am făcut teatru pe butoaie”, conchide Ala Menșicov, actriță.

Din 13, jumătate sunt împrăștiați în lume, dar niciodată nu uită de unde au plecat și se reîntorc de fiecare dată când teatrul are evenimente speciale.

 „Suntem obligați să onorăm acest nume. Când îl aud, mă încearcă un buchet de emoții și de stări, dar mai ales, emoția unei responsabilități, pe care o simt mereu”, adaugă directorul TEI, Petru Vutcărău.

.

Toți cei prezenți la eveniment au avut parte de o priemieră, a fost lansat documentarul „Șapte personaje în căutarea unui teatru”, realizat de TeleFilm Chișinău, cu suportul Centrului Național de Cinematografie. „Un film documentar, realizat de Mircea Surdu, despre Teatrul Eugen Ionesco și actorii lui. Ce s-a întâmplat cu unii dintre ei, timp de 30 de ani. Eroii documentarului sunt actorii TEI: Petru Vutcărău, Ala Menșicov, Elena Chioibaș, Boris Cremene, Elvira Platon, Andrei Moșoi, Nelly Cozaru”, spune unul din fondatori.

Teatrul Național „Eugène Ionesco” este unul din principalele teatre din Chișinău. A fost fondat în anul 1991.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *